Hva sier tidligere studenter?

Hva sier tidligere studenter?


Håvard Gosse

Filmprodusent

Navn: Håvard Gossé

Arbeidssted: Spætt Film AS

Hva jobber du med? 

Jeg er daglig leder i Spætt Film som lager reklamefilm, kortfilm og dokumentar, og som utvikler TV-serier og spillefilmer. I tillegg til å være daglig leder er jeg også selskapets filmprodusent. Det betyr at jeg er juridisk og økonomisk ansvarlig for alle våre prosjekter, og jobber tett sammen med regissører og manusforfattere for å utvikle og produsere filmer.

Hva er det beste med jobben din?

Det er flere ting jeg setter pris på med jobben min. En ting er den enorme variasjonen i prosjekter som gjør hver dag ulik. Jeg står også veldig fritt til å selv velge hvilke prosjekter jeg vil jobbe med. Når jeg i tillegg kan bestemme min egen arbeidstid er det ikke rart at jeg gleder meg til jobben hver dag!

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Innen kreative yrker som film er det ekstra avgjørende hvilke prosjekter du har laget tidligere for å få jobb. Da jeg begynte å studere i 2005 var det en veldig liten filmbransje i Trondheim og utfordrende å få praktisk erfaring utenfor skolen. Derfor begynte jeg veldig tidlig å engasjere meg så mye jeg kunne i egne, venner og medstudenters filmprosjekter. Etter endt studie var det flere år med lav eller ingen inntekt mens jeg bygget opp erfaring og nettverk. Denne innsatsen resulterte til slutt i den posisjonen jeg og Spætt har fått i trøndersk filmindustri.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

En bachelor i Medieproduksjon er en generell filmutdannelse, og det var mer fokus på kreativt skapende arbeid enn produsent-jobben. Likevel er det uvurderlig for meg som produsent å ha erfaring med blant annet å ha regi, sette lys og klippe film.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg var med i både Student-TV og Prosjektor Filmproduksjon, en gruppe av studenter som lager kortfilm. Erfaringen herfra var uvurderlig for å få nok praktisk filmerfaring.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Jeg kan kun snakke for kreative yrker, men skal du bli en god kunstner er det en ting som gjelder: å prøve og feile. Du MÅ gjøre det du vil bli god på hver dag, og tørre å gjøre noe du ikke har forsøkt før. Det nest viktigste er hardt og målrettet arbeid. Med det mener jeg å ikke gi opp, og vise seg fram for de etablerte i bransjen. De som lykkes til slutt er ikke nødvendigvis de med et fantastisk talent, men de som klarer å skynde seg sakte og forstår at det tar tid å lykkes innen kunsten.


Jakop Gunby

Student ved Den Norske Filmskolen / Frilans

Navn: Jakop Gunby

Arbeidssted: Student ved Den Norske Filmskolen etter et år som frilans med film og TV

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Etter endt utdannelse på NTNU jobbet jeg et år frilans med film og TV i Oslo. Da påtok jeg meg diverse assistentjobber og fikk etter hvert mer og mer ansvar og relevante arbeidsopgaver for mine ambisjoner. Likevel kjente jeg på at jeg gjerne ville få mer spisskompetanse gjennom et nytt studie og søkte derfor på Den Norske Filmskolen. Med kompetansen jeg fikk gjennom studiet på NTNU, vervene jeg hadde der og erfaringene mine fra året mitt i Oslo, kom jeg heldigvis inn.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Til tross for at jeg nå går et studie hvor spesialisering står sentralt, merker jeg daglig på fordelen av å ha en bredere forståelse for hva filmproduksjon innebærer. Det gjør det lettere for meg å forstå hvilke muligheter og begrensninger vi har når vi lager filmer.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Men jeg gikk FVP var jeg også medlem av Prosjektor og var regissør og skuespiller i Studentersamfundets Interne Teater. I tillegg jobbet jeg som dokumentarist for NTNU sitt institutt for biologi. Alle disse arenaene lærte meg mye verdifult om historiefortelling og filmproduksjon.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Søk råd fra de som allerede har oppnådd det du ønsker å oppnå.