Kjemi og materialteknologi - bachelor
Kjemi og materialteknologi - ingeniør
Bachelor i ingeniørfag, Kjemi og materialteknologi, 3-årig
Kjemi og materialteknologi: Skap fremtiden atom for atom
Bachelor i ingeniørfag - Kjemi og materialteknologi gir deg en praktisk rettet utdanning med et bredt grunnlag innen kjemi og materialteknologi. Etter første studieår velger du en av to studieretninger, som gir deg en faglig fordypning innen enten materialteknologi eller kjemi fra andre studieår.
Kjemi er vitenskapen om stoffers egenskaper, sammensetning og reaksjoner. For å utvikle og kvalitetssikre nye løsninger innen kjemisk industri, for eksempel innen produksjon av næringsmidler og medisin, trengs dyktige kjemiingeniører. Kjemi er et av nøkkelfagene for å skape en mer bærekraftig utvikling og for å finne løsninger på mange av de miljøutfordringene vi står overfor i dag.
Materialteknologi handler om materialene vi omgir oss med hver eneste dag, for eksempel stål, aluminium, glass og plast, men også avanserte materialer som brukes til å lage mobiltelefoner og pc-er. Materialteknologi er et tverrfaglig felt som kombinerer både kjemi, fysikk og andre ingeniørfag. Du lærer hvordan materialer fremstilles, hva de kan brukes til, og hvorfor de har de egenskapene de har, og du blir dermed i stand til å ta strategiske og bærekraftige materialvalg.
Som ingeniørstudent i kjemi og materialteknologi kan du blant annet lære mer om:
- Hvordan metaller og andre materialer fremstilles, bearbeides og resirkuleres på en bærekraftig måte
- Hvordan batterier og brenselceller kan bli en del av fremtidens grønne energiforsyning
- Hvordan bioreaktorer kan brukes til å produsere medisiner og næringsmidler
- Hvordan kjemi brukes til storskala vannrensing og CO2-fangst
- Hvordan man arbeider trygt og effektivt i kjemiske og materialteknologiske laboratorier
Ingeniører jobber med mye forskjellig. Med en treårig ingeniørutdannelse innen materialteknologi kan du for eksempel jobbe med inspeksjon og vedlikehold av konstruksjoner, skadeanalyse, produksjon av nye materialer, eller rådgivning til ulike bransjer hvor materialer er viktige. Kjemiingeniører jobber ofte i stillinger hvor de bruker sin praktiske kompetanse innen laboratorieteknikk, for eksempel i forbindelse med vannanalyse, næringsmiddelteknologi, medisinproduksjon eller annen kjemisk industri.
Ingeniørstudiet i kjemi og materialteknologi har ca. 75 studenter i hver klasse, mer eller mindre jevnt fordelt mellom de to studieretningene. Dette gir en god «klasseromsfølelse» og et miljø som er preget av god oppfølging og tett kontakt mellom studenter og faglærere. Den sosiale delen av studiet er organisert gjennom KoM – linjeforeningen for kjemi og materialteknologi.
Kjemi og materialteknologi er et treårig bachelorstudium som følger den nasjonale rammeplanen for ingeniørutdanning. Det første studieåret inneholder emner innen både kjemi, materialteknologi og emner som alle ingeniørstudenter har, slik som matematikk, fysikk og programmering. Fra og med andre studieår velger man mellom de to studieretningene Kjemi og Materialteknologi, som gir en ytterligere fordypning innen den retningen man har valgt. Undervisningen består av en kombinasjon av forelesninger, regneøvinger, laboratoriearbeid, prosjekter og annet gruppearbeid. Flere av emnene i studiet er valgbare og kan brukes til å skreddersy studieplanen etter eget ønske. Studiet avsluttes med en bacheloroppgave som normalt gjennomføres i grupper på to eller tre i samarbeid med en bedrift eller et forskningsmiljø ved NTNU. Det legges til rette for å kunne dra på utveksling underveis i studiet, og høstsemesteret i tredje studieår er spesielt godt egnet til dette. De siste årene har studenter fra ingeniørstudiet i kjemi og materialteknologi blant annet utvekslet til Italia, Nederland og Australia.
Du søker opptak til bachelor i ingeniørfag kjemi og materialteknologi via Samordna Opptak. Søknadsfrist 15. april. Studiet har spesielle opptakskrav HING: Matematikk R1+ R2 og Fysikk 1, som kommer i tillegg til kravet om generell studiekompetanse. Studiet har både odinær kvote og kvote for førstegangsvitnemål. Studiet har ingen krav om attester. Følg lenken nedenfor for å lese mer om nøyaktig hvilke krav som må innfris for å kunne søke opptak.
Ta kontakt med en av våre studieveiledere hvis du har f.eks. spørsmål om studiet eller tilrettelegging.
Hva sier studentene?