Emne - Geofysisk utforskning for geologiske og miljørelaterte anvendelser - TGB4280
TGB4280 - Geofysisk utforskning for geologiske og miljørelaterte anvendelser
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Muntlig eksamen og 2 prosjekter med rapporter og presentasjoner
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Muntlig eksamen | 60/100 | 1 timer | C | |
2 prosjekter med rapporter og presentasjoner | 40/100 |
Faglig innhold
Geofysisk kartlegging og metoder brukt for å utforske naturressurser (malmer, industrimineraler, hydrokarboner) samt andre geologi- og miljørelaterte problemstillinger. Hovedfokus blir på gravimetri og magnetometri og integrering med andre utforskningsmetoder. Bergartsparametre og måling av tetthet, indusert og remanent magnetisme. Anvendelse av magnetisk mineralogi og petrologi i sammenheng med litosfærisk magnetisme og magnetisk kartlegging fra mineral til regional skala. Tolknings- og modelleringsmetoder for gravimetriske og magnetiske anomalier. Emnet bidrar til FNs hovedmål for bærekraftig utvikling SDG-4 (Quality education) med emneinnholdet som fyller et tverrfaglig læringsrom med forskjellige anvendelser som inkluderer miljømessige utfordringer, som f.eks. miljømagnetisme. Læringsrommet kombinerer avansert digital software (MODELVISION) med forelesninger og oppgaver for å utvikle en solid forståelse i de anvendte metodene. SDG-7-målet (Affordable and clean energy) er direkte relatert til dette emnet, fordi de geofysiske metodene er nødvendige for fremtidig leting og utvinning av energiressursene. Dessuten bidrar emnet til bærekraftighet gjennom dets fokus på gravitasjons- og magnetometri-metoder, som er ikke-invasive utforskningsteknikker.
Læringsutbytte
Kunnskaper: Fundamental forståelse av gravimetriske og magnetiske metoder som benyttes i geofysiske undersøkelser av naturressurser og andre geologi- og miljørelaterte problemstillinger både på sokkelen og fastlands-Norge og relaterte fysiske egenskaper av mineraler og bergarter. Gjennom prosjektarbeid skal det fåes en forståelse av sammenhengen mellom fysiske egenskaper og geofysiske responser i berggrunnen.
Ferdigheter: Studentene skal kunne utføre eget interdisiplinært forskningsarbeid som kombinerer geologi og grunnleggende geofysikk, samt presentere resultatene til klassen. Studentene vil samle inn magnetiske data i felt, og bruke modelleringsprogrammer i potensialfeltmetoder. Etter emnet skal studentene være i stand til å inkludere gravimetriske, magnetiske og andre geofysiske data i arbeidsprogrammer for kartlegging av naturressurser og i andre geologiske/miljørelaterte anvendelser.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger om geofysiske prinsipper og metodikk, med fokus på gravimetri og magnetometri, petrofysiske egenskaper til mineraler og bergarter, magnetisk mineralogi og petrologi i sammenheng med litosfærisk magnetisme og magnetisk kartlegging. Trening i å anvende metoder for ulike ressurser til lands og til havs ved anvendelse av modelleringssoftware. Feltarbeid over en helg er obligatorisk. Obligatorisk prosjekt- og labarbeid inkluderer selvstendig arbeid i anvendelse av geofysiske metoder som også inkluderer bruk av profesjonell gravimetrisk og magnetisk modelleringsprogramvare og konsepter for å utforske naturressurser (eks. malm, ultraren kvarts, byggestein og hydrokarboner) og andre geologiske og miljørelaterte problemstillinger. Laboratoriearbeidet vil inkludere petrofysiske målinger og detaljerte magnetiske målinger av ulike bergartstyper. Det er i tillegg obligatoriske øvinger som ikke teller på karakteren i emnet. Emnet evalueres av referansegruppe.
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
- 2 prosjekter med rapporter og presentasjoner
Mer om vurdering
To prosjekter, (1) laboratoriearbeid med magnetiske mineraler og dets petrofysiske egenskaper og (2) tolkning av gravitasjons- og magnetometriske data. Begge med muntlig presentasjon og rapport. Prosjektene samlet teller 40 % av den samlede karakteren, og utgjør en mappe.
Muntlig eksamen. Eksamen består av spørsmål relatert til forelesninger, øvinger og prosjekter. Muntlig eksamen teller 60 % av den samlede karakteren.
Både muntlig eksamen og mappen må være bestått for å bestå emnet. Ved gjentak må begge vurderinger gjentas.
Forkunnskapskrav
Grunnleggende kunnskap i geologi, fysikk og kjemi
Kursmateriell
Artikler og utdrag fra forskjellige lærebøker.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Geofysisk tolkning
- Geofysikk
- Geologi
- Tekniske fag
- Christine Susanne Carola Fichler
- Karl Wilhelm Johannes Fabian
- Nathan Stewart Church
- Suzanne Amy Mcenroe
Ansvarlig enhet
Institutt for geovitenskap
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Muntlig eksamen og 2 prosjekter med rapporter og presentasjoner
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Høst
ORD
2 prosjekter med rapporter og presentasjoner
40/100
Innlevering
21.11.2024
14:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Høst ORD Muntlig eksamen 60/100 C 13.12.2024 09:00
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Muntlig eksamen 60/100 C
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"