Emne - Skolelederutdanning for Stavanger kommune - SKOLE6139
Skolelederutdanning for Stavanger kommune
Velg studieårNytt fra studieåret 2024/2025
Om
Om emnet
Faglig innhold
Skolelederutdanning, Stavanger kommune skal bidra til en beriket forståelse av egen lederpraksis og organisatorisk kontekst som gjør studentene bedre i stand til å mestre lederrollen i en dynamisk hverdag. I dette studiet vil studentene gis inngående kunnskap og, gjennom utforskning og utprøving, bidra til å skape ny kunnskap om skolen som organisasjon, om ledelse av lærernes læring og utviklingsarbeid, ledelse av digitalisering, styring og juss knyttet til ledelse av skole- og arbeidsmiljø. Studietilbudet har en varighet på halvannet år, og gir 30 studiepoeng. Skolelederutdanning, Stavanger kommune gjennomføres på oppdrag fra Stavanger kommune, og NTNU tilbyr studiested i Stavanger.
Programmet har seks hovedtemaer med tilsvarende læringsmål, som fungerer både som skal forstås som både organisatorisk stilas for studiet og som paraplyer for de mangfoldige problemstillingene som skoleledere jobber med til daglig og som skal bli en viktig del av studiet.
Hovedtemaer:
Lederrollen: Studenten anvender og utvikler kunnskap for å øke bevissthet om egen lederrolle og styrke lederkompetanse til å utnytte muligheter og møte utfordringer.
Ledelse av utviklende fellesskap: Studenten anvender og utvikler kunnskap om skolen som organisasjon og fellesskap for å fremme inkludering og medvirkning og for å øke kvalitet for alle.
Ledelse av læring: Studenten anvender og utvikler kunnskap for å øke kompetanse til å lede elevers og voksnes kontinuerlige læring og utvikling.
Ledelse av utviklingsarbeid: Studenten anvender og utvikler kunnskap om utvikling og samarbeid for å øke kompetanse til å lede utviklingsarbeid i skolen.
Ledelse av digitalisering: Studenten anvender og utvikler kunnskap for å øke kompetanse til å lede skolens digitale utvikling.
Styring og juss: Studenten anvender og utvikler kunnskap om styring og forvaltning for å øke kompetanse til å lede skolen i samsvar med krav og samfunnsoppdrag.
Læringsutbytte
Skolelederutdanning, Stavanger kommune har som mål å utvikle ledere som kan navigere i skolens kompleksitet med klarhet og besluttsomhet
Kandidatene skal utvikle kunnskap om:
- Verktøy for å analysere egen organisasjon og ulike skoledata
- Strategiske tiltak som fremmer skolens utvikling og elevenes læring og trivsel
- Ulike perspektiver på ledelse i skolen
- Læringsfremmende bruk av digitale medier, teknologier og tjenester
- Opplæringsloven og andre relevante rettslige rammer
Kandidatene vil ha ferdigheter innen:
- Utføre analyser av ulike skoledata som grunnlag for forbedring og endring
- Lede, implementere og evaluere strategiske tiltak som fremmer skolens utvikling og elevenes læring og trivsel
- Kritisk evaluering av skolepraksis og utdanningsstrategier
- Strategisk integrering av digital teknologi for å støtte elevenes læringsprosesser og forbere skoledriften
- Sikre at skolen opererer innenfor gjeldende juridiske rammer
Kandidatene vil ha generell kompetanse innen:
- Bidra til utvikling av læreres faglige skjønn og refleksjon basert på analyser av egen organisasjon
- Å kunne håndtere og lede gjennom komplekse og utfordrende situasjoner ved å anvende adaptive og fleksible lederstiler
- Å lede læring i sammenhenger som fremmer bruk av digitale medier, teknologier og tjenester
- Lede med juridisk insikt
- Lede medskapende
Læringsformer og aktiviteter
Studiet gjennomføres med ti samlinger á 2 dager, fordelt på tre semester. Studentene fordeles i heterogene basisgrupper og hver gruppe får en veileder som oppnevnes av instituttet. Det veiledes både om akademisk utvikling og profesjonsretting. Veiledningen foregår både på samlinger og gjennom digital kommunikasjon mellom samlingene. Før og mellom samlingene gis det mellomarbeid som må være godkjent for å kunne framstille seg til eksamen. Det forventes at studentene deltar aktivt på og mellom samlingene. Eksamen for denne lederutdanningen er designet for å evaluere både teoretisk kunnskap og praktisk forståelse, og er delt inn i en skriftlig del (50%) og en muntlig del (50%).
Mer om vurdering
Mellom hver samling (10 samlinger totalt) leverer studentene et mellomarbeid (obligatorisk arbeidskrav). Mellomarbeidet kan leveres i ulike formater. Oppgavene vil variere fra praktiske utprøvinger i deres eget arbeidsmiljø til muligheter for dere å skape et aktivt og reflektert forhold til pensumlitteratur og andre relevante tekster. Senere oppgaver kan knyttes til gjennomføring av eksamen. Mellomarbeidet justeres underveis basert på de opplevde behov blant dere, og skal designes for å understøtte læring og utvikling.
Eksamen for denne lederutdanningen er designet for å evaluere både teoretisk kunnskap og praktisk forståelse, og er delt inn i en skriftlig del (50%) og en muntlig del (50%). I den muntlige delen er en individuell fremføring (10 min presentasjon og 10 min diskusjon). Den skriftlige delen består av en reflekterende tekst hvor studentene vil analysere utvikling av egen lederrolle.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Rektorutdanningen (KREKTOR)
Skoleutvikling og utdanningsledelse (MSKOLUT)
Forkunnskapskrav
Opptak til studiet gjøres i samarbeid med Stavanger kommune
- Fullført lærerutdanning på minst 180 studiepoengs omfang eller tilsvarende utdanning
Kursmateriell
Innholdet i pensumliste er designet for å understøtte en omfattende forståelse av både organisasjonsteori, ledelsesteori og pedagogisk psykologi. Pensum brukes på samlingene, i forarbeid og mellomarbeid. Gjennom bruk av diverse læringsaktiviteter får studentene støtte til å utvikle et aktivt forhold til pensum som varer etter gjennomført utdanning. Studentene er oppfordret til å supplere pensum med andre aktuelle fagtekster.
Fagområder
- Skoleledelse
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
- Camilla Fredrikke Bergh
- Cecilie Skaalvik
- Erlend Dehlin
- Iris Hansson Myran
- Marthe Lønnum
- Mette Meidell
- Stian Tømmerdal