Emne - Videreutdanning i klinisk cytologi - SO900H
SO900H - Videreutdanning i klinisk cytologi
Om emnet
Vurderingsordning
Faglig innhold
Teori: Anatomi, fysiologi, histologi og cytologi fra cervix, serøse hulrom, urin- og luftveier. Masseundersøkelse mot livmorhalskreft, screeninghistorie og risikovurdering, HPV og livmorhalskreft, HPV-test metoder, HPV vaksine og kvalitetssikring. Tilleggsteknikker, som immuncytokjemi, PCR o.a. Praksis: Vurdering av cytologiske preparat fra cervix, serøse hulrom, urin- og luftveier i mikroskop og digitalt.
Læringsutbytte
Formalisere opplæringen i cytologisk vurdering av livmorhalsprøver etter at arbeidsstedet har lært opp kandidaten til å screene selvstendig. Være i stand til å gjenkjenne celler som representerer og begrunne med cytologiske kriterier diagnosene i cervixcytologi: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, plateepitelkreft, AGUS, ACIS og adenokarsinom. Gjøre bioingeniøren i stand til å primærscreene cytologiske prøver fra luftveiene, urinveiene og de serøse hulrom og gjenkjenne celler som representerer malign neoplasi og foreslå diagnose ved å begrunne med cytologiske kriterier.
Læringsformer og aktiviteter
Studiet er organisert som deltidsstudium over 1 år. Det foregår delvis på arbeidsstedet, som selvstudium og ved internundervisning, etter nærmere oppsatt plan av ledende bioingeniør i cytologi. Det er to obligatoriske ukesamlinger ved Institutt for bioingeniørfag, Fakultet for naturvitenskap ved NTNU, hvor det i vesentlig grad benyttes problembasert læring i tillegg til forelesninger.
Obligatoriske aktiviteter
- Ukeskurs i gynekologisk cytologi inkludert gruppearbeid og kasus med framlegg
- Ukeskurs i non-gynekologisk cytologi inkludert gruppearbeid og kasus med fremlegg
Mer om vurdering
Obligatoriske arbeidskrav: En ukes kurs i gynekologisk cytologi og en uke i non-gynekologisk cytologi. Til sammen 9 gruppearbeid og 7 kasus med fremlegg. Obligatorisk oppmøte. To timer skriftlig individuell vurdering og to timer praktisk individuell vurdering. Teller 50 % hver. Karakterskala: A-F.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
EVU-emner ved NV-fakultetet, 51% internfinansiering i kategori D (EVUNVD51)
Anbefalte forkunnskaper
Bachelor i bioingeniørfag eller tilsvarende utdanning og ansatt ved et cytologilaboratorium, med minimum ett års erfaring i selvstendig screeningarbeid.
Arbeidsgiver skal sende en bekreftelse til hovedlærer før studenten møter til første samling i gynekologisk cytologi om at studenten har gjennomgått et strukturert opplæringsprogram i cytologilaboratoriet inkludert screening av livmorhalscytologiske prøver med veiledning og oppnådd nok kunnskap og ferdigheter for selvstendig screening. I bekreftelsen før andre samling i ikke-gynekologisk cytologi skal det fremgå at studenten har fått opplæring og erfaring i primær screening og vurdering av cytologiske prøver fra luftveier, serøse hulrom og urinveier.
Forkunnskapskrav
Emnet har adgangsbegrensning.
En student som i studiesammenheng får kjennskap til noens personlige forhold, har taushetsplikt etter de regler som gjelder for yrkesutøvere på vedkommende livsområde, jf. § 4-6 i lov om universiteter og høyskoler. Studenten forplikter seg til å gjøre seg kjent med de bestemmelser om taushetsplikt som gjelder for sitt fagområde, jf. blant annet lov om helsepersonell, lov om sosiale tjenester, lov om barneverntjenester. Det forventes at studenten undertegner taushetserklæring før praksis eller ved studiestart.
Kursmateriell
Forelesninger, workshops(mikroskopi kasus) og gruppeoppgaver
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
SO900H | 30.0 |
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
30.0 SP
Studienivå: Videreutdanning lavere grad
Termin nr.: 2
Undervises: HØST 2024
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2025
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Bioingeniør
- Helse- og sosialfag
Ansvarlig enhet
Institutt for bioingeniørfag
Administrativ enhet
Seksjon for utdanningskvalitet og læringsmiljø
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Praktisk eksamen og skriftlig eksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 50/100 E 14.12.2024 15:00 PAPIR
-
Rom Bygning Antall kandidater LS21 Laboratorietsenteret 9 - Høst ORD Praktisk eksamen 50/100 E 15.12.2024 09:00
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"