Ofte stilte spørsmål ved studiestart – bachelor i psykologi – NTNU
Ofte stilte spørsmål ved studiestart
Ofte stilte spørsmål ved studiestart
Ofte stilte spørsmål ved studiestart
Nei, NTNU tilbyr kun psykologistudier i Trondheim
Nei, du trenger ikke å ha psykologi som programfag for å studere psykologistudiet ved NTNU. Opptakskravet for psykologistudiet er generell studiekompetanse.
NTNU tilbyr årsstudium, bachelorstudiet, masterstudiet og profesjonsstudiet i psykologi. Du kan se en oversikt over studieprogrammene på nettsidene våre.
Psykologistudiene ved NTNU er veldig populære, og får derfor relativt høye poenggrenser. Poenggrensene til et studium avhenger av flere faktorer: hvor mange studieplasser vi tilbyr, antall søkere på studieplassene, og hva slags karaktersnitt disse søkerne har.
Du kan finne fjorårets poenggrenser på Samordna opptak. Merk at disse kun er veiledende da poenggrensene varierer fra år til år. Fjorårets poenggrenser er dermed ingen garanti for at du kommer inn på psykologistudiet, men kan være en indikator på hvor lett eller vanskelig det er å komme inn på studiet.
Samordna opptak har laget en formel du kan bruke for å regne ut karaktersnittet ditt.
Opptakskravet for å komme inn på psykologistudiet er generell studiekompetanse. Med andre ord er det ikke et krav om å ha realfag fra videregående.
På psykologistudiet vil du blant annet lære om biologisk psykologi og kognitiv psykologi, men det er ikke et forkunnskapskrav at du har kunnskap om biologi eller kjemi fra videregående skole.
Du kan lese mer om skolepoeng og konkurransepoeng på Samordna opptak sine nettsider.
Studiepoeng er ikke direkte relatert til skolepoeng og konkurransepoeng. Du avlegger 60 studiepoeng dersom du fullfører et studieår ved høyere utdanning (30 studiepoeng per semester).
Dersom du har avlagt 60 studiepoeng ved høyere utdanning, vil dette gi deg 2 tilleggspoeng. Mer informasjon om tilleggspoeng finner du på Samordna opptak sine nettsider.
NTNU tilbyr årsstudium, bachelor-, master-, og profesjonsstudiet i psykologi.
- Årsstudiet i psykologi er 60 studiepoeng, og går over et studieår.
- Bachelorstudiet i psykologi er 180 studiepoeng, og går over tre studieår. Etter bachelorstudiet kan du bygge på med en mastergrad, som er toårig og består av 120 studiepoeng.
- Profesjonsstudiet i psykologi er et seksårig integrert studieløp på til sammen 360 studiepoeng. Det er kun med profesjonsstudiet i psykologi man blir utdannet psykolog.
Nei, du kan søke direkte på bachelorstudiet i psykologi via Samordna opptak. Årsstudium i psykologi og første året på bachelorstudiet har identisk fagkombinasjon.
Dersom du går årsstudium i psykologi, og har lyst til å fortsette å studere psykologi, kan du søke intern overgang til bachelorprogrammet i psykologi. For mer informasjon om internovergang se opptakskontorets nettsider om overgang.
Ettersom emnene på årsstudium i psykologi og første året på bachelorprogrammet i psykologi er identiske, kan du begynne rett på andre året i bachelorgraden, ved internovergang. Dersom du ikke får intern overgang kan du søke bachelorprogrammet i psykologi via Samordna Opptak.
Ja, du kan avslutte bachelorgraden etter et studieår. Dersom du har avlagt eksamen i alle emnene første året tilsvarer det et årsstudium i psykologi.
Etter en fullført bachelorgrad i psykologi kan du søke på flere toårige masterprogram. Ved Institutt for psykologi tilbyr vi to masterprogram i Psykologi; retning læring, hjerne, atferd, og omgivelser og arbeids- og organisasjonspsykologi.
I tillegg har du en rekke arbeidsmuligheter med en bachelor i psykologi
Ved årsstudium og bachelorstudiet består undervisningen av forelesninger og kollokviegrupper. Profesjonsstudentene har også praktiske gruppeaktiviteter, i emnene klinisk praktikum. En del av undervisningen for profesjonsstudentene er obligatorisk.
Obligatorisk aktivitet må være bestått før du kan avlegge eksamen. Du behøver ikke å ta opp igjen obligatorisk aktivitet når du skal ta gjentak av eksamen, men det er mulig for deg å gjøre det.
For årsstudium og bachelor består obligatorisk aktivitet av:
- Obligatorisk skriveseminar i emnet PSY1010
- obligatorisk innlevering og obligatorisk skrivekurs i PSY1011
- obligatorisk innlevering i emnene PSY1012, PSY1013, PSY1015, og PSY2017
- obligatorisk innlevering og oppmøte på deltakelse på workshop i emne PSY2018
- obligatoriske innleveringer og øvinger på emne PSY2019
- For emnene PSY2900-PSY2906 må studentene delta på skrivekurs, delta på et psykologisk forskningsprosjekt og fremlegge problemstilling muntlig.
Utover dette har ikke årsstudium og bachelor obligatorisk aktiviteter.
For profesjonsstudiet er det 80% obligatorisk oppmøte på mange av forelesningene.
I tillegg er det obligatorisk innlevering og/eller aktivitet i emnene:
PSYPRO4110, PSYPRO4111, PSYPRO4112, PSYPRO4113, PSYPRO4115, og PSYPRO4317, PSYPRO4318, PSYPRO4201, PSYPRO4202, PSYPRO4317, PSYPRO4318, PSYPRO4412, PSYPRO4413, PSYPRO4414, PSYPRO4415, PSYPRO4416, PSYPRO4602, PSYPRO4604, PSYPRO4606, PSYPRO4800
PSYstart er mottaksprogrammet for studenter som begynner på årsstudium, bachelor, og profesjonsstudiet ved Institutt for psykologi. Som ny student vil du få invitasjon til en facebookgruppe for alle nye studenter. Der vil du få informasjon om studiestart, praktisk informasjon, og mulighet til å stille spørsmål.
PSYstart avsluttes med et todagers obligatorisk arrangement i idrettsbygget på Dragvoll, der du får en innføring i alt du trenger å vite om psykologistudiet.
Pensumlister finner du på nett.
På studieprogramsidene finner du oversikt over emnene i hvert studieprogram. Emneoversikten for bachelorprogrammet i psykologi ligger på bachelor i psykologi.
Nei, det gjør du ikke. Dersom du skal begynne på profesjonsstudiet i psykologi så kreves det politiattest.
Dersom du har tatt årsstudium eller bachelor i psykologi ved NTNU tidligere, kan du få emnene du har tatt tidligere direkte innpasset i profesjonsstudiet, dersom emnene overlapper mellom studieprogrammene. Dersom du har studert psykologi ved en annen utdanningsinstitusjon, må du søke om å få innpasset overlappende emner inn i studieplanen for profesjonsstudiet.
Du må allikevel begynne på første semester ved profesjonsstudiet, ettersom man har emnene Klinisk praktikum 1-4 de fire første semestrene, og du må følge progresjonen til kullet man starter opp i.
Innenfor visse kriterier kan det være mulig å tilpasse studieplanen, slik at man kan fullføre studiet på under normerte 6 år, men dette avhenger av flere faktorer, blant annet kapasiteten på poliklinikken. Vi kan dermed ikke garantere at du kan fullføre på under 6 år.
Dermed kan det være at man har tomrom i studieplanen sin i perioder, dersom man får mange emner innpasset fordi man må vente på kullet sitt. For å få full støtte fra Lånekassen, må du avlegge 30 studiepoeng per semester. Man kan da ta emner som ikke skal inn i planen for å tilfredsstille dette.
For spørsmål om tilpasning av emner, ta kontakt med studieveileder Unni Skrede Koen.
En bachelorgrad i psykologi gir deg en generell forståelse av psykologiens basalområder, og muligheten til å fordype deg i disse. Bachelorgraden gir deg også god forståelse for psykologiske forskning, med fokus på både kvalitative og kvantitative forskningsmetoder. I tillegg får du være med på et forskningsprosjekt når du skriver bacheloroppgaven.
Med en mastergrad i psykologi får du en bredere forståelse for psykologien som fagfelt og psykologisk forskningsmetode, og muligheten til å spisse kunnskapen din på et område av psykologien som du synes er mest spennende. De siste semestrene på masterstudiet skriver du en masteroppgave, som er et selvstendige forskningsarbeid.
Forskjellen mellom en bachelor og master i psykologi, og å gå profesjonsstudiet i psykologi er hovedsakelig at de to bachelor-, og masterstudiet omhandler normalpsykologien, mens profesjonsstudiet omhandler abnormalpsykologien.
Profesjonsstudiet omhandler forebygging, diagnostisering og behandling av psykisk syke mennesker. Studiet sentrerer i stor grad om å utvikle og forberede deg på din rolle som psykolog, og du har klinisk praktikum fra første semester.
Bachelor og masterstudiet fokuserer på normalpsykologien og omhandler hvordan menneskers kognisjon, sosiale prosesser og interaksjoner, utvikling- og biologiske prosesser påvirkninger menneskets fungering. I motsetning til profesjonsstudiet har ikke bachelor- og masterstudiet fokus på psykiske lidelser. Man får en kompetanse om menneskets fungering på både individ- og gruppenivå, og du lærer hvordan man studerer mennesket på en vitenskapelig måte.
Nei, det er kun profesjonsstudiet i psykologi som leder til tittelen cand.psychol.
Dette er den eneste utdanningen i Norge som utdanner deg til klinisk psykolog, der man arbeider med behandling av pasienter. Profesjonsstudiet i psykologi er et 6-årig integrert studie, der man søker opptak via Samordna opptak. Mer informasjon om profesjonsstudiet i psykologi finner du på studieprogrammets nettsider.
Nei, psykologutdanningen er et 6-årig integrert studieløp. Dersom du ønsker å utdanne deg som psykolog, må du søke profesjonsstudiet i psykologi via Samordna opptak.
Alle studenter skal semesterregistrere seg hvert semester. Dette betyr å bekrefte at du er student ved NTNU, og at du har gjort deg kjent med reglementet ved NTNU, og planlegge hvilke emner du skal ta i inneværende semester.
Uten semesterregistrering regnes de ikke som studenter. Også studenter på utenlandsopphold skal semesterregistrere seg.
Dette gjør du på Studentweb. Semesterregistreringen består av 7 trinn i studentweb. Merk at registreringen ikke er ferdig selv om utdanningsplan del 2 er lagret. Det er flere trinn etter del 2. For å få utbetalt støtten fra Lånekassen må du semesterregistrere deg, inkludert bekrefte utdanningsplanen, selv om utdanningsplanen ikke stemmer. Det er mulig å gjøre endringer av emner etter at planen er bekreftet.
Betalingsinformasjon finnes på Studentweb under «Betaling».
En mulig årsak kan være at du er på overtid og har ingen semester (terminer) å melde deg på: Hvis du ikke kvalifiserer for grad, kan du sende en e-post ti utdanningsplangrupper legge til et ekstra semester i planen.
Når du bekrefter utdanningsplanen del 2, blir du automatisk meldt til eksamen i emnene som ligger i utdanningsplanen det semesteret.
Husk! Du må selv dobbeltsjekke at du faktisk er meldt til eksamenene de skal ta: Kontrollere derfor i bildet «Oppmeldinger» i Studentweb. Veiledning til studentweb kan du laste ned her (pdf).
Vitnemål utstedes etter avsluttet grad eller yrkesutdanning eller i samsvar med studiets rammeplan. Vitnemålet ditt blir utstedt automatisk så snart utdanningsplanen din oppfyller kravet til graden. Kravet til graden reguleres av studieprogrammets studieplan.
Dersom du har flere emner enn det som kreves for å oppnå graden, vil du ha mulighet til å bestemme hvilke emner som skal inngå i utdanningsplanen og dermed på vitnemålet. Dette gjøres i dialog med fakultetet.
Du har mulighet for å reservere deg mot å få vitnemålet utskrevet i inntil to semestre for å forbedre karakteren på emner som inngår i bachelorgraden. Dette vil du få nærmere beskjed om når graden er oppnådd. Nye emner som blir tatt senere, kan ikke inngå i graden, men vil bli dokumentert på en vanlig karakterutskrift om du bestiller dette.
Vitnemålet ditt blir sendt til adressen som er registrert som hjemstedsadressen din i Studentweb med mindre noe annet er avtalt.
Det er svært viktig at du sørger for at denne adressen er korrekt. Adressen endrer du selv i Studentweb. Hvis du har endret navn i Folkeregisteret, må du melde fra.
Vitnemålet blir sendt som rekommandert post. Det vil si at vitnemålet blir returnert til NTNU dersom du ikke henter det hos Posten innen 14 dager. Hvilken dato som er siste frist for henting, vil stå på hentemeldingen du får tilsendt fra Posten.
Har du spørsmål om utstedelse av vitnemål og reservasjonsrett, tar du kontakt med eksamenskontoret: vitnemal@sa.ntnu.no.
Du må melde deg som privatist via NTNUs Søknadsweb innen 1. september. Skriv i merknadsfeltet hvilket emne det gjelder og at det er snakk om gjentak.
Du må melde deg til undervisning i emnet for å få tilgang til Blackboard.
Det betyr at du må ha vært inne i Studentweb og semesterregistrert seg (fullført alle de sju trinnene i registreringen). Privatister har ikke tilgang til Blackboard.
Timeplanen ligger på Blackboard.
Du kan få utsatt studiestart på bakgrunn av fødsel, førstegangstjeneste eller alvorlig sykdom. Søknad om utsatt studiestart sendes direkte til opptakskontoret ved NTNU frem til ca. 15. september. Etter 15. september søker du til fakultet/institutt om permisjon fra studiet.
Du kan søke opptak til de fleste adgangsbegrensede emner når etteranmelding åpner 13. august. Mer informasjon om frister, søknad og rangering finner du på intranett.
Ja, du kan søke opptakskontoret ved NTNU om å få studieplass som hospitant. Du kan også ta emner som privatist.
Ja, send en e-post til studieveileder Irene Raum.
Studenter som ikke har valgt selv, har fått lagt inn valget ”Breddeår – fritt valg” i utdanningsplanen. Dere må da selv legge inn de enkelte emnene i planen. Eventuelt sende e-post til studieveileder for å få lagt til et bestemt årsstudium.
Du må søke om innpassing av utdanning fra andre læresteder. Du finner søknadsskjema og mer informasjon på intranett.
Utdanningsplanen justeres etter at vedtaket er fattet. NB: Det kan ta tid å få svar på innpassingssøknad. Du bør derfor melde deg opp til eksamen i tilstrekkelige emner, både ut ifra om søknaden innvilges, eller avslås. Og deretter trekke deg fra eksamen dersom innpassingssøknaden innvilges.
Psykologiemnene ved Institutt for psykologi vil være adgangsbegrensede, og kun forbeholdt studenter som er tatt opp på våre studieprogrammer. Dersom du ønsker å ta psykologiemner, må du søke opptak til våre studieprogram via Samordna opptak.
Ja, det kan du. Ønsker du å forbedre oppgaven din så vurderingsmelder du deg på nytt i emnet. Deretter må du ta vare på oppgaven slik den foreligger nå fordi den skal leveres inn sammen med den forbedrede oppgaven. I den forbedrede oppgaven skal det være med en beskrivelse over hvilke endringer du har gjort. Det er også mulig å vurderingsmelde deg på nytt og skrive en helt ny bacheloroppgave. Du må da følge kravene i det nye bachelorprosjektet.
- Betale semesteravgift til NTNU – hvis ikke kan studenten miste studieretten jf. § 6 i NTNUs forskrift om studier.
- Semesterregistrer deg, inkludert bekrefte utdanningsplanen – selv om denne ikke stemmer!
- Når studentene semesterregistrerer seg, blir de automatisk meldt til eksamen i emner som ligger i utdanningsplanen på dette semesteret. De må selv trekke seg fra eksamen.
- Husk å oppdatere den utenlandske semesteradressen i Studentweb! Vi kan ha behov for å kontakte deg i utlandet.
- Du må også gi beskjed til postmottak@su.ntnu.no dersom de likevel ikke reiser på utveksling. Dette er viktig for å vite hvor studentene er til enhver tid.
- Studenter som får innvilget forhåndsgodkjenning for utveksling, får lagt inn et utdanningsplanelement i utdanningsplanen sin som viser at de er på utveksling i det bestemte semesteret.
- Den eksterne utdanningen legges først inn i planen når emnene er endelig godkjent etter hjemkomst.
- Utenlandsopphold kan forhåndsgodkjennes i semester 3-6 i bachelorløpet. Merk at de som reiser i 6. semester kan få problemer med å få godkjent emnene i tide til masteropptaket.