course-details-portlet

FY6023

Kjerne- og strålingsfysikk

Velg studieår

Undervises ikke studieåret 2024/2025

Studiepoeng 7,5
Nivå Videreutdanning høyere grad
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet beskriver modeller for kjerners oppbygging, generelle egenskaper, reaksjoner og radioaktivitetsprosesser. Videre behandles de forskjellige mekanismer for vekselvirkning mellom ioniserende stråling og materie, og grunnleggende strålingsdosimetri. Emnet inneholder anvendelser som deteksjon av stråling, analytiske metoder, kjernekraft, miljømessige strålingsbelastninger, risikobedømmelse og strålevern.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Kandidaten skal ha kunnskap om:

  • Atomkjerners oppbygging, egenskaper og reaksjoner og tilhørende strålingsegenskaper, samt strålingens vekselvirkningsmekanismer med materie.

I dette inngår: modeller for kjerners oppbygging og generelle egenskaper, kjerneprosesser med vekt på alfa-, beta- og gamma-stråling knyttet til sterk, svak og elektromagnetisk vekselvirkning, mekanismer for vekselvirkning mellom ioniserende stråling og materie, strålingsdosimetri, biologiske effekter av ioniserende stråling, strålevern, kjernekraft, fusjonsreaksjoner, samt industrielle og medisinske anvendelser av kjernefysiske metoder og ioniserende stråling.

Ferdigheter

Kandidaten skal kunne:

  • Nyttiggjøre seg tabellverk og databaser for kjernefysiske prosesser og strålings vekselvirkning med materie til å beregne og vurdere forekomst og effekter av kjerneprosesser og ioniserende stråling
  • Beregne doser og vurdere helseeffekter av ioniserende stråling.
  • Gjøre en spektroskopisk analyse av beta- og gamma-radioaktivitet, og strålingens vekselvirkning med materie, basert på bruk av NaI-detektor og høyoppløsnings HPGe detektor koplet til computerbasert mangekanalsanalysator.

Generell kompetanse

Kandidaten skal være i stand til:

  • Å opparbeide ferdigheter i analyse og tolkning av registrerte strålingsspektra samt skriftlig formidle resultatet av slike spektroskopiske undersøkelser.
  • Å tolke og presentere vitenskapelige data oppnådd gjennom praktisk arbeid i laboratoriet og gruppearbeid.
  • Å lese og presentere forskningslitteratur.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, regneøvinger, obligatoriske laboratorieoppgaver og obligatorisk prosjektarbeid med presentasjon. Emnet blir undervist på engelsk dersom internasjonale masterstudenter følger emnet. Forventet arbeidsinnsats i emnet er 225 timer.

Obligatoriske aktiviteter

  • Laboratorieøvinger
  • Prosjektarbeid/presentasjon

Mer om vurdering

Avsluttende skriftlig (digital) eksamen gir grunnlag for sluttkarakter i emnet. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen. Ved gjentak av eksamen må alle vurderinger i emnet gjentas. Når undervisning og undervisningsmateriell er på engelsk, kan det tenkes at eksamen vil bli gitt kun på engelsk.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
EVU-emner ved NV-fakultetet, 100% internfinansiering i kategori C (EVUNVC100)

Kursmateriell

J. Lilley: Nuclear Physics, John Wiley og Sons, 2001. Diverse tilleggsmateriell.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TFY4225 7,5 sp Høst 2021
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Fysikk
  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon