Emne - Globalisering - teori - KULT3320
Globalisering - teori
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Begrepet globalisering benyttes om en rekke ulike fenomen og prosesser. Emnet vil fokusere på sosiale og kulturelle endringsprosesser sett i relasjon til økonomisk globalisering. Studentene vil få innsikt i teorier om globalisering så vel som drivkreftene i ulike aspekter ved globaliseringen. Viktige teoretiske debatter er spørsmålet om vi går mot en mer homogen verden, betydningen av det lokale i relasjon til det globale, og spørsmål om endring og kontinuitet i møter mellom globalt og lokalt. Gjennom eksempler skal studentene diskutere om, og eventuelt på hvilke måter, begrepet globalisering kan gi nye og fruktbare perspektiver til å forstå samfunnsutviklingen i dag.
KULT3320 fyller rollen som "rød tråd"-emne i masterprogrammet i globalisering. For å styrke koblingen mellom masterprogrammet i globalisering og det tverrfaglige forskningsområdet er emnets pensumlitteratur oppdatert i retning mot forskning innenfor det tverrfaglige forskningsfeltet. I undervisningen vil en benytte seg av den kompetanse på miljø, kjønn, etnisitet og migrasjon som finnes ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier. I tillegg er fellestiltak som gjesteforelesninger, obligatoriske studentpresentasjoner, samt kurs i akademisk skriving og data- og kildebruk knyttet til KULT3320.
Læringsutbytte
Emnet har som målsetting å gi studentene innsikt i begrepet globalisering og diskusjonene knyttet til globalisering ved en gjennomgang av den sentrale litteraturen om emnet.
Læringsformer og aktiviteter
Studenten må ha godkjent et muntlig framlegg før de kan framstille seg til hjemmeeksamen.
Obligatoriske aktiviteter
- Skriftlig øving (3-4 sider)
- Muntlig øving
Anbefalte forkunnskaper
Bachelorgrad og masterstudenter i kultur- og kjønnsstudier eller globalisering ved NTNU.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
KULT3315 | 7,5 sp |
Fagområder
- Globalisering
- Historie
- Kulturhistorie
- Samfunnsfag