course-details-portlet

HIST3205

Folkemord, historie og minne

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår 2015
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Vurderingsordning Hjemmeeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Med utgangspunkt i historisk analyse av forskjellige folkemord skal vi analysere forutsetningene og samfunnsstrukturene som har ført til massedrap, rollene til eliter og «vanlige» folk, samt reaksjonene fra det internasjonale samfunnet. Vi skal diskutere hvorvidt og på hvilke måter Holocaust skiller seg fra andre folkemord, og evaluere fordeler og begrensninger ved en komparativ tilnærming. En viktig del av seminaret vil være fokus på ulike samfunnsaktørers- og institusjoners rolle under folkemord, juridiske så vel som politiske, og dessuten på konsekvenser for både ofre og gjerningsmenn. I tillegg vil vi diskutere minner og politisk bruk (og misbruk) av folkemord gjennom fornektelse eller instrumentalisering, samt hvordan historikere kan bidra til å motvirke slike myter.

Læringsutbytte

En kandidat som har bestått emnet forventes å ha følgende totale læringsutbytte i henhold til studieplanens beskrivelse for emnet, definert som kunnskaper og ferdigheter:

Kunnskaper
Kandidaten
-skal ha tilegnet seg kunnskap om den historiske konteksten for viktige folkemord og forutsetningene som gjorde massedrap mulig.
- skal i tillegg til dette ha skaffet seg oversikt over den konkrete gjennomføringen av de folkemord man har valgt å gå nærmere inn på, og være i stand til å identifisere kategoriene "offer" og "gjerningsmann" innen hvert enkelt av de nevnte folkemord.
-skal dessuten ha oppnådd kjennskap til historiebruk i forbindelse med folkemord samt problematikk knyttet opp mot folkemordfornekting.
-skal ha fått innsikt i ulike metoder samfunn som gjerningsmenn bruker for å gjenopprette sosial fred, og den viktige rollen historiske minner og minnekultur spiller for ofrene og samfunn som prøver å forsone seg med sin fortid.
-skal videre ha oppnådd fortrolighet med juridiske termer (f.e. De forente nasjoners konvensjon om folkemord) og sentrale nøkkelbegreper innenfor den komparative folkemordforskningen, og bli kjent med utfordringene knyttet til rettsforfølgelse av gjerningsmenn og stater som gjerningsmenn.

Ferdigheter
Kandidaten
-skal ha oppnådd evne til å kunne identifisere ideologiske, økonomiske, sosiale og sikkerhetspolitiske drivkrefter som synes å ha medvirket til folkemord.
-skal videre ha oppnådd ferdigheter til å kunne gjennomføre analyser av ulike folkemord på et vitenskapelig holdbart grunnlag.
-skal være i stand til å gjøre rede for vanlige utfordringer knyttet til studier av folkemord, ofrenes skjebne, samfunnenes behandling av gjerningsmennene, og minnekultur.

Læringsformer og aktiviteter

Seminar og forelesingar. Godkjente seminarinnlegg og hjemmeeksamen.

Obligatoriske aktiviteter

  • Seminarinnlegg - høst

Forkunnskapskrav

Bachelor i historie eller tilsvarande.

Kursmateriell

Informasjon vil bli gitt ved starten av kurset

Fagområder

  • Europastudier
  • Filosofi
  • Historie
  • Psykologi
  • Religionsvitenskap
  • Statsvitenskap

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Ansvarlig enhet

Institutt for historiske studier