course-details-portlet

BTA2001 - Ernæring

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Skriftlig skoleeksamen 100/100 4 timer D

Faglig innhold

Emnet omhandler de ulike næringsstoffene; karbohydrat, protein, lipider, vitaminer og mineraler. Fordøyelse, absorpsjon og stoffskifte koblet til de energirike næringsstoffene vektlegges. I emnet diskuterer vi energiomsetningen i kroppen, kostanbefalinger kosthold og helse. De norske kostholdsrådene blir gjennomgått. Tema som fysisk aktivitet, sjømat og helse blir også inkludert i emnet.

Læringsutbytte

Kunnskap:

  • kunne gjøre rede for hovedtrekkene i stoffskiftet.
  • kunne gjøre rede for viktige biokjemiske forhold som har betydning for de energigivende næringsstoffenes fordøyelse og omsetning.

Ferdigheter:

  • forstå kostholdssammensetningen i forhold til anbefalingene for inntak av næringsstoffer
  • forstå sjømaten sin næringsverdi
  • forstå kostens betydning for helse i forhold til ulike livsstilssykdommer

Kompetanse:

  • diskutere sammenhengen mellom ernæring og helse
  • diskutere og reflektere over sammenhengen mellom ernæring og helse
  • formidle grunnleggende kunnskap fra emnet med andre i samfunnet

Læringsformer og aktiviteter

Pedagogiske metoder: Plenumforelesninger, arbeidsoppgaver og obligatoriske innleveringer.

Emnet har en studiebelastning på 200 timer, hvorav inntil 50 timer er forelesning, og inntil 40 timer arbeidsoppgaver.

Obligatoriske arbeidskrav: Det blir 3 obligatoriske arbeidskrav.

Obligatoriske aktiviteter

  • Obligatorisk arbeidskrav

Mer om vurdering

Obligatorisk arbeidskrav må være godkjent for å gå opp til eksamen. De obligatoriske arbeidskravene er gyldig i 4 semester (undervisningssemesteret og de tre påfølgende semestrene).

4 timers skriftlig digital skoleeksamen. Utsatt eksamen kan gjennomføres som muntlig eksamen dersom det er færre enn 10 kandidater oppmeldt.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Biomarin innovasjon (298BMI)
Bioteknologi (427BT)

Kursmateriell

Obligatorisk: Pedersen, Hjartåker, Andersen: Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal Akademiske, hele boken er pensum Olav sand, Øyvind Sjaastad, Egil Haug, Jan Bjålie: Menneskekroppen. Fysiologi og anatomi, Gyldendal, kap. 15 og 16.

Utgave av læremateriale spesifiseres ved studiestart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
MK301212 7.5 HØST 2021
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2024

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Ålesund

Fagområde(r)
  • Ernæring
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator:

Ansvarlig enhet
Institutt for biologiske fag Ålesund

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 D 26.11.2024 09:00 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
G132 Gnisten/Fagskolen 26
C215 Ankeret/Hovedbygget 0
Vår UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 D 02.06.2025 09:00 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
C218 Ankeret/Hovedbygget 1
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU