Emne - Ernæring - BTA2001
BTA2001 - Ernæring
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 100/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Emnet omhandler de ulike næringsstoffene; karbohydrat, protein, lipider, vitaminer og mineraler. Fordøyelse, absorpsjon og stoffskifte koblet til de energirike næringsstoffene vektlegges. I emnet diskuterer vi energiomsetningen i kroppen, kostanbefalinger kosthold og helse. De norske kostholdsrådene blir gjennomgått. Tema som fysisk aktivitet, sjømat og helse blir også inkludert i emnet.
Læringsutbytte
Kunnskap:
- kunne gjøre rede for hovedtrekkene i stoffskiftet.
- kunne gjøre rede for viktige biokjemiske forhold som har betydning for de energigivende næringsstoffenes fordøyelse og omsetning.
Ferdigheter:
- forstå kostholdssammensetningen i forhold til anbefalingene for inntak av næringsstoffer
- forstå sjømaten sin næringsverdi
- forstå kostens betydning for helse i forhold til ulike livsstilssykdommer
Kompetanse:
- diskutere sammenhengen mellom ernæring og helse
- diskutere og reflektere over sammenhengen mellom ernæring og helse
- formidle grunnleggende kunnskap fra emnet med andre i samfunnet
Læringsformer og aktiviteter
Pedagogiske metoder: Plenumforelesninger, arbeidsoppgaver og obligatoriske innleveringer.
Emnet har en studiebelastning på 200 timer, hvorav inntil 50 timer er forelesning, og inntil 40 timer arbeidsoppgaver.
Obligatoriske arbeidskrav: Det blir 3 obligatoriske arbeidskrav.
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatorisk arbeidskrav
Mer om vurdering
Obligatorisk arbeidskrav må være godkjent for å gå opp til eksamen. De obligatoriske arbeidskravene er gyldig i 4 semester (undervisningssemesteret og de tre påfølgende semestrene).
4 timers skriftlig digital skoleeksamen. Utsatt eksamen kan gjennomføres som muntlig eksamen dersom det er færre enn 10 kandidater oppmeldt.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Biomarin innovasjon (298BMI)
Bioteknologi (427BT)
Anbefalte forkunnskaper
HBIOA 1004 Generell kjemi og HBIOA1003 Biokjemi med cellebiologi
MK103119 Innføring i kjemi
Kursmateriell
Obligatorisk: Pedersen, Hjartåker, Andersen: Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal Akademiske, hele boken er pensum Olav sand, Øyvind Sjaastad, Egil Haug, Jan Bjålie: Menneskekroppen. Fysiologi og anatomi, Gyldendal, kap. 15 og 16.
Utgave av læremateriale spesifiseres ved studiestart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
MK301212 | 7.5 | HØST 2021 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Ålesund
- Ernæring
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 D 26.11.2024 09:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater G132 Gnisten/Fagskolen 26 C215 Ankeret/Hovedbygget 0 - Vår UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 D 02.06.2025 09:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater C218 Ankeret/Hovedbygget 1
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"