Emne - Integrerte Klimamodeller - EP8900
EP8900 - Integrerte Klimamodeller
Om emnet
Nytt fra studieåret 2019/2020
Faglig innhold
Integrerte vurderingsmodeller (IAMs eng. Integrated Assement Models) er et utbredt verktøy for analyser av hvordan samfunnet kan omstille seg for å møte ulke klimamål. De benyttes til å understøtte utvikling av klimapolitikk på nasjonalt og internasjonalt nivå. Litteraturen som er utarbeidet med bruk av disse er også tungt vektlagt i rapportene fra FNs klimapanel (IPCC). Fagfeltet har vokst fram siden på begynnelsen av 1970-tallet og Nobelprisvinner i 2018, William D. Nordhaus var sentral i dets utvikling.
Formålet med dette kurset er å gi en oversikt over fagfeltet. Dette inkluderer blant annet en innføring i ulike typer IAMs, det metodologiske grunnlaget samt anvendelser av modellene. Kurset vil introdusere viktige konsepter innen klimaforskning, inkludert utformingen av de omforente sosioøkonomiske utviklingsbanene (SSP) og de tilhørende representative konsentrasjonsbanene (RCP). Disse benyttes som underlag for anvendelser av integrerte vurderingsmodeller samt klima- og jordsystemmodellering, for studier av både klimaendringer, -tilpasning og -omstilling.
Integrerte evalueringsmodeller benyttes videre til å analysere hvordan individuelle teknologier og ulike virkemidler kan anvendes for å redusere utslippene av klimagasser. Alle disse elementene blir analysert i sammenheng, noe er helt sentralt gitt de tette sammenhengene i den globale økonomien samt den tette interaksjonen mellom antropogene og naturlige systemer. En nylig utvidelse av IAM-rammeverket involverer derfor en kombinasjon av klimaomstilling og tilpasning i sammenheng med bredere bærekraftsmål, inkludert luftkvalitet, vannforvaltning, energisikkerhet samt ressurseffektivitet. Utover dette så vil sammenkoblingen av IAM med metoder og verktøy fra andre disipliner som atmosfærisk kjemi og helseforskning relatert til luftforurensning samt industriell økologi bli diskutert.
Kurset vil også gi en introduksjon til teknikker og metoder for å sikre reproduserbare resultater, inkludert versjonskontroll og bruk av verktøy for modellutvikling og kvalitetskontroll i forskningsteam. Dette inkluderer øvelser med anvendelser og delvis modifisering av et eksisterende IAM-rammeverk for å analysere ulike typer scenarier. Kurset vil også inkludere applikasjoner i seminardelen av kurset for å utdype forståelsen av den anvendte segmentet av feltets forskningsfront.
Læringsutbytte
Emnet gir studenten kunnskap om:
a)Ulike typer integrerte vurderingsmodeller, inkl. deres svakheter og styrker.
b) Det metodiske grunnlaget for integrerte vurderingsmodeller.
c) Grunnleggende begreper som brukes i klimaforskning, inkludert Representative konsentrasjonsbaner og omforente sosioøkonomiske utviklingsbanene
d) State-of-the-art applikasjoner av integrerte vurderingsmodeller, inkludert.
Emnet gir studenten innsikt i:
a) Hvordan man kjører en integrert vurderingsmodell.
b) Hvordan man utfører scenarioanalyser og hvordan man tolker resultatene.
Ferdigheter - Kurset skal gjøre det mulig for studenten å:
Anvende en integrert vurderingsmodell til å evaluere ulike scenarier.
Generell kompetanse - Emnet skal gi studentene innsikt i:
Samspillet mellom overordnede klimaomstillingsbaner og tilhørende tiltak i individuelle sektorer.
Læringsformer og aktiviteter
Kurset består av forelesninger og øvinger. Kurset har obligatoriske øvinger og pensum. Undervisningsspråket er engelsk og derfor vil også eksamensoppgavene kun gis på engelsk.
Mer om vurdering
Faget anvender mappevurdering. I denne så inngår en avsluttende skriftlig eksamen (70%) samt øvinger (30%). Resultatet for delene blir gitt % -poeng, mens hele mappen blir gitt bestått/ikke bestått. Ved gjentak av eksamen, så kan eksamensformen endres fra skriftlig til muntlig. For å få bestått i emnet er det krav om en score på minimum 70 prosent (70 av 100 poeng).
Anbefalte forkunnskaper
Det anbefales at studentene har en grunnleggende forståelse av økonomi. Det er også anbefalt å ha gjennomført innledende kurs i energisystemanalyse, miljøvitenskap samt miljøøkonomi.
Kjennskap til matematisk modellering og optimeringsmetoder er sterkt anbefalt. For eks: TIØ4120 Operasjonsanalyse.
Kontakt hovedlærer for henvendelser vedrørende forutsetninger.
Forkunnskapskrav
God forståelse av Linear algebra og grunnleggende programmering er påkrevd. Faget vil benytte seg av Python eller R
Kursmateriell
Kursmaterialet består av tidsskriftartikler, rapporter, presentasjoner, og programvare for integrerte vurderings modeller samt tilhørende dokumentasjon.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Doktorgrads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2019
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
-
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"