course-details-portlet

AAR8320

Introduksjon til forskningsmetodikk og vitenskapsteorier for PhD kandidater

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Doktorgrads nivå
Undervisningsstart Vår 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Oppgave

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet er obligatorisk for ph.d.-kandidater som er i ferd med å starte opp sitt ph.d.-studium ved fakultetet. Emnet introduserer ph.d.-kandidatene for ulike vitenskapsteorier og forskningsmetoder som kan være relevante for et ph.d.-studium innenfor fakultetets ph.d.-program i arkitektur og omfatter teorier og metoder innen naturvitenskapelig / teknisk, samfunnsvitenskaplig og humanistisk forskning. I tillegg drøftes teorier og metoder som er spesielt innrettet mot arkitektfaglig praksis. Bruk av kvalitative metoder er sentralt, men også kvantitative metoder vil bli presentert og knyttet til forskningsprosjektet som kandidaten arbeider med. Erfarne forskere vil bli invitert til å dele sine erfaringer med ulike teorier og metoder. Kurset omfatter også skriving av vitenskapelige tekster / artikler og litteratursøk. Emnet gir en oversikt over og kort introduksjon til ulike vitenskapsteorier og forskningsmetoder. Det blir anbefalt at kandidatene tar andre og mer spesifikke kurs i teori og metoder ved universitetet som er relevante for de spesielle problemstillingene som kandidaten arbeider med i sitt forskningsprosjekt. Gjennom kurset skal kandidatene skrive en State of the Art-artikkel / paper som knytter forskningsprosjektet deres til relevant teori og metode. Denne oppgaven skal presenteres og forsvares muntlig i klassen. Emnet vil bli undervist gjennom forelesinger og seminarer.

Læringsutbytte

Ved avslutning av kurset skal kandidaten:

Kunnskap: Ha god kjennskap til vitenskapsteorier og forskningsmetoder som er relevante for sitt fagområde og kjennskap til vitenskapsteori og -metoder på et mer generelt grunnlag.

Ferdigheter: Kunne formulere gode, forskningsretta problemstillinger, planlegge og gjennomføre forskning, og kunne planlegge og produsere et utkast til en vitenskapelig artikkel/paper.

Generell kompetanse: Kunne utøve sin forskning med faglig integritet og i tråd med etablerte etiske retningslinjer.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, fagfellevurdering, seminarer og obligatorisk øving

Mer om vurdering

Den avsluttende oppgaven er skrevet tekst rettet mot et fagmiljø.

Forkunnskapskrav

Mastergrad eller tilsvarende

Kursmateriell

Litteratur vil bli presentert ved kursstart

Fagområder

  • Bygningsforvaltning
  • Arkitektur- og designhistorie
  • Arkitektur og økonomi
  • Arkitekturteori og -metode