Emne - Emneoverbyggende prosjekt, mappe og avgangsutstilling - IDG3014
IDG3014 - Emneoverbyggende prosjekt, mappe og avgangsutstilling
Om emnet
Nytt fra studieåret 2021/2022
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Mappevurdering
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Mappevurdering | 100/100 |
Faglig innhold
Faglig innhold
Emnet inneholder to større designprosjekter: «Emneoverbyggende prosjekt» er et individuelt praktisk designprosjekt som viderefører eller supplerer temaer fra ett eller flere av studiets andre emner. Emneoverbyggende prosjekt kan for eksempel være i form av et personlig fordypningsprosjekt eller et prosjekt med en ekstern oppdragsgiver. «Mappe og avgangsutstilling» er et omfattende praktisk designprosjekt hvor studentene får videreutvikle teknikker og ferdigheter innen grafisk design og prosjektledelse. Mappe og avgangsutstilling bygger på kunnskap og ferdigheter studentene har tillegnet seg tidligere i studieløpet og er i stor grad studentdrevet. Studenten får ansvar - under veiledning av faglærer(e) - for å bygge sin egen presentasjonsmappe bestående av ti selvvalgte designprosjekter fra arbeidsmappens designprosjekter. Presentasjonsmappen skal så produseres og framstilles for sensur (bokstavkarakter) og avgangsutstilling. I tillegg har klassen ansvar for prosjektledelse av produksjonen av mappene (trykking og innbinding), samt organisering og markedsføring av avgangsutstillingen.
Læringsutbytte
Kunnskap: Studenten har etter å ha gjennomført emnet (det vil si enda et emne med ett eller flere praktiske designprosjekter) sakte men sikkert utviklet seg som utforsker, konseptutvikler og formgiver. Studenten har også etablert et stadig bredere repertoar av løsningstyper og gjengse grafiske grep og kan dermed som designer håndtere en rekke typiske sjangrer innen papir- og skjermmediert kommunikasjon og interaksjon. Studenten har dermed et godt startgrunnlag for å kunne utvikle og designe gode og kreative kommunikasjonsløsninger som yrkesaktiv designer. I tillegg er nødvendige tekniske og håndverksmessige ferdigheter for utvikling og implementering av designløsninger for papir og skjerm sakte men sikkert raffinert og internalisert.
Gjennom det emneoverbyggende prosjektet vil studenten måtte sette seg grundig inn i et gitt designrelevant tema og under veiledning lage sitt eget designbrief som så skal besvares. Studenten vil utvikle sin kunnskap om design som en profesjonell målretta aktivitet og vil utvikle sin kunnskap om egne interesser og ferdigheter innen grafisk design. Studenten har etter å ha gjennomført emnet sakte men sikkert utviklet seg som analytiker, konseptutvikler og formgiver, spesifikt innen fagområdet design av mappe og presentasjon av egne arbeider. Studentene har gjennom emnet opparbeidet dypere innsikt i fagfeltet grafisk design for portfolio/mappe og egenpresentasjon. Ferdigheter: Fordypningsarbeidet ansvarliggjør studenten i å definere og iverksette et større designarbeide under veiledning, og studenten har utviklet sine ferdigheter innen en selvvalgt sjanger og/eller tema. Studenten har utviklet sine ferdigheter i å planlegge og gjennomføre designprosesser fram til et ferdig resultat av høy kvalitet.Mappearbeidet innebærer strukturering og design av store innholdsmengder i en omfattende mappe (gjerne rundt 200 A3-sider), design for navigasjon og hierarki-bygging, sammenstilling av tekst og bilder/illustrasjoner, samt teknisk tilrettelegging for trykk med fargestyring, utskyting og klargjøring. I tillegg må studenten sette seg inn i, og velge, hva slags type innbinding mappen skal ha.
Generelle kunnskaper: Studenten må også ta ansvar, og anvende metoder, for prosjektstyring for å sikre framdrift og milepæler fram mot mappeproduksjon og avgangsutstilling, samt legge til rette for og gjennomføre markedsføring av utstillingen i samarbeide med, og under veiledning av, faglærere.
Læringsformer og aktiviteter
Individuelt prosjektarbeid, med ukentlig underveisveiledning (formativ-iterativ evaluering). Skisser, arbeidsprosess og resultat må dokumenteres.
Obligatoriske aktiviteter
- Designprosjekt
Mer om vurdering
«Emneoverbyggende prosjekt»: Summativ vurdering ved prosjektets avslutning: Bestått / ikke-bestått. Prosjektet/prosjektene (som er bestått) inngår midlertidig i en arbeidsmappe og kan senere velges ut til å inngå i en endelige presentasjonsmappe (med ti praktiske designprosjekter; fra arbeidsmappens ca. tyve praktiske designprosjekter fra emnene IDG1101 Typografi 1, IDG1362 - Introduction to user-centered design, IDG1051, Informasjonsgrafikk, IDG1009 Flerkanalpublisering, IDG1010 Typografi 2, IDG2000 - Områdeemne, Velferdsteknologi på tvers av fag, IDG2014 Redaksjonell design 1, IDG2013 Kalligrafi og Skriftdesign, IDG2015 Strategisk design, IDG3950 Veifinningssystemer, IDG2009 Kommunikasjon, IDG3009 Informasjonsarkitektur, IDG3010 Emballasjedesign, IDG3013 Redaksjonell design 2, IDG3014 Emneoverbyggende prosjekt, mappe og avgangsutstilling og IDG2200 Design og prototyping for nettbrett og mobil) som vurderes som et selvstendig, helhetlig arbeid av interne og eksterne sensorer ved avslutning av studiets tredje og siste år (karakterskala A--F). Se studieplanen for Bachelor i grafisk design for ytterligere opplysninger om den endelige mappesensuren. Emneoverbyggende prosjekt må bestås for å kunne framlegge mappe for sensur (se punkt 2. under). «Mappe og avgangsutstilling»: Bokstavkarakteren for presentasjonsmappens ti utvalgte prosjekter representerer flertallet av arbeidsmappens praktiske designprosjekter, og blir den endelige karakteren for alle de praktiske designprosjektemnene som tidligere har blitt vurdert til «godkjent». Presentasjonsmappen evalueres av en gruppe på fem sensorer (tre interne og to eksterne). Følgende fire kriterier vektlegges: Brukskvalitet (den ergonomiske dimensjonen), idé og konsept (den semantiske dimensjonen), uttrykk (den estetiske dimensjonen), og håndverksmessig utførelse.
Ved ikke-bestått må emnet tas på nytt ved neste gangs ordinære gjennomføring av emnet.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Grafisk design (BMED)
Forkunnskapskrav
Emnet er forbeholdt studenter ved studieprogrammet Bachelor i Grafisk Design
Kursmateriell
STØTTELITTERATUR:
For emneoverbyggende prosjekt:
- Lerdahl, Erik (2007). Slagkraft: håndbok i idéutvikling. Oslo: Gyldendal Akademisk.
- Noble, Ian, og Russel Bestley (2007). Visual research: an introduction to methods in graphic design. 3rd ed. London: Bloomsbury.
For mappe og avgangsutstilling:
- Earnest, Allison (2012). Lighting for product photography. Buffalo, NY: Amherst Media.
- Fjørtoft, Magnar (2012). Digital fotografi i praksis. 5. utg. Tingvold: Abrakadabra forlag.
- Hughes, Philip (2010). Exhibition design. London: Laurence King.
- Rowe, Robert, Gary Will, og Harold Linton (2010). Graphic design portfolio strategies: for print and digital media. Foreword by Ellen Lupton. New Jersey: Prentice Hall.
- The best of business card design. Beverly, Mass.: Rockport (bokserie, klassenummer 741.67).
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
IMT3014 | 5.0 | HØST 2019 | |
IMT3015 | 5.0 | HØST 2019 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2022
Undervisningsspråk: -
Sted: Gjøvik
- Designmetodikk
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Mappevurdering
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Vår
ORD
Mappevurdering
100/100
Utlevering
06.05.2022Innlevering
13.05.2022
12:00
INSPERA
12:00 -
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"