Emne - Tjenestedesign for arbeidslivet - PD6009
PD6009 - Tjenestedesign for arbeidslivet
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Arbeider
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Hjelpemidler |
---|---|---|---|
Arbeider | 100/100 | 1 semestre | ALLE |
Faglig innhold
Emnet tar for seg designprinsipper innen tjenestedesign og hvordan disse kan tilpasses arbeid i egen virksomhet innen offentlig eller privat sektor for å oppnå gode brukeropplevelser på tvers av ulike kontaktpunkter. Engasjement og bevissthet rundt samskaping, endring og tverrfaglige team spiller en sentral rolle i dette emnet. Det fokuserer også sterkt på muligheten som oppstår som følge av teknologiutvikling og digitalisering i fremtidens tjenester. Temaet for oppgaver, øvinger og prosjektarbeid vil i stor grad være basert på virksomhetens behov. Det vil si at øvingsoppgavene og prosjektarbeidet knyttes til konkrete caser som er aktuelle og relevante for virksomheten. Det betyr at kursdeltakerne i praksis er på jobb under kurset,og kan ta med seg resultatet hjem til sin virksomhet og bruke det direkte i videreutviklingen av tjenestetilbudet som de tilbyr.
Læringsutbytte
Kunnskap: Etter å ha gjennomført emnet
● kan kandidaten beskrive hva design av tjenester innebærer
● kan kandidaten identifisere sentrale prinsipper (brukersentrert, samskapende, helhetlig, visuelt, testet) innen tjenestedesign
● kan kandidaten visualisere og delta aktivt i en tjenestedesignprosess
● har kandidaten kunnskap om forutsetninger for vellykkede endringsprosesser (ledelse, forankring, beslutningsgrunnlag, organisering, kreativitet) som til slutt gagner sluttbruker, tjenesteyter og samfunn ● har kandidaten kunnskap om hvordan teknologi og digitalisering kan skape nye og bedre tjenester
Ferdigheter: Etter å ha gjennomført emnet
● har kandidaten trening i anvendelse av prinsipper og bruk av ulike metoder for tjenesteutvikling
● kan kandidaten formulere en problemstilling og videre planlegge en tjenestedesignprosess
● kan kandidaten dokumentere, tolke og analysere innsiktsdata
● kan kandidaten inkludere relevante aktører samt møte deres ønsker og behov i designprosessen og utvikle løsningsforslag for forbedret eller ny tjeneste
● kan kandidaten benytte tjenestedesignmetodikken inn i sin virksomhet
Generell kompetanse: Etter å ha gjennomført emnet har kandidaten utvidet forståelse og evne til å skape nye og verdiskapende tjenester som gagner sluttbruker, tjenesteyter og samfunn
Læringsformer og aktiviteter
Kursdeltakere velger case selv eller i samarbeid med undervisere, basert på egen bakgrunn, arbeidserfaring og læringsmål. Casene danner grunnlaget for utforskning ved hjelp av kjent tjenestedesign-metodikk.
Undervisningen er samlingsbasert, med forelesere både fra NTNU Trondheim og NTNU Gjøvik. Det bestemmes i god tid om samlingene gjennomføres fysisk eller digitalt.
Arbeid med prosjektoppgave 15 timer
Samling 1, 15 timer
Nettbasert undervisning mellom samling 1 og 2 inkludert kollokvie og veiledning, 7,5 timer
Arbeid med prosjekt 40 timer
Samling 2, Trondheim 15 timer
Arbeid med prosjektrapport før innlevering: 100 timer
Midtveis og slutt-presentasjon
Obligatoriske aktiviteter
- Oppmøte Samling 1+2
- Oppmøte nettbasert undervisning 1+2
Mer om vurdering
Obligatorisk deltagelse på Samling 1 og 2 blir registert som godkjent/ikke godkjent. Deltagelse på nettbasert undervisning blir registert som godkjent/ikke godkjent. Arbeider består av en skriftlig prosjektrapport som kan leveres individuelt eller i gruppe. Dersom man velger gruppeinnlevering, vil samme karakter gis til alle gruppemedlemmene.
Manglende oppmøte/deltagelse på samlinger og undervisning vil kunne vurderes på grunnlag av søknad til Institutt for design.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Oppdragsbasert videreutdanning AD-fakultetet - høyere grads nivå (ARDEVU)
Teknologiledelse og digital omstilling (MTDO)
Anbefalte forkunnskaper
Den primære målgruppen er ledere, prosjektledere og rådgivere i privat og offentlig sektor. Behovet vil være gjeldende for alle sektorer og fagområder som jobber med digitaliseringsprosesser i forbindelse med tjenesteutvikling og tjenesteinnovasjon. Den sekundære målgruppen er prosjektmedarbeidere, utviklere, designere og andre deltakere i tjenesteutviklingsprosjekter.
Forkunnskapskrav
Minimum fullført bachelorgrad i tillegg til to års relevant yrkeserfaring.
For at kurset skal telle som en del av MTDO-masteren, må bachelorgraden være innenfor en av de tekniske fagene som er godkjent av MTDO.
Kursmateriell
This Is Service Design Doing: Applying Service Design Thinking in the Real World (Stickdorn, et al, 2018) Artikler og videomateriale gjøres tilgjengelig ved studiestart.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Videreutdanning høyere grad
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2022
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2023
Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk
Sted: Trondheim
- Designstrategier
- Designmetodikk
Ansvarlig enhet
Institutt for design
Administrativ enhet
Seksjon for etter- og videreutdanning