course-details-portlet

GEOG6008 - GIS for skognæringa

Om emnet

Nytt fra studieåret 2024/2025

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen
Karakter: Bestått/ Ikke bestått

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Hjemmeeksamen 100/100 2 timer

Faglig innhold

Dette er et introduksjonsemne til det mest grunnleggende om Geografiske Informasjonssystemer (GIS). Deltagerne lærer grunnleggende begreper og teorier for geografisk informasjonsvitenskap, og får praktiske erfaringer i bruk av GIS-programvare. Emnet dekker temaer som hvordan GIS representerer virkeligheten rundt oss, koordinatsystemer, egenskaper med geografiske data, nasjonal geografisk datainfrastruktur, kartdesign, samt grunnleggende GIS-verktøy som spørringer, avstands- og arealmål, buffer og overlagsanalyse.

Læringsutbytte

En student som har fullført emnet forventes å ha oppnådd følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap: Studentene vil få en grunnleggende teoretisk forståelse av georeferering (posisjonering ved sfæriske eller plane overflater), kartprojeksjon, koordinatsystemer, hvordan våre miljøer er representert i GIS, og hvilke begrensninger og muligheter det har for studier som involverer stedsdata. For eksempel vil studentene forstå hvilke implikasjoner ulike kartprojeksjoner kan ha på avstands- og arealmål og hvordan disse kan beregnes på en mest mulig nøyaktig måte.

Ferdigheter: Emnet er svært praktisk, og studenten skal beherske grunnleggende GIS-verktøy for å representere virkelige fenomener, måle avstander og arealer, og for å løse praktiske problemer gjennom GIS-baserte analytiske operasjoner.

Generell kompetanse: Kurset gir grunnleggende kompetanse for deltakere som trenger å bruke GIS i sitt daglige arbeid i privat eller offentlig sektor. Studentene vil ha erfaring med GIS brukt til miljø- og planleggingsspørsmål og vil kunne se ytterligere muligheter for hvordan GIS kan brukes til beslutningsprosesser og problemløsning.

Læringsformer og aktiviteter

Kurset er tilrettelagt som et helt nettbasert og digitalt kurs tilpasset personer i jobb,

Kurset består av tre GIS-læringsmoduler (GLM ’er): GLM1 er om kartprojeksjoner og koordinatsystemer, GLM2 er om representasjon og GLM3 er om grunnleggende vektoranalytiske verktøy som Select, Buffer og Overlay.

Hver av de tre GIS-læringsmodulene består av en teoretisk og en praktisk del. De teoretiske komponentene består av korte videoforelesninger (vanligvis ikke lenger enn 15 minutter), litteratur og avsluttende tester. Den praktiske komponenten består av en øvelse, støttet av korte demo-videoer (vanligvis ikke lenger enn 3 minutter), datasett eller lenker til leverandører av datasett, avsluttende tester og et diskusjonsforum.

Det vil arrangeres nettbaserte veiledningsmøter etter behov.

Obligatoriske aktiviteter

  • Tre øvingsoppgaver og seks tester knyttet til GIS-læringsmoduler.

Mer om vurdering

Obligatoriske oppgaver i emnet er avsluttende tester knyttet til teoretisk og praktisk del av GIS-læringsmoduler (GLM). Disse gjennomføres trinnvis gjennom semesteret. Hver GLM vil ha én øvelsesoppgave, én praktisk test og en teoretisk test som må være bestått før neste GLM blir tilgjengelig. Alle GLMer må være gjennomført og bestått for å få tilgang til eksamen. Studenter med gyldig fravær vil få utsatt innleveringsfrist for enkelte obligatoriske arbeider.

Eksamen i dette kurset vil være én to (2) timers nettbasert eksamen (som teller 100 % av sluttkarakteren). Det er en nettbasert eksamen og studentene kan ta eksamen hvor de vil så lenge de har en stabil internettforbindelse.

Samme eksamensform gis ved kontinuasjonseksamen eller forbedring av karakteren. Eksamen tilbys både i høst- og vårsemesteret.

Forkunnskapskrav

Ingen

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
GEOG6006 2.5 HØST 2024
GEOG1012 2.5 HØST 2024
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  2.5 SP
Studienivå: Videreutdanning lavere grad

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2025

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Geografi
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator:

Ansvarlig enhet
Institutt for geografi

Administrativ enhet
Seksjon for utdanningskvalitet og læringsmiljø

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Vår ORD Hjemme-eksamen 100/100 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU