Emne - Masteroppgave i arbeids- og organisasjonspsykologi - PSY3913
PSY3913 - Masteroppgave i arbeids- og organisasjonspsykologi
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Masteroppgave med justerende muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Masteroppgave med justerende muntlig eksamen | 100/100 |
Faglig innhold
Dette masterkurset i arbeids- og organisasjonspsykologi tilbyr en mulighet for å gå i dybden på utforskning av psykologiske faktorer som former arbeidstakere og/eller arbeidsplassdynamikken ved å anvende en vitenskapelig prosess. Basert på psykologiske teorier, tidligere empirisk forskning og innsamlede data (teoretisk/empirisk) for sitt prosjekt, vil studentene produsere en avhandling på et passende nivå som svarer på ett eller flere forskningsspørsmål på en rigorøs og valid måte. Studentene vil også foreslå evidensbaserte anbefalinger til relevante interessenter (f.eks. arbeidstakere eller beslutningstakere i organisasjonen) basert på sine forskningsfunn. Oppgaven må skrives i samsvar med relevante retningslinjer for struktur og innhold fra instituttet. Metodologisk vil studentene få ferdigheter i litteraturgjennomgang og kvantitative og/eller kvalitative forskningsmetoder. Kombinerte og multimetoder er også mulig å bruke som tilnærming til oppgaven. Kurset dekker anvendelsen av (a) datainnsamlingsmetoder (f.eks. litteratursøk, spørreundersøkelser/surveys, intervjuer, fokusgrupper eller casestudier) og (b) dataanalyse, noe som sikrer at studentene er godt forberedt til å gjennomføre valid forskning som bidrar til feltet.
Forskningsprosessen starter med tildeling av veileder, valg av et tema/forskningsspørsmål (i samarbeid med den tildelte veilederen) og signering av en masteravtale. Deretter godkjenner avdelingen tema/forskningsspørsmål og veiledningsavtalen, og studentene utvikler en vitenskapelig valid handlingsplan. Prosessen avsluttes med implementeringen av planen og produksjon av masteroppgaven.
Obligatoriske seminarer er planlagt årlig for at studentene skal presentere sine ideer og/eller funn. Disse seminarene, som vanligvis skjer en gang i året, gir studentene muligheter til å motta og gi tilbakemeldinger. Datoene for seminarene vil bli kommunisert på forhånd.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter å ha fullført kurset skal kandidaten
- ha avansert kunnskap innen og spesialisert innsikt i bestemte konsepter og teorier innen arbeids- og organisasjonspsykologi, og vise en dyp forståelse av det valgte temaet for masteroppgaven.
- besitte inngående kunnskap om teoretiske og metodologiske tilnærminger spesifikke for forskning innen arbeids- og organisasjonspsykologi.
- forstå kriteriene for vitenskapelig oppgaveskriving på dette feltet, inkludert ferdigheter i American Psychological Association (APA) sine referanse- og formateringsstiler.
- kunne forholde seg kritisk til teoretisk og empirisk litteratur, og anvende denne innsikten til arbeids- og organisasjonspsykologisk forskning.
Ferdigheter
Etter å ha fullført kurset kan kandidaten
- kritisk analysere og integrere ulike informasjonskilder for å strukturere og artikulere faglige argumenter i arbeids- og organisasjonspsykologi.
- selvstendig analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger i arbeids- og organisasjonspsykologi, og vise kapasitet til å arbeide med praktiske og teoretiske problemer innenfor fagområdet.
- utforme og gjennomføre et selvstendig forskningsprosjekt under veiledning i arbeids- og organisasjonspsykologi, i samsvar med hensiktsmessig forskningsetikk.
- analysere, forstå og tolke komplekse forskningsdata, kommunisere vitenskapelige funn effektivt skriftlig og muntlig.
- anvende APA-standard for vitenskapelig skriving og rapportering i arbeids- og organisasjonspsykologi.
Generell kompetanse
Etter å ha fullført kurset kan kandidaten
- vise en nyansert forståelse av etiske hensyn for å ansvarlig håndtere komplekse problemstillinger.
- analysere og anvende kunnskap og ferdigheter på nye områder innen arbeids- og organisasjonspsykologi, og gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter.
- være dyktig til å formidle et omfattende og selvstendig utført arbeid, og beherske fagets uttrykksformer. Dette inkluderer å artikulere komplekse ideer, metoder og resultater tydelig og sammenhengende.
- kommunisere effektivt med spesialister og allmennheten om faglige problemstillinger og forskningsresultater, og bidra til å fremme arbeids- og organisasjonspsykologi.
- demonstrere evnen til å anvende kompetanse på innovative og meningsfulle måter for å løse nye utfordringer og problemstillinger i arbeids- og organisasjonspsykologi.
Læringsformer og aktiviteter
Undervisningstype: Selvstudium med veiledning
Emnet består av en masteroppgave og et obligatorisk masteroppgaveseminar(er) som man må delta i. Masteroppgaven består av vitenskapelig forskning (empirisk eller teoretisk) over et valgt tema. Studenten skal eksplisitt beskrive i innledningen hvordan oppgaven er relevant innen arbeids- og organisasjonspsykologi. Studenter skal kontakte veilederen for råd om valg av oppgavetema.
Alle masterstudenter må fullføre en masteroppgaveavtale før instituttet godkjenner tema/problemstilling og utnevner en veileder.
a. Retningslinjer for å søke om veileder på masternivå: Det kreves en prosjektbeskrivelse (maks fem sider) som må inneholde forskningsmål, teoretisk grunnlag, metodologisk informasjon og praktisk gjennomføring.
b. Tidspunkt for søknad om veileder: 15. april. Hvis 15. april er i en helg, vil fristen være den første offisielle arbeidsdagen etter denne datoen.
c. Tildelingsprosess for veileder: Veiledning er en vesentlig del av arbeidet med masteroppgaven, og er derfor en obligatorisk del av studieprogrammet. Studenter må innhente underskrift fra veileder innen 15. april. Instituttet skal godkjenne tema og oppnevne veileder. Søknadsskjema fås ved instituttet. Egne retningslinjer er tilgjengelige for utforming av masteroppgaven og kriterier for bedømmelse. Disse retningslinjene kan fås ved henvendelse til instituttet.
Masteroppgaveseminarene er en integrert del av veiledningen som tilbys for masterstudenter, med fokus på å utstyre dem med nødvendig kunnskap og sikre etterlevelse av forskningsetikk og kvalitetsstandarder. Deltakelse i disse seminarene er obligatorisk for studenter som planlegger å levere en masteroppgave.
- Første seminar: Dette seminaret gir informasjon om valg av oppgavetema, hvordan finne en veileder og utforming av prosjektbeskrivelse. Studentene forventes å levere sin prosjektbeskrivelse innen 15. april i sitt andre semester.
- Andre seminar: Dette seminaret inkluderer en forelesning som tilbyr tips og råd om prosessen med å skrive masteroppgave og et seminar der studentene presenterer og diskuterer sine prosjekter med medstudenter og fagpersoner. Dette seminaret har som mål å gi studentene øvelse i å presentere og diskutere sine prosjekter, og å tilby individuell veiledning.
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatorisk deltakelse på masteroppgaveseminar.
Mer om vurdering
Vurderingsform: Masteroppgave i monografform eller i artikkelform. Muntlig presentasjon og eksaminering av oppgaven, hvor oppgaven er grunnlaget for vurderingen. Den muntlige eksaminasjonen består av en presentasjon fra studenten på ca. 10 minutter og et intervju. Muntlig eksaminasjon brukes til å justere karakteren. Studenten kan velge en åpen eller lukket eksamen. Hvis det er en åpen eksamen, kan det være tilskuere til stede under eksaminasjonen, hvis det er en lukket eksaminasjon er bare komiteen og studenten til stede. Studenten informerer sensor ved instituttet, ved innlevering av oppgaven, om den skal være åpen eller lukket, slik at sensorene blir varslet i forkant av eksamen. Frist for innlevering av masteroppgaven er 1. mai.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Psykologi (MPSY) - enkelte retninger
Forkunnskapskrav
Alle eksamener i mastergraden i arbeids- og organisasjonspsykologi skal være bestått før masteroppgaven kan leveres.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
PSY3902 | 45.0 | HØST 2012 | |
PSY3907 | 45.0 | HØST 2012 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
45.0 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Termin nr.: 2
Undervises: VÅR 2025
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Psykologi
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Masteroppgave med justerende muntlig eksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Høst
ORD
Masteroppgave med justerende muntlig eksamen
100/100
Innlevering
01.10.2024
INSPERA
14:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Vår ORD Masteroppgave med justerende muntlig eksamen 100/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"