course-details-portlet

TDMA4004 - Forretningsanalyse og kunnskapsforvaltning

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Oppgave 100/100 I

Faglig innhold

Dette emnet skal gi studentene en innføring i IT-støttet kunnskapsledelse, lærende organisasjoner og intellektuell kapital. Emnet tar utgangspunkt i informasjonsbehovet som ledere i dagens organisasjoner har, sett i forhold til de beslutningene de må ta. Studentene får kunnskap om bruk av analyseverktøy og kunnskapsstøttesystemer samt hvordan disse systemene kan benyttes til datainnsamling, bearbeidelse, distribusjon og presentasjon til ledere og andre interessenter. Det fokuseres spesielt på utnyttelse av data som typisk genereres med IT-systemer som forretningssystemer (ERP), kundestøttesystemer (CRM) eller personalsystemer (HRM). Studentene får en grundig innføring i Business Intelligence (BI) som gjerne betegnes som "beslutningsstøtte" eller "forretningsanalyse" på Norsk. BI er i denne sammenheng et samlebegrep for applikasjoner, teknologi og metoder brukt til innsamling, sammenstilling, lagring, rapportering og analyse av data. Studentene blir kjent med hvordan slike systemer hjelper beslutningstakere i hele organisasjonen til å ta bedre og hurtigere beslutninger på et datagrunnlag som er mer korrekt.

Læringsutbytte

Etter å ha gjennomført emnet skal følgende samlede læringsutbytter være oppnådd:

Kunnskaper

Studentene skal:

  • Ha kunnskap om hva kunnskapsledelse og intellektuell kapital er, hvorfor dette er viktig for moderne organisasjoner, samt hvordan digitale samhandlingssystemer kan utnyttes i denne sammenheng.
  • Kunne beskrive de viktigste teoriene i forhold til hvordan beslutninger treffes i organisasjoner.
  • Ha inngående kunnskaper om hvordan Business Intelligence (BI) prosesser og tilhørende verktøy kan bidra til forbedrede beslutningsprosesser.

Ferdigheter

Studentene skal:

  • Kunne gjennomføre behovsanalyser for identifisering av rapporteringsbehov på tvers av informasjonssystemene i en organisasjon.
  • Kunne utarbeide kravspesifikasjoner for BI og datavarehusløsninger.
  • Kunne definere forskjellige rapporteringskuber basert på konsolidering av organisasjonenes rapporteringsbehov og strukturering av underliggende forretningsmessige begreper.
  • Kunne hente ut data fra forskjellige datakilder ved bruk av forskjellige IT-verktøy.
  • Kunne gjennomføre målinger og rapportering i forhold til intellektuell kapital.

Generell kompetanse

Studentene skal:

  • Kunne kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor IT-støttet kunnskapsforvaltning til ledere, ansatte og andre interessenter.
  • Ha inngående kjennskap til modeller og verktøy som benyttes i BI og kunnskapsledelse.
  • Kunne bidra til kvalitetssikring av data i tilknytning til rapportering og annen utnyttelse av dataene som også tilfredsstiller etiske retningslinjer.
  • Kunne bidra til utnyttelse av innovative metoder for å måle, analysere, lede og rapportere intellektuell kapital.

Læringsformer og aktiviteter

Det vil bli brukt varierte arbeidsformer og læringsaktiviteter med en kombinasjon av forelesninger, studentpresentasjoner og essayskriving.

Obligatoriske aktiviteter

  • Obligatoriske arbeidskrav - se emnebeskrivelse

Mer om vurdering

ARBEIDSKRAV (obligatorisk aktivitet): Deltakelse i minimum 75% av læringsaktivitetene. Aktivitetene kunngjøres ved kursstart. I særskilte tilfeller hvor 75% deltakelse ikke tilfredsstilles kan studenten inngå avtale med emneansvarlig om alternative læringsaktiviteter. 3 obligatoriske øvinger som skal gjøres i gruppe.

VURDERING: Essay som skrives i grupper på inntil 3 personer. Differensiert karakter kan bli aktuelt dersom arbeidsinnsatsen internt i gruppen har vært skjevt fordelt. Alle hjelpemidler tillat.

Ved frivillig gjentak, stryk eller gyldig fravær, må hele emnet tas på nytt i semester med undervisning.

Spesielle vilkår

Forkunnskapskrav

Emnet har studierettskrav, og er forbeholdt studenter tatt opp til Master i Digital Transformasjon eller Master i Arkiv og dokumentasjonsforvaltning.

Kursmateriell

Pensumlitteratur fastsettes ved kursstart.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: A
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2024

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Kunnskapssystemer
  • Informasjonsteknologi
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Oppgave

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Oppgave 100/100 I

Innlevering
20.12.2024


12:00

INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU