Emne - Lokale og globale perspektiv på miljø- og ressursforvaltning - GEOG2023
Lokale og globale perspektiv på miljø- og ressursforvaltning
Velg studieårNytt fra studieåret 2019/2020
Om
Om emnet
Faglig innhold
Miljø- og ressursforvaltning er ett av de mest sentrale og omstridte forvaltningsområder i dag, både nasjonalt og internasjonalt. Kurset setter et kritisk fokus på menneskers verdivurderinger av og begrepsbruk knyttet til et bredt miljø- og ressurspolitisk felt, og hvilke konsekvenser ulike verdivurderinger kan ha i ulike empiriske kontekster. Konflikter og rettighetsspørsmål knyttet til forskjellige typer konkurrerende arealbruk står sentralt. Videre gir kurset en innføring i sentrale analytiske begreper og politiske og økonomiske rammeverk som brukes for å synliggjøre verdier og ressurser i dagens internasjonale miljø- og ressursforvaltning. Eksempler inkluderer økosystemtjenester eller naturgoder, REDD+, bærekraftig utvikling, natur og landskap. Sentrale spørsmål i kurset er: På hvilke måter skaper begreper og forvaltningsmessige rammeverk spenninger og konflikter i miljø- og ressursforvaltning? Hvem sine verdivurderinger får dominere, og hvorfor? Hvem er aktørene i miljø- og naturressursforvaltningen? Hvilke endringer i arealbruk er de mest dominerende, og hvorfor er de det? Norske og internasjonale casestudier brukes for å belyse disse spørsmålene, bl.a. knyttet til friluftsliv, verneregimer, forvaltning av regnskog, beiteproblematikk og urbanisering. Gjennom feltkurs gis det empirisk innsikt i aktuelle problemstillinger innenfor den norske miljø- og ressursforvaltningen.
Læringsutbytte
Kunnskap:
- Har grunnleggende kunnskap om sentrale problemstillinger i nasjonal og internasjonal miljø- og ressursforvaltning.
- Har kunnskap om betydningen av menneskers verdivurderinger for forvaltning av materielle ressurser i ulike kontekster, inkludert hva som former verdivurderingene og hvilke konsekvenser vurderingene kan ha.
Ferdigheter:
- Kandidaten kan på selvstendig grunnlag analysere og reflektere over eksisterende tilnærminger til nasjonal og internasjonal miljø- og ressursforvaltning.
Generell kompetanse:
- Kan kommunisere om og analysere faglige problemstillinger på bakgrunn av valg som tas for å gjennomføre gruppeoppgaven.
Læringsformer og aktiviteter
Inntil 26 timer forelesninger. 1 dag feltkurs.
Vær oppmerksom på at obligatoriske aktiviteter og forelesninger kan være lagt tidligere enn fristen for å melde seg opp til emnet.
Undervisning vil bare bli gitt hvis det er et tilstrekkelig antall studenter oppmeldte til emnet og dersom instituttet har tilstrekkelig med undervisningsressurser. Se www.ntnu.no/geografi/studentinformasjon for oppdatert informasjon om hvilke emner som ikke tilbys. Oversikt vil være tilgjengelig seinest 10. januar i vårsemesteret og 10. august i høstsemesteret.
Obligatoriske aktiviteter
- Deltakelse på feltkurs og godkjent gruppeoppgave.
Anbefalte forkunnskaper
Fullført GEOG1000, GEOG1003, GEOG1004, GEOG1005, GEOG1007 eller GEOG1010, GEOG1011, GEOG1012, GEOG1013, GEOG1014.
Forkunnskapskrav
Ingen.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
GEOG2001 | 7,5 sp |
Fagområder
- Geografi
- Samfunnsvitenskapelige fag