course-details-portlet

IØ6029 - Strategi og innovasjonsledelse

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Oppgave 100/100 A

Faglig innhold

Modul: Spesialisering i strategi og forretningsutvikling.

“"There is always a better strategy than the one you have; you just haven't thought of it yet"”. Sir Brian Pitman, former CEO of Lloyds TSB, Harvard Business Review, April 2003.

Det aller meste av norsk næringsliv er utsatt for sterk internasjonal konkurranse. Konkurransen skjerper oss og har gitt oss en rekke særdeles verdiskapende og konkurransedyktige sektorer. Men det kan også oppleves som krevende for mange organisasjoner, særlig på grunn av den stadig høyere innovasjonstakten internasjonalt. Det blir som oftest fremholdt, med gode grunner, at Norges eneste løsning er å møte konkurransen med et sterkt kunnskaps- og teknologibasert og innovativt næringsliv. Akkurat det samme kan sies om bærekraft. Derfor er strategisk ledelse av teknologi, kunnskap og bærekraft blitt nøkkelkompetanse for svært mange norske foretak som søker å styrke sin konkurranseevne og vekst. Dette gjelder også offentlig sektor som forvalter fellesskapets ressurser og kontinuerlig må tilpasse seg høyere brukerkrav, større krav til effektivitet og bruk av ny teknologi, samt større krav til bærekraft i sine aktiviteter. Strategi og teknologiledelse er et videregående kurs i strategi og ledelse med spesiell fokus på strategisk ledelse av kunnskaps- og teknologibaserte aktiviteter. Kurset bygger videre på temaene som blir introdusert i IØ6501 Ledelse og strategi. I kurset vil vi presentere, diskutere og bruke teorier og modeller som ofte brukes i strategisk utvikling av teknologi- og kunnskapsbaserte forretningsaktiviteter. Vi starter med å definere kunnskap og teknologi, og ser på hvilke særegenheter disse har i økonomisk sammenheng. Dette gir et godt utgangspunkt for å se på suksessfylte teknologi- og kunnskapsbedrifter og hvilke strategiske grep de har tatt for å oppnå suksess. Kurset vil se på noen ulike perspektiver på strategi, blant annet ressursbasert teori som også vil bli inngående presentert sammen med tilhørende arbeidsmetoder og verktøy. I kurset er innovasjon en sentral komponent, og særlig hvordan innovasjon i samspill med strategi er viktig i dagens dynamiske konkurransebilde. Den siste delen av kurset vil bli brukt til praktisk refleksjon rundt implementeringen av strategi og organisering av innovativ virksomhet. Temaer: - Særegenheter med teknologi- og kunnskapsbasert industri. - Teknologiledelse og organisasjon. - Strategi, innovasjon og bærekraft. - Markedsstrategier for teknologiprodukter og tjenester. - Open Innovation og organisering av innovasjon- og kunnskapsintensive organisasjoner. - Bruk av strategiske perspektiver for å øke bedrifters bærekraft - Organisering av innovativ virksomhet. - Ledelse av FoU aktiviteter.

Læringsutbytte

Kurset relaterer seg til programmet og spesialiseringens læringsmål ved å gi kandidaten en bred innsikt i teorier og modeller som ofte brukes i strategiarbeid knyttet til kunnskaps- og teknologibaserte aktiviteter. Kunnskap: Studenten kan gjøre rede for faglige utfordringer samt teorier og modeller relevante for strategi- og forretningsutviklingsprosesser i privat og offentlig sektor Ferdigheter: Studenten mestrer disse og kan bruke dem i reelle case. Generell kompetanse: Studenten kan lede strategiprosesser i privat eller offentlig virksomhet og kan opptre som en overordnet leder for teknologiledelsesprosesser.

Læringsformer og aktiviteter

Kurset gjennomføres som integrerte samlinger og øvinger (to + to dager). I undervisningen legges det stor vekt på praktisk forståelse og anvendelse. På samlingene vil det være teorigjennomgang/forelesninger og case som kursdeltakerne gjennomfører i samarbeid. Mellom samlingene er det selvstudier med lesepensum og arbeid med semesteroppgaven. Det legges til rette for at en kan benytte egen arbeidsplass eller egne prosjekter i semesteroppgaven hvis det er ønskelig. Det tilbys veiledning.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Organisasjon og ledelse (MORG)
Videreutdanningsemner i organisasjon og ledelse (MORGEMNER)

Forkunnskapskrav

Opptakskrav/forkunnskapskrav/adgangsbegrensning: Jf.opptakskrav til emner i masterprogrammet i organisasjon og ledelse. Emnet er adgangsbegrenset, og rangeringsregler gjelder iht. studieplanens generelle del.

Kursmateriell

Oppgis ved kursoppstart

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Videreutdanning høyere grad

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2025

Undervisningsspråk: -

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Organisasjon og ledelse
  • Industriell økonomi og teknologiledelse
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Oppgave

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Vår ORD Oppgave 100/100 A INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU