Emne - Arbeidsmiljø - TIØ4186
TIØ4186 - Arbeidsmiljø
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Gruppeoppgave | 40/100 | |||
Skriftlig skoleeksamen | 60/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Emnet skal gi kunnskap om arbeidsmiljøforhold i så vel industriell virksomhet som i kontor og serviceyrker. Emnet skal gi kunnskap om ansvar og roller i virksomhetenes arbeidsmiljøarbeid og om relevant arbeidsmiljøregelverk. Emnet gir en innføring i inneklima, kjemikalier, luftbårne forureninger, støy, vibrasjoner, ergonomi og psykososialt arbeidsmiljø, herunder en innføring i hvordan man analyserer og vurderer arbeidsmiljøpåvirkninger på disse områder. Risikovurderinger innenfor arbeidsmiljøområdet varierer mellom fagområdene og forskjell og likheter mellom disse vil bli diskutert.
Emnets innhold er relevant for FNs bærekraftsmål nr. 3 om God helse og livskvalitet, (delmål 3.9: Betydelig redusere antall dødsfall og sykdomstilfeller forårsaket av farlige kjemikalier og forurenset luft, vann og jord) og nr. 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst, (delmål 8.8 om å fremme et trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle arbeidstakere).
Læringsutbytte
Emnet skal gi kunnskap om faktorer som representerer mulig helsefare i arbeidssituasjoner innen norsk arbeidsliv samt kjennskap til lovverk som regulerer eksponering til slike farer. Studentene lærer å risikovurdere slik helsefare og identifisere tiltak som gir reduksjon av slik helsefare. Emnet skal formidle følgende kunnskaper: - Generell kunnskap om arbeidsmiljøforhold, om roller og ansvar for forskjellige aktører i bedriftens arbejdsmiljøarbeid,og om arbeidsmiljø regelværk som bedriften må forholde seg til. - Generell kunnskap om risikoen knyttet til kjemikaliebruk, grenseverdier for kjemiske stoffer, produktdatablad og klassifisering o merking av kjemiske stoffer. - Generell kunnskap om inneklima og de vigtigste årsaksfaktorer for at oppnå et godt indendørs luftkvalitet, - Generell kunnskap om støy, vibrasjon, ergonomiske og psykososiale belastninger og deres betydning for arbeidsmiljøet i bedriften, om risiko for arbeidsrelatert helseskader og diskusjon av hvilke typer tiltak som kan motvirke slik helseeffekt. - Generell kunnskap om risikovurdering innenfor arbeidsmiljøområdet, herunder beherske forskjellige metoder og kunne diskutere egnetheten av dem. Emnet skal gi studentene ferdigheter i å: - forstå og beherske sentrale begrep innen arbeidsmiljø. Kunne anvende denne kunnskap på reelle case både til å 1)) beherske begreperne helsefare og belastning i forbindelse med arbeidsmiljøforhold og metoder for vurdering av arbeidsmiljørelatert helsefare, 2) kunne vurdere og diskutere forskjellige metoder for risikovurdering 3) kunne implementere dette til fordel for godt arbeidsmiljøarbeid. Andre viktige læringsmål inkluderer å arbeide sammen i team og i tillegg legges det vekt på å utvikle evne til rapportskriving.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, obligatoriske gruppebaserede laboratorie-øvinger og semesteropgave.
Obligatoriske aktiviteter
- Laboratorieøvinger
- Muntlig presentasjon av oppgave
Mer om vurdering
Delvurderingene består av gruppeoppgave og skoleeksamen. Skriftlig avsluttende eksamen teller 60% og gruppeoppgaven teller 40%»
Der er obligatoriske gruppebaserte laboratorieøvinger med innlevering av øvingsbesvarelse for hver øvinger. Øvinger skal besvares i fellesskap av hele gruppen og vurderes som godkjent/ikke godkjent. Alle øvingsbesvarelser må være innlevert og godkjent.
Begge delvurderinger må bestås for å få bestått karakter i emnet.
Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen gjøres om til muntlig. Ved frivillig gjentak av emnet må alle delvurderinger tas på nytt.
Spesielle vilkår
Anbefalte forkunnskaper
Emnet er et obligatorisk introduksjonsemne i 1. årskurs i studieprogrammene MIHMS og MHMS.
Kursmateriell
Oppgis ved kursets start.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Industriell økonomi og teknologiledelse
- Helse, miljø og sikkerhet
- Teknologiske fag
Ansvarlig enhet
Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 60/100 D 04.12.2024 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL510 Sluppenvegen 14 2 SL111 orange sone Sluppenvegen 14 23 -
Høst
ORD
Gruppeoppgave
40/100
Innlevering
22.11.2024
INSPERA
23:59 -
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 60/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"