course-details-portlet

KT8307

Nanomekanikk

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Doktorgrads nivå
Undervisningsstart Høst 2024
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Oppgave

Om

Om emnet

Faglig innhold

Ved hjelp av nanoteknologi kan en utvikle mange nye materialer og utstyr med spesielle egenskaper for et bredt spekter av applikasjoner. Nanomekanikk er en viktig del av anvendt nanoteknologi. Kurset har fokus på «state-of-the-art» innen vitenskapelig utvikling og oppdagelser innen både beregningsorientert og eksperimentell nanomekanikk, og studiet av mekaniske egenskaper hos materialer og strukturer med størrelse ned til nano meter skala. På dette nivået er mekaniske egenskaper nært knyttet til kjemi, fysikk og kvantemekanikk. Temaene inkluderer kraftinteraksjonen på atomnivå; deformasjons- og bruddmekanismer i nano-skala; molekylær dynamisk simulering av nanokrystallinske materialer; prinsipp og teori om nanoindentasjonsteknologi; størrelse effekt på nano-skala. Kurset består av molekylære simuleringsprosjekter.

Læringsutbytte

Dette kurset har som mål å gi studentene en innføring og bakgrunn i hvordan man analyserer kraft og deformasjon av materialer på atom- og molekylnivå ved hjelp av både beregnings- og eksperimentelle metoder, og koble dette til mekaniske egenskaper på mikro- og makroskopisk nivå.

Generell kompetanse: Studentene vil lære grunnleggende kunnskaper om eksperimentell og beregningsbasert nanomekanikk, kraftinteraksjon på ulike skalaer, metoder for molekylær dynamisk simulering, prinsipper og teorier om nanoindeksasjonsteknologi.

Digitalkompetanse: Studentene vil beherske molekylærdynamikksimuleringskoden LAMMPS og visualiseringsprogrammet OVITO ved å fullføre fire obligatoriske oppgaver og være i stand til å analysere den mekaniske atferden til ulike materialer på atom- og molekylært nivå.

Bærekraftskompetanse: Studentene vil oppnå grunnleggende ferdigheter innen nanomekanikk med tanke på materialdesign med unike mekaniske egenskaper, levetidsforlengelse av infrastrukturer med forbedret mekanisk ytelse, og koblete flerfysiske fenomener i funksjonelle materialer.

Læringsformer og aktiviteter

Emnet vil omfatte forelesninger, inviterte foredrag av gjesteforelesere, laboratoriebesøk, individuelle «hands-on» prosjekter og obligatoriske øvinger for molekylær dynamikk simulering. Undervisningen gis på engelsk.

Obligatoriske aktiviteter

  • Øvinger

Mer om vurdering

Emnet inneholder fire øvelser inkludert molekylær dynamikk simuleringer, og en semesterrapport om emner som er avtalt av både student og forelesere på forhånd.

Kursmateriell

Forelesningsnotater og annet utlevert selvstudie materiale.

Fagområder

  • Materialteknologi
  • Materialer
  • Mekanikk
  • Nanoteknologi

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Faglærere

Ansvarlig enhet

Institutt for konstruksjonsteknikk