Hvordan er det å være tyskstudent ved NTNU? Les intervjuer med studenter.
Hvordan er det å være tyskstudent på NTNU ?
Hvordan er det å være tyskstudent på NTNU ?
Synne Holås
Synne Hollås - årsstudium
Hvorfor valgte du å studere tysk på NTNU?
Jeg har alltid likt Trondheim, byen er akkurat passe stor, og jeg hadde hørt veldig bra ting om studentmiljøet - noe som stemmer! Gjennom knutepunkt som NTNUI og samfunnet åpnes et hav av muligheter hvor man kan finne folk som digger akkurat den samme sære tingen som deg.
Jeg går egentlig på grunnskolelærerutdanningen, men det er dessverre ikke mulighet for å ta fremmedspråk som fag der. Da jeg så fikk muligheten til å ta noen ekstra fag bestemte jeg meg for å prøve å ta noen studiepoeng i tysk siden mangelen på tysklærer er stor. Samt at jeg også ville bygge videre på den kompetansen jeg hadde fra tidligere skolegang. I tillegg kan alle emnene som årsstudiumet er bygd opp av tas som friemner, dermed viste jeg at jeg også i teorien kunne ta noen emner senere hvis det ble for mye for meg.
Hvordan er det å være tyskstudent?
Det har absolutt vært en veldig fin opplevelse. Siden jeg også tok fag gjennom lærerutdanningen ble det en del krasj i timeplanen til tider. Det kan være rimelig utfordrende å ta mer enn 30 studiepoeng per semester, særlig når det man gjør det på to ulike fakulteter. Til tross for dette har jeg fått mye hjelp fra foreleserne mine og sammen har vi funnet løsninger som funker. Som nevnt tidligere så er den store fordelen med de fagene som er på årsstudiet at de også kan tas som friemner. Dermed har man også muligheten til å ta ting helt i sitt eget tempo, og bygge opp kompetansen over tid.
Hvordan er studiehverdagen din?
Studiehverdagen min var til tider veldig arbeidsom, men ved å kommunisere med de ressurspersonene jeg hadde tilgjengelig ordnet ting seg alltid. Foreleserne jobber virkelig på lag med deg, og hvis du noen ganger sliter med noe forklarer de det gjerne igjen. Generelt sett har jeg forsøkt å jobbe med skole innenfor de vanlige arbeidstimene (tenk 08 - 16) så jeg har stort sett kunne tatt meg fri på kveldene.
Hvordan er fritiden din som student?
Ved å studere på NTNU åpnes et hav av muligheter. Alt fra idrett og linjeforeninger til samfunnet. Det er nesten deg, som student, som setter grensene for hvor lite eller mye du vil gjøre. For min del har jeg engasjert meg innenfor flere ulike grupper noe som har gitt meg veldig mye. Man trenger aldeles ikke å sitte inne med en bok hele kvelden, og personlig har jeg hatt tid og overskudd til å gjøre det jeg vil.
For tysk så er linjeforeningen til tysk, fransk og spansk "Babel linjeforening" absolutt noe som må sjekkes ut. Der skjer det mye sosialt, og man får mulighet til å bli kjent med andre som har lignende interesser.
Kine Emilia Westöö - master
Hvorfor valgte du NTNU og tyskstudiet?
Jeg valgte NTNU fordi jeg hadde hørt mye bra om Trondheim som studentby. Jeg hadde også hørt mye bra om de humanistiske fagene på Dragvoll.
Det er i egentlig veldig tilfeldig at jeg studerer tysk, men valgte tysk i breddeåret mitt på bachelor i historie og likte faget så godt at jeg begynte på bachelor- og master i tysk også. I tillegg likte jeg tysk veldig godt på både ungdomsskolen og videregående.
Hvordan er det å være masterstudent i tysk?
Det er veldig fint å være masterstudent i tysk språkvitenskap. Siden vi ikke er så mange studenter så får vi veldig god kontakt med foreleserne våre, noe jeg setter kjempestor pris på. I tillegg er det mange spennende og varierende emner som gjør at du har mulighet til å fordype deg i noe du virkelig interesserer deg for. Jeg synes den tyske grammatikken er så fascinerende og har derfor trivdes ekstra godt med grammatikkemene på bachelor og med emnene i språkvitenskap.
Hvordan er studiehverdagen din?
Studiehverdagen min er veldig fleksibel. Første året på master hadde jeg tre emner på høsten og tre emner på våren som jeg trives veldig godt med. Jeg brukte mye tid på å lese pensum, forberede meg til forelesninger og jobbe med forelesningene i ettertid, men man bestemmer selv hvor mye man vil jobbe med emnene. Noen dager var jeg på Dragvoll, mens andre dager leste jeg hjemme. Siden jeg er så fleksibel så liker jeg å bytte på hvor jeg leser. Alle emnene hadde obligatoriske innleveringer som jeg også jobbet en god del med. Nå på andre året mitt av masteren skriver jeg masteroppgave og bestemmer helt hvor mye jeg skal jobbe om dagene, hvor jeg skal jobbe, hva jeg skal lese på. Dette liker jeg ekstra godt, men det krever likevel at man har god struktur og er selvstendig, slik at masteren blir skrevet.
Hvordan er fritiden din som student?
Fritiden min som student er fin. Prøver å huske på å ha fritid, slik at man ikke utsetter arbeidet utover hele dagen, som kan være en utfordring når man bestemmer selv hvordan studiehverdagen ser ut. Det er mye å finne på som student i Trondheim. Selv liker jeg å trene på SIT trening. Men man kan melde seg på en idrett gjennom NTNUI, synge i kor eller være aktiv i linjeforeningen.
Andreas Eliassen Grini
Andreas Eliassen Grini - master
Hvorfor valgte du å ta en master i tysk?
Jeg er født og oppvokst i Trondheim og har gjennom oppveksten vært bevisst på NTNU. Da jeg i så måte ble observant både på at NTNU er faglig sterkt og at jeg ville kunne ha muligheten til å studere ved et godt universitet i nærheten av familie og venner, så var det ikke et spørsmål for min del.
På videregående var jeg på en ettårig utveksling i Tyskland og da jeg skulle begynne å studere fant jeg raskt ut at det kunne være en god idé å ha papirer på tyskkompetansen. Derfor meldte jeg meg i første omgang opp til et årsstudium i tysk. Miljøet, både faglig og sosialt, viste seg imidlertid som engasjerende og interessant, noe som motiverte meg først til å ta en bachelorgrad i tysk og nå til å ta en mastergrad. Videre valgte jeg tysk på bakgrunn av ikke bare at tyskkompetanse åpenbart er etterspurt i arbeidslivet (slik et raskt google-søk viser), men og at studiet gir en svært tverrfaglig kompetanse som utdannings- og jobbmessig kan anvendes i ulike retninger.
Hvordan er det å være student på tysk?
Det er ikke å stikke under en stol at vi er relativt få studenter på tysk. Hvis man spør meg er dette imidlertid kun et gode. At vi er få studenter betyr at det er tette forbindelser mellom studenter og undervisere, hvor vi alle blir kjent med hverandre personlig. Det betyr også at undervisere og veiledere er særlig motivert til å få studentene gjennom, noe som er svært hjelpsomt i prosessen med å skrive en mastergrad. Ellers er det også en felles linjeforening for språkfagene, noe som gjør det lett å involvere seg sosialt også utenfor tyskseksjonen.
Hvordan er studiehverdagen din?
Fordelen med å ha kommet på masternivå er at man etter x antall år som student (forhåpentligvis) har tilegnet seg gode studieteknikker og -vaner. Dette fører til at et studie på masternivå i langt større grad er strukturert, målrettet og velinformert enn på lavere nivåer. Det er likevel en rekke emner å ta og det stilles også høyere krav når man er kommet på masterstudium, noe som reflekteres i både undervisning, pensum og eksamen. Samtidig vil jeg også si at emnene på masternivå er mer rettet mot selvstendig jobbing og seminarer enn tidligere, noe som endrer karakteren ved studeringen. Man står i større grad fritt til å være medbestemmende i emners innhold og i hva man selv vil arbeide med, noe som er engasjerende. Fritidsmessig vil jeg si at man som masterstudent er mer fleksibel enn som bachelor, da man med erfaring og med et noe annet emneinnhold står friere til å strukturere hverdagen. Derfor kan det sies at masterstudier nok krever mer selvstendig studering, men samtidig muliggjør en større frihet til å involvere seg i fritidsaktiviteter.
Hvordan er fritiden din som student ?
Som nevnt ovenfor vil jeg påstå at fritiden nok har endret seg noe fra under bachelorstudiet. Der tidligere år i større grad handlet om å pløye seg gjennom et pensum, handler det nå mer om selvstendige studier og seminarer. Dette, kombinert med mer erfaring, gjør at det er lettere å holde ettermiddagene og kveldene åpne (kanskje med unntak av i masterinnspurten) og det er ikke et problem å ha nok tid til å involvere seg i idrettslag, foreninger eller å holde på med andre hobbyer. Man er også blitt mer komfortabel og erfaren som student, og man kan i så måte nyte godt av alle de erfaringene man har gjort seg i tidligere studieår.
Har du vært på utveksling i løpet av studiet?
Jeg har hatt et litt broket studieløp hvor jeg har vekslet noe frem og tilbake mellom ulike studieretninger. Dette har medført forskjellige muligheter til utveksling, hvor jeg har brukt disse til å dra på utveksling til Paris, Kiel og Aarhus. Alle disse oppholdene har vært givende og engasjerende og er i høyeste grad noe jeg vil anbefale alle å gjøre. Utveksling er en mulighet ikke bare til å oppleve andre land og kulturer, men og til å gjøre erfaringer, få opplevelser og etablere vennskap som du ikke vil kunne få andre steder. Det er også en opplevelse man vokser veldig på personlig og noe jeg personlig aldri ville vært foruten.