Emne - Eksperimentelle metoder i prosessteknikken - TEP4180
TEP4180 - Eksperimentelle metoder i prosessteknikken
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2024/2025
Faglig innhold
Valg av metodikk og målere for bestemmelse av parametre som hastighet, trykk, temperatur, og kjemisk sammensetning. Direkte og indirekte måling av varmestrøm, volumstrøm, hydrodynamiske krefter og lokale og indirekte strømningstap. Måling av parametre i turbulent strømning. Modellprøver og skalafaktorer. Kalibrering av målere. Systematiske og tilfeldige feil. Kryss-korrelasjon mellom målinger og auto-korrelasjon i tidsserier av målinger. Nøyaktighetskrav til målingene og oppbygging av målekjeder og installasjon av sensorer. Bearbeidelse og presentasjon av måledata. Eksperimentelle resultater som underlag for matematiske modeller for verifisering av analytiske og numeriske beregninger. Planlegging av eksperimenter med deres instrumentering.
Læringsutbytte
Kunnskaper: Etter fullført emne skal studenten ha kunnskap om: - eksperimentell metodikk - måling av størrelser som trykk, temperatur, hastighet, kraft - kalibrering av målekjedens elementer - analyse av måleresultater - analyse av usikkerhet i målinger Etter fullført emne skal studenten ha innsikt i: - både elementære og avanserte teknikker for måling av spesifikke størrelser som opptrer i prosessteknikken Ferdigheter: Etter fullført emne skal studenten ha ferdigheter om måling av: - hastighet, trykk, temperatur, kjemisk sammensetning, - direkte og indirekte måling av varmestrøm, volumstrøm, hydrodynamiske krefter og lokale og indirekte strømningstap, parametre i turbulent strømning, - modellprøver og skalafaktorer, - kalibrering av målere, - systematiske og tilfeldige feil, - kryss-korrelasjon mellom målinger og auto-korrelasjon i tidsserier av målinger, - nøyaktighetskrav til målingene, - oppbygging av målekjeder og installasjon av sensorer - bearbeidelse og presentasjon av måledata - eksperimentelle resultater som underlag for matematiske modeller for verifisering av analytiske og numeriske beregninger, - planlegging av eksperimenter med deres instrumentering. Generell kompetanse: Etter fullført emne skal studenten ha kompetanse om: I industriprosessen må en kunne måle fysiske størrelser og tilstander, kunne evaluere disse og videre benytte disse for styring av prosessene. Emnet gir en innføring i generell måleteknikk som benyttes i prosessindustrien.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, øvinger og laboratorieøvinger. Øvingene må være godkjent for adgang til eksamen og teller 50% av endelig karakter i emnet. Undervisningen kan bli gitt på engelsk dersom studenter som ikke behersker norsk tar emnet.
Obligatoriske aktiviteter
- Laboratorieøvinger
Mer om vurdering
Ved gjentak må alle vurderinger i emnet gjentas
Anbefalte forkunnskaper
Grunnleggende kunnskaper i varme- og strømningsteknikk.
Kursmateriell
A. Wheeler and A Ganjii: Introduction to Engineering Experimentation, 2nd Edition, Pearson Education 2004. Tidsskriftartikler og forelesningsreferater.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
SIO1087 | 7.5 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Ingen
Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk
Sted: Trondheim
- Energi- og prosessteknikk
- Kjemiteknikk/Prosessregulering
- Fysikk
- Mekanikk
- Teknologiske fag
Ansvarlig enhet
Institutt for energi- og prosessteknikk
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"