Økonomi og ledelse

Økonomi og ledelse

Bachelor i økonomi og ledelse

Foto: Øyvind S. Endal/NTNU

studyprogramme-autofacts-portlet

BØKLEDC, Tue Dec 24 14:39:57 MET 2024 | B3

Bachelor i økonomi og ledelse gir deg viktig kompetanse som møter arbeidslivets behov. I tillegg til grunnleggende kunnskap og ferdigheter innen ledelse og økonomi, vil du etter endt studium kunne kritisk reflekterer over hvordan disse fagområdene må samspille for å bidra til gode beslutninger som sikrer en nødvendig bærekraftig utvikling av ulike virksomheter. 

Programmet har et tydelig fokus på ulike aspekter av ledelse og ledelsers verktøy som setter deg i stand til å ha handa på rattet i viktige endrings- og utviklingsprosesser i store og små organisasjoner, - en kompetanse du kan anvende i både offentlige virksomheter så vel som i private bedrifter innen vare- og tjenesteproduksjon.
Studiets emneportefølje gir grunnlag for opptak til ulike mastergrader, - også for tittelen siviløkonom for de som ønsker det.  
 

Det å utøve ledelse i organisasjoner krever faglig trygghet og innsikt for å utvikle og utnytte ressursene i virksomheten på best mulig måte. Derfor inneholder studiet flere ledelsesemner som til sammen gir deg et godt grunnlag for enten å gå ut i arbeidslivet for å bidra til gode, bærekraftige beslutninger i virksomheter eller som grunnlag for videre studier. 

Allerede i første semester får du basiskompetanse i ledelse og organisasjonsteori, og videre i studiet møter du emner som prosjektledelse, kvalitetsledelse og teknologiledelse som til sammen gir deg bred kompetanse til å løse viktige utfordringer dagens arbeidsliv står ovenfor.
Utdanningen gir også et breddeperspektiv innen de grunnleggende bedriftsøkonomiske teorier og verktøy, samt kompetanse innen samfunnsøkonomi, etikk, bærekraft, strategi, markedsføring og forretningsjus. Dette gir deg en kompetanse og en helhetsforståelse som er helt nødvendig for å utøve god ledelse på ulike nivåer i virksomheter. 

Studiet vil også gi deg god metodekunnskap og trening i å planlegge, organisere og gjennomføre oppgaver og prosjekter basert på faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid, slik at du endt studium kan holde deg faglig oppdatert og utgjøre en viktig forskjell i praksisfeltet. 
 

Med en bachelor i økonomi og ledelse er det mange åpne dører for veien videre i din karriere. 
Ved siden av muligheter til å studere master for tittelen siviløkonom eller andre mastergrader, vil kandidaten kunne være aktuell for følgende stillinger/oppgaver:

  • Ledelse- og administrasjon 
  • Bærekraftig utvikling av virksomheter
  • Prosjektledelse
  • Teknologiledelse
  • Kvalitetsledelse
  • Markedsføring og strategi
  • Regnskap og økonomistyring 

Listen er ikke uttømmende, men viser likefult bredden av stillingskategorier som er aktuelle for deg som uteksaminert student.
 

Gjøvik er Innlandets største by med 30 000 innbyggere, men likevel passe stor, med gangavstand til det meste fra campus. Dette gjør det lett for deg som student å bli kjent med regionen og hva den har å tilby. Vi vil spesielt trekke fram det sterke industrimiljøet i vår region som består av en klynge bedrifter som driver avansert produksjon innen lettmetaller, hovedsakelig for eksport. Sammen med øvrig næringsliv, gir disse virksomhetene gode muligheter for samarbeid med studentgrupper på f.eks. bacheloroppgaver, samtidig som de er spennende arbeidsgivere for nyutdannede kandidater.

Som student i Gjøvik blir du del av et levende og aktivt studentmiljø med over 4000 studenter.
Linjeforeningen RIK arrangerer aktiviteter for deg som går på økonomi og ledelsesstudiet, der du kan møte medstudenter fra andre program eller kull, delta på events og finne god, sosial tilhørighet. 

Les mer om studentmiljøet på Gjøvik ved å følge denne lenken: Student i Gjøvik - NTNU

 

 

Programmets design legger til grunn en emneprogresjon som skal gi deg som student en trinnvis modning i ledelses- og økonomiemnene.  Derfor er emner som gir basiskunnskap på fagområdene lagt til det første studieåret.  Da vil du studere følgende emner;
Organisasjon og ledelse, Bedriftsøkonomi, Markedsføring, Matematikk for økonomer, 
Finansregnskap med analyse, Mikroøkonomi, Statistikk for økonomer og Exphil for økonomer.

De to påfølgende årene vil du bygge videre på denne kunnskapen med ulike ledelsesemner, - du vil lære mer om investering og finansiering, driftsregnskap med budsjettering og makroøkonomi, samt sentrale emner for morgensdagens beslutningstagere; etikk, bærekraft og samfunnsansvar koblet mot strategi, bærekraftig innovasjon og forretningsjus. Studiet vil også gi deg grunnleggende programmeringskunnskap, samt god forståelse for hvordan du bør bygge gode forretningsprosesser og IKT-systemer for å ha gode styringsverktøy i utvikling av virksomheter. 
Studiet tilbyr også valgemner, og avsluttes i 6. semester med en bacheloroppgave der du jobber i grupper på en større, reell case under veiledning. 

Det meste av undervisningen i de nevnte emnene foregår i klasserom med flatt gulv, flyttbare pulter og både fastmonterte og flyttbare tavler som gir mulighet for fleksible, pedagogiske opplegg. I tillegg undervises matte og statistikk, samt tidvis også andre enkeltemner, i moderne auditorier med ny teknologi og gode læringsforhold. NTNU i Gjøvik er et moderne campus med god infrastruktur og med flere typer klasserom, som legger godt til rette for studenters samhandling og læring.


I studiet legges det til rette for utveksling i 5. semester.


NTNU i Gjøvik har tilbudt studier innen økonomi og ledelse i mange år, og dette studiet er en videreutvikling av et tidligere tilbud. Vi jobber stadig for å bedre studentens læringsreise og sikre relevans i studiet, for å bidra til at du som student skal lykkes med ditt læringsmål.


Mer informasjon om studiets oppbygging kommer.
 

Opptakskrav
Vi krever ingen spesielle forkunnskaper ut over generell studiekompetanse fra videregående skole for å studere en bachelor i økonomi og ledelse på lavere nivå ved NTNU. Vi vil likevel anbefale at du har matematikkunnskaper tilsvarende S1+S2 / R1 før du starter studiet.

Søknad til studiet skjer via Samordna Opptak med frist 15.04.2025.