course-details-portlet

SOS6505

Innovasjon og innovasjonsledelse

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Videreutdanning høyere grad
Undervisningsstart Høst 2021
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Oppgave

Om

Om emnet

Faglig innhold

Modul: Spesialisering i innovasjon og endringsledelse. 

Innovasjon kan forstås som noe som på en eller annen måte er nytt og som faktisk tas i bruk. Som produkt eller resultat defineres ofte innovasjon som nye eller vesentlig forbedrete varer, tjenester, prosesser, organisasjons- eller kommunikasjonsformer som tas i bruk og skaper verdi og/eller samfunnsnytte. Som prosess kan en forstå innovasjon som de aktivitetene som enten skaper nye produkter, arbeidsprosesser eller løsninger, eller som setter en organisasjon i stand til å ta slike nyvinninger i bruk. Emnet gir en grunnleggende innføring i innovasjon som fenomen, med særlig vekt på organisatoriske innovasjonsprosesser, og ledelse av slike prosesser.

Temaer:

  • Hva er innovasjon? Begreper, ideer og modeller.
  • Trender i tiden: Åpen innovasjon, disruptiv innovasjon, brukerorientert innovasjon, medarbeiderdrevet innovasjon.
  • Ledelse av innovasjon og organisering for innovasjon.
  • Fra tanke til forretning: Strategi og verdiskaping.
  • Innovasjon i offentlig sektor.
  • Begreper, ideer og tilnærminger til innovasjon vil bli drøftet i forhold til praksis, med vekt på deltakernes erfaringer.  

Læringsutbytte

Kunnskap:

  • Studenten har kunnskap om sentrale teorier om innovasjon og om ulike tilnærminger for å gjennomføre innovasjonsprosesser i etablerte organisasjoner, herunder muligheter og begrensninger i ledelse av innovasjon.

Ferdigheter:

  • Studenten kan anvende relevante begreper og teorier for å analysere og forstå utfordringer knyttet til i tilknytning til innovasjon og innovasjonsprosesser i organisasjoner.

Generell kompetanse:

  • Studenten kan virke som rådgiver i innovasjonsprosesser og planlegge og gjennomføre innovasjonsaktiviteter.

Læringsformer og aktiviteter

Det gis undervisning i form av forelesninger, diskusjoner og gruppeøvinger i to samlinger á to dager, mens øvrig arbeid utføres individuelt eller i grupper. Noe forberedelse før hver samling må påregnes. Det skal leveres en øvingsoppgave underveis. Deltakerne bør før kursstart formulere en utfordring de selv står foran - eller midt oppi - knyttet til innovasjon. Problemstillingen vil danne grunnlag for arbeid med øvingsoppgave og avsluttende prosjektoppgave. Øvingsoppgaven er en "foroppgave" til den endelige prosjektoppgaven, og skal leveres før andre samling. Arbeidet gjøres individuelt eller i grupper på inntil tre medlemmer.

Obligatoriske aktiviteter

  • Godkjent prosjektoppgave/ "foroppgave"

Mer om vurdering

Samme vurderingsform ved utsatt eksamen.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Organisasjon og ledelse (MORG)
Videreutdanningsemner i organisasjon og ledelse (MORGEMNER)

Forkunnskapskrav

Opptakskrav/forkunnskapskrav/adgangsbegrensning: Jf. opptakskrav til emner i masterprogrammet i organisasjon og ledelse. Emnet er adgangsbegrenset, og rangeringsregler gjelder iht. studieplanens generelle del.

Fagområder

  • Organisasjon og ledelse
  • Samfunnsvitenskapelige fag
  • Sosiologi

Kontaktinformasjon