Emne - Skredprosesser - TGB4290
TGB4290 - Skredprosesser
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Muntlig eksamen | 100/100 | 1 timer |
Faglig innhold
Forelesningsserien vil gi en komplett oversikt over temaet skredprosesser på masternivå og inkluderer geomorfologi, strukturgeologi, sedimentologi og ingeniørgeologi som inkluderer terminologi og klassifisering, strukturgeologi av ustabile fjellpartier; langsom bergdeformasjon, hurtig skråningsbrudd, mobilitet og utløpslengde; grunnbaserte, luftbaserte og satelittbaserte overvåkningsteknikker; overvåkning; sekundæreffekter av store skred; steinsprang; flomskred; jordskred; aktsomhetskart og farekart; risikovurdering; påvirkning av klimaforendring; skred og landskapsutvikling; jordskjelv og skred; vulkanisk skred.
Læringsutbytte
Ingress: Emnet skal gi studentene tverrfaglig kunnskap og forståelse av ulike typer skred.
Kunnskap: Emnet skal gi studentene en oversiktlig forståelse av skredprosesser og vil gå nærmere inn på geologiske forutsetninger, utløsningsfaktorer og utløpsområde (inkluderer tidsavhengige virkninger som klimaendringer). Dette vil gi studentene en oversikt over de ulike produktene fra skredkartlegging som brukes videre i samfunnet for planlegging og sikringstiltak. Studentene vil lære om hvordan mulige skred påvises og overvåkes, samt få forståelse for skred sin rolle i landskapet.
Ferdigheter: Basert på forelesninger og øvinger vil studentene lære å karakterisere og kartlegge skredprosesser, analysere ustabile skråninger og produsere farekart for utvalgte prosesser. Studentene vil bli kjent med geologiske forhold som fører til brudd av skråningen og forstå særpreg for utløpsområde og avsetning.
Generell kompetanse: Studentene skal utvikle evnen til å kunne kartlegge ustabile fjellskråninger og analysere utløpslengder, lese og utføre grunnleggende farekartlegging og risikovurderinger, samt forstår relevansen av geomorfologi, sedimentologi, strukturgeologi og ingeniørgeologi av skred utviklet i stein og jord. Emnet vil bruke programvare DIPS og RocFall fra rocscience i øvinger for at studenter bli kjent med digitale verktøyer for kinematisk analyse av strukturdata og steinsprang fareanalysen. Data innsamlet under kartlegging på obligatorisk ekskursjonen vil bli brukt videre med disse digitale verktøyene.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, kollokvium, litteraturoppgave, ekskursjoner og øvinger. Ekskursjoner, litteraturoppgave og øvinger er obligatoriske. Øvingene består av farekartlegging, kinematisk analyse, og beskrivelse av skred. 100 % av øvingene må være godkjent for å gå opp til eksamen. Obligatorisk feltkurs kan bli lagt til helg. Emnet evalueres av referansegruppe.
Obligatoriske aktiviteter
- Litteraturoppgave
- Øvinger
- Ekskursjoner
Spesielle vilkår
Begrenset opptak til undervisning. For nærmere opplysninger: https://i.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Opptak+til+adgangsbegrensede+emner
Krever opptak til studieprogram:
Geografi (MGEOG)
Geologi (MGEOL)
Geotechnics and Geohazards (MSGEOTECH)
Tekniske geofag (MTTEKGEO)
Anbefalte forkunnskaper
Grunnleggende kunnskaper i geologi, inkludert strukturgeologi.
Forkunnskapskrav
TGB4150 Strukturgeologi, grunnkurs eller lignende.
Kursmateriell
Lærebok oppgis ved semesterstart.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Spesiell frist for melding til undervisning: 01.06.2024
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Ingeniørgeologi
- Teknologiske fag
Ansvarlig enhet
Institutt for geovitenskap
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Muntlig eksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Høst
ORD
Muntlig eksamen
100/100
09.12.2024 - 10.12.2024
09:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Muntlig eksamen 100/100
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"