course-details-portlet

LÆR2001 - Bærekraftig framtid og læreres identitet

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bestått/ Ikke bestått

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Oppgave 100/100

Faglig innhold

Lærerstudentene er personer som har utviklet kompetanse og identitet gjennom livsløp og livserfaringer som omfatter ulike kontekster. Disse livshistoriene har noe å si for deres sosialisering og læring når de trer inn i nye fellesskap i lærerutdanningen og i praksisskolene. Identitetsdanning og læring i lærerutdanningen vil bli innlemma i lærerstudenters livshistorier som strekker seg tilbake i tid og over i andre kontekster. Verdier, holdninger og personlige trekk i lærerstudentenes livshistorie utgjør et engasjement i deres faglige og profesjonelle utøvelse og det medvirker når de tar stilling til hvordan kunnskapen i lærerutdanningen kan brukes.

Studentenes profesjonelle identitet utvikles også ved at de ser for seg en framtid i den sosiale sammenhengen som det å være lærer i skolen er. De trenger å adressere kunnskapen i framtiden og forestillinger om hva som kreves for å utvikle fag og skolekultur for en bærekraftig framtid. Lærerstudentenes identitet utvikles i rommet mellom deres nærvær til elevenes interesser og behov for kunnskap, og skolekulturens evne til å mediere disse prosessene.

Læringsutbytte

Det å snakke, lese og skrive et språk (fagspråk) utvikler studenten til en selvstendig lærer. Etter fullført emne skal studentene ha følgende samlede læringsutbytte som utgangspunkt for utvikling i læreryrket:

  • Studentene kan formulere hva som er kjennetegn på en bærekraftig skolekultur
  • Studentene kan analysere og drøfte hvordan de kan bidra til utvikling av en bærekraftig skolekultur
  • Studentene kan drøfte hvordan de kan utvikle sin selvforståelse gjennom deltakelse i det kollektivet som formes av skolekulturen

Læringsformer og aktiviteter

I emnet vil det være seminarklassens felles oppgave å bruke gruppearbeid og plenumsdiskusjoner til å gjenkjenne at lærerstudentene kommer inn i lærerutdanningen med forskjellige livsløp og ønsker for arbeidet i skolen. Ved å tolke praksiserfaringer og fagtekster i fellesskap gis lærerstudentene ansvar for å gi hverandre mulighet til å utforske og ta stilling til hvordan kunnskapen gjennom lærerutdanningen kan brukes til å utvikle skolekulturer som er bærekraftige og bidrar til alle elevers behov for kunnskap mot framtida. Vi vil at studentene gjennom denne felles oppgaven skal utvikle seg i forhold til en kollektiv identitet som lærere og gjenkjenne sin autonomi som lærer i sitt arbeid i skolen i framtida.

Emnet har ikke obligatorisk oppmøte, men arbeidskrav og eksamensoppgaver forutsetter at dere deltar på seminarene. En viktig hensikt med seminarene er at de gir praktisk erfaring med å danne fellesskap der alle er deltakere. Arbeidskravene og eksamensoppgavene er knyttet opp mot det arbeidet som gruppene som fellesskap gjør. Gruppene etableres på første seminar og de leverer det første kollektive arbeidskravet mellom andre og tredje seminar.

Obligatoriske aktiviteter

  • Gruppeoppgave til veiledning
  • Individuell oppgave til veiledning

Mer om vurdering

Obligatoriske aktiviteter

  • En kollektiv skriftlig tekst utviklet gjennom deltakelse i ei gruppe i seminarklassen
  • En individuell tekst som setter de personlige livserfaringene i forhold til det framtidige lærerarbeidet

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2024

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Lærer- og lektorutdanning
  • Pedagogikk
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for lærerutdanning

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Oppgave

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Oppgave 100/100

Utlevering
13.12.2024

Innlevering
20.12.2024


09:00


09:00

INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Vår UTS Oppgave 100/100 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU