course-details-portlet

MR8208 - Dynamisk analyse av slanke marine konstruksjoner

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Muntlig eksamen
Karakter: Bestått/ Ikke bestått

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Muntlig eksamen 100/100 1 timer E

Faglig innhold

Beskrivelse av felles trekk for slanke marine konstruksjoner. Spenningsanalyse og lokal buling av stive og fleksible rørtverrsnitt. Virkning av oppdrift, indre og ytre trykk, indre strømning. Modeller for ytre hydrodynamiske laster. Modellering av ikkelineære krefter i dynamisk analyse. Virvelinduserte svingninger. Statisk og dynamisk analyse med elementmetoden. Stokastisk analyse i tids- og frekvensplan. Analyse av rørledninger på ujevn havbunn under installasjon og drift. Hivkompensering av stigerør. Optimalisering av stigerør.

Læringsutbytte

Kunnskap: Lære å forstå statisk og dynamisk oppførsel av slanke marine konstruksjoner, slik at man kan utføre nødvendige analyser for design og verifikasjon av denne typen konstruksjoner. Ferdigheter: - forstå begrepet "effektiv aksialkraft" og hvordan vekt, oppdrift, trykk og indre strømning påvirker effektiv aksialkraft, aksialspenninger og lokal buling i lange rørkonstruksjoner - kunne gjennomføre beregning av global statisk og dynamisk oppførsel og lokale spenninger i slanke marine konstruksjoner ved bruk av enkle metoder og ikke-lineære modeller basert på elementmetoden - anvende analysemodeller i kombinasjon med statistikk for bølger til å gjennomføre utmattingsanalyser og beregning av ekstremrespons - vite hvordan virvelinduserte svingninger oppstår og hvordan slike svingninger kan beregnes med semi-empiriske modeller, samt forstå modellenes svakheter og begrensninger - kunne beregne rørledningers oppførsel under utlegging - forstå hvordan rør på havbunnen oppfører seg når trykk og temperatur varierer over tid for å kunne foreta riktige valg knyttet til materialmodeller. - forstå mekanisk oppførsel av komplekse rør-tverrsnitt (kabler og fleksible rør) mhp. hvilke fysiske effekter som påvirker beregning av ekstremrespons og utmatning slik at en er istand til å beregne relaterte spenninger. Generell kompetanse: - kjenne til viktige anvendelser av slanke marine konstruksjoner så som ulike typer stigerør, rørledninger, strekkstag, ankerliner og integrerte rør- og kabel-konstruksjoner.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og øvinger. Det skal gjennomføres et prosjektarbeid tilsvarende 3 stp. Dersom det er tre eller færre kandidater som følger kurset vil det ikke bli gitt ordinære forelesninger. Faget må da tas som ledet selvstudium der det blir holdt et lite antall seminarer på tema som er sentrale for kandidatene. For å få bestått i emnet kreves det en score på minimum 70 prosent (70 av 100 poeng).

Obligatoriske aktiviteter

  • Prosjekt rapport
  • Rørknekking
  • Modellering harmoniske randbetingelser
  • Lokal skruelinje-knekning
  • Kabel VIV analyse

Mer om vurdering

Ved gjentak må alle vurderinger i emnet gjentas

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Ingeniørvitenskap (PHIV)

Forkunnskapskrav

TMR419 Elementmetoden TMR4185 Marin Dynamikk.

Kursmateriell

Kompendier og artikler fra konferanser og tidsskrift.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  10.5 SP
Studienivå: Doktorgrads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2024

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2025

Undervisningsspråk: Engelsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Marine konstruksjoner
  • Marin teknologi
  • Marin hydrodynamikk
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for marin teknikk

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Muntlig eksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Muntlig eksamen 100/100 E
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Muntlig eksamen 100/100 E
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU