Emne - Bevegelseslære 1 - FYST1103
FYST1103 - Bevegelseslære 1
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Muntlig eksamen | 100/100 | 40 minutter | D |
Faglig innhold
I dette emnet jobber vi med biomekanikk og bevegelsesanalyse som del av den fysioterapeutiske funksjonsundersøkelsen. Et sentralt aspekt er å forstå og vurdere kreftene som virker på kroppen i ulike stillinger og situasjoner, og gjennom det kunne gjøre hensiktsmessige valg av utgangsstillinger og bevegelsesløsninger. Et annet sentralt aspekt er å skape en god forståelse av funksjoner som involverer øye-håndkoordinasjon, gange og forflytning, og postural kontroll og balanse. Disse funksjonene belyses gjennom et livsløpsperspektiv, og barns motoriske utvikling tematiseres særskilt gjennom en praksisperiode i barnehage. Gjennom emnet jobber vi med visuell observasjon, beskrivelse og analyse av bevegelse i ulike situasjoner og setter det i sammenheng med klinisk resonnering hvor vi tar i betraktning både personen som beveger seg, bevegelsesoppgaven som utføres, og omgivelsene der bevegelsen foregår.
Læringsutbytte
Kunnskap
Ved gjennomført emne forventes det at studenten:
- har bred kunnskap om motoriske ferdigheter som postural kontroll og balanse, gange og forflytning og øye-håndkoordinasjon og hvordan de endres gjennom livsløpet.
- kan gjøre rede for biomekaniske forhold, med hovedvekt på statikk, og kan anvende denne kunnskapen til å vurdere kreftenes virkning på kroppen i ulike situasjoner.
Ferdigheter
Ved gjennomført emne forventes det at studenten kan:
- beskrive og analysere bevegelse og funksjon hos mennesker i ulike aldre og situasjoner med presis fagterminologi.
- velge, tilpasse, gjennomføre, begrunne og vurdere ulike tester og situasjoner som kan benyttes for å undersøke motoriske ferdigheter hos personer med ulike forutsetninger.
Generell kompetanse
Ved gjennomført emne forventes det at studenten:
- kan gjøre skriftlig og muntlig rede for sine observasjoner av en persons bevegelse, og reflektere rundt hvordan faktorer og forhold ved personen, bevegelsesoppgaven eller omgivelsene kan tenkes å påvirke utførelsen.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesning, ferdighetstrening, gruppearbeid, øvingsoppgaver, selvstudium og praksisstudium.
Emneevaluering: Emnet evalueres minst én gang underveis i gjennomføringen og én gang etter hver gjennomføring av emnet basert på referansegruppemetodikk. Etter minst hver tredje gjennomføring av emnet innhenter emneansvarlig også tilbakemelding fra alle studentene.
Obligatoriske aktiviteter
- Praksis i barnehage
- Obligatorisk aktivitet i biomekanikk
- Obligatorisk oppmøte ved praktisk undervisning og ferdighetsundervisning
Mer om vurdering
Eksamen:
- Individuell praktisk/muntlig eksamen (30-40 min). Eksamen vurderes med bokstavkarakterene A-F, hvor E er laveste beståtte karakter. Ingen tillatte hjelpemidler.
Obligatoriske aktiviteter:
Praksis i barnehage (2 uker/8 dager).
- Praksis i barnehage har delt læringsfokus med emnet FYST1101. Fra FYST1103 skal studentene i denne praksisperioden få erfaring med observasjon, beskrivelse og analyse av barns bevegelser i ulike situasjoner.
- Det vil være en skriftlig rapport eller oppgave(r) tilknyttet praksis i barnehage. Form og innhold bekjentgjøres på Blackboard ved emnets oppstart.
- Praksisperioden må være godkjent før kandidaten kan gå opp til eksamen i emnet. Praksisperioden vurderes til godkjent/ikke godkjent på bakgrunn av:
- oppfyllelse av nærværskrav
- tilbakemelding fra praksissted
- gjennomførte og godkjente oppgaver som hører til praksisen (som beskrevet på Blackboard).
- Det kreves normalt 100% nærvær i praksis. Dersom studenten har mer enn 10 % fravær fra praksis i barnehage, her konkretisert i et minstekrav for nærvær på 7 av 8 dager, blir praksisperioden ikke godkjent. Om studenten pga. sykdomsrelatert fravær mangler 1-2 dager på å få praksisperioden godkjent når 2-ukersperioden er over, kan det i samråd med utdanningen og praksisplassen avtales et opplegg for å nå minstegrensen på 7 dagers praksis (f.eks. ved bruk av studiedager). Dersom dette ikke lar seg gjøre, eller om ordinær periode har resultert i et fravær på 3 dager eller mer, må praksisperioden i sin helhet gjennomføres på nytt. Utdanningen legger til rette for at praksisperioden da kan gjennomføres umiddelbart etter at siste eksamen i første studieår er gjennomført. Om praksisperioden da blir godkjent kan studenten ta sitt første forsøk på eksamen i FYST1103 ved gjennomføring av ny/utsatt eksamen i august. Ved ikke godkjent rapport/oppgave får studenten en (1) ny sjanse til å få denne godkjent, innen 14 dager.
Obligatorisk aktivitet i biomekanikk.
- 1 times individuell, skriftlig prøve som spesielt tester kunnskapsmålet om biomekaniske forhold (se læringsutbyttebeskrivelser).
- Prøven vurderes til godkjent-ikke godkjent. Resultatet "godkjent" gis ved oppnådd poengsum på 70% eller mer av mulig poengscore.
- Om første forsøk på denne prøve gir resultat "ikke-godkjent" gis det anledning til et (1) nytt forsøk.
- Prøven må være godkjent før kandidaten kan gå opp til eksamen i emnet.
Obligatorisk oppmøte ved praktisk undervisning og ferdighetsutvikling.
Ved mer enn 20% fravær fra denne aktiviteten kan ikke studenten gå opp til eksamen. Undervisningen som er obligatorisk vil fremkomme av timeplanen og gis informasjon om ved studiestart.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Fysioterapi (HSGFTB)
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Forkunnskapskrav
Emnet har studierettskrav. Det betyr at emnet er forbeholdt studenter som er tatt opp til bachelor i fysioterapi ved NTNU i Trondheim.
Kursmateriell
Pensumlitteratur publiseres på Blackboard ved oppstart av emnet.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
HFYS1007 | 7.5 | HØST 2020 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2025
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Fysioterapi
- Helse- og sosialfag
Ansvarlig enhet
Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Muntlig eksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Vår
ORD
Muntlig eksamen
100/100
D
06.05.2025 - 09.05.2025
08:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Muntlig eksamen 100/100 D
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"