karriereintervju
Litterær agent
Jeg jobber med tekstanalyse og formidling av litteratur, og kunnskapen jeg har om dette fra både bachelor- og masterstudiet kommer til nytte daglig
Navn: Mira Mack Omdahl
Arbeidssted: Northern Stories
Utdanning: Bachelor i allmenn litteraturvitenskap
Hva er dine arbeidsoppgaver?
Jeg er litterær agent. Kort fortalt er hovedoppgaven min å selge og forvalte utenlandsrettighetene til våre forfattere, slik at bøkene kan bli utgitt på andre språk i andre land, eller bli til filmer, TV-serier eller teaterstykker. Det innebærer tett kontakt med forfattere og forleggere både i inn- og utland, samt reiser rundt om i hele verden.
Hva er det beste ved jobben din?
Å bidra til å styrke den norske litteraturens posisjon i verden, og å gjøre det enklere for forfattere å kunne leve av å skrive.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Under masterstudiet i litteraturformidling ved UiO var jeg praktikant i Aschehoug. Det førte til deltidsjobb under siste del av masteren, og deretter et engasjement som manusredaktør i forlaget etter endt studie. Da engasjementet i Aschehoug nærmet seg slutten og stillingen som litterær agent opp, tenkte jeg at dette måtte være drømmejobben, og søkte.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg jobber med tekstanalyse og formidling av litteratur, og kunnskapen jeg har om dette fra både bachelor- og masterstudiet kommer til nytte daglig.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Ja! Jeg jobbet i bokhandel i flere år ved siden av studiene, i tillegg til at jeg var aktiv på Studentersamfundet i Trondhjem. I tillegg til å sitte igjen med mange gode minner, har dette lært meg mye om å ha flere baller i luften og jobbe systematisk, noe jeg har stor nytte av i en travel arbeidshverdag.
Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?
Vis engasjement og entusiasme, og skaff deg bred erfaring. Frivillige verv og deltidsjobb ved siden av studiene gir praktisk erfaring og kontakter du ikke nødvendigvis finner på lesesalen. Og husk å ha det gøy på veien!
Tekstforfatter
Det beste med jobben min er at jeg får være kreativ – hver eneste dag! Skape, tenke, utvikle. Spisse budskap og pusse på ord
Navn: Knut Jermstad
Arbeidssted: HvabeHager
Utdanning: Bachelor i allmenn litteraturvitenskap
Hva jobber du med?
Som tekstforfatter jobber jeg med tekstproduksjon og konseptutvikling for bedrifter og offentlige virksomheter.
Helt konkret skriver jeg tekster til f. eks. nettsider, magasiner, sosiale medier og annonser. Jeg skriver også manus til forskjellige typer oppdragsfilm. Det kan være filmer som bedrifter bruker internt, slik som opplæringsvideoer og jubileumsfilmer, eller mer typisk reklamefilm til sosiale medier og TV.
Hva konseptutvikling angår, handler denne delen av jobben om å finne en overordnet retning og idé til f.eks. en kampanje. Det gjelder ofte både budskapet og det kreative uttrykket. Jeg jobber tett med både designere, filmskapere, fotografer, animatør og lydprodusenter, hvor resultatet er at vi kan lage utrolig mye kult sammen. Det synes jeg er veldig gøy!
Etter hvert som jeg har fått mer erfaring, har jeg også jobbet mye med kommunikasjonsstrategi og rådgivning.
Hva er det beste med jobben din?
Det beste med jobben min er at jeg får være kreativ – hver eneste dag! Skape, tenke, utvikle. Spisse budskap og pusse på ord. Det føles utrolig givende rent personlig, som gjør at jobben min ofte ikke føles som arbeid.
Ellers får jeg møte utrolig mange inspirerende mennesker og jobbe med kule merkevarer. Jobben min er jo egentlig å fortelle deres historie, som er spesielt meningsfylt når du hjelper en kunde eller en sak du brenner for selv også. F. eks. prosjekter om likestilling og miljø, eller veldedighetsjobber. Da får du brukt stemmen din til noe som oppleves som viktig.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Faktisk hadde jeg fast jobb fire måneder etter fullført studie. Jeg føler meg veldig heldig som kan si det. Jeg husker jeg var veldig bekymret under hele studiet for om jeg kom til å få meg jobb, men var veldig bevisst på at det var tekstforfatter jeg ville bli. Da jeg var ferdig studert var det nesten ingen utlyste jobber, så jeg kontaktet noen byråer direkte. I et av dem var timingen riktig, og en hyggelig telefonprat ble til en kaffe – som ble til prøvejobbing og til slutt fast ansettelse. Der jobbet jeg i 4 år før jeg startet i stillingen jeg har nå.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
I løpet av studiet lærte jeg mye jeg har bruk for i dag – både direkte og indirekte. Bl. a. tok jeg noen valgfrie emner i kreativ skriving og skriving i arbeidslivet, som nok er de to fagene som ga meg mest direkte overførbar kompetanse. Det omfatter f.eks. idéutvikling og produksjon av fiksjonstekst, men også klarspråk, som er en mye omtalt sjanger i tekster fra det offentlige. Det handler rett og slett om å skrive forståelige tekster som hjelper leseren gjennom teksten din.
Jeg har også veldig stort utbytte av å ha lest mye gjennom studiet. Det tror jeg garantert gjør deg til en sikrere språkbruker. Det øker ordforrådet ditt, du blir tryggere på tegnsetting og du får en forståelse av dramaturgi og oppbygging av både korte og lange tekster. Jeg synes også det er interessant med forfatterens personlige stil og skrivestemme, som kan være veldig distinkt og gjenkjennelig. Det er noe jeg jobber mye med i dag: å finne skrivestemmen (eller tone of voice) til en bedrift, og hjelpe dem med å skrive på en måte som reflekterer verdiene og personligheten til selskapet.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg hadde to jobber mens jeg studerte: en i bokhandel og en som journalist i lokalavis. Sistnevnte hadde nok alt å si for at jeg fikk min første jobb som tekstforfatter. Både fordi det ga meg ferdigheter som er direkte relevante for å jobbe med reklame/kommunikasjon, men også fordi jeg hadde erfaring å vise til i form av en portefølje. Har du lyst til å jobbe som skribent, er det viktig å kunne vise til tekster du har skrevet når du søker jobb.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Skaff deg relevant erfaring mens du studerer og vær frampå den dagen du skal søke jobb. Du har en kjempefordel om du kan vise til erfaring og referanser fra avis, studentavis, tidsskrifter, markedsarbeid o.l. Noen bedrifter har også såkalte inkubatorer og/eller praktikantordninger, hvor du kan jobbe på reelle kundeoppdrag mens du studerer. Det er en kjempefin måte å få erfaring på – og ikke minst knytte verdifulle kontakter.
Og når du kommer så langt som å søke jobb: Ikke tenk at Finn.no er fasiten på hvilke jobber som finnes der ute. Veldig, veldig mange stillinger blir aldri utlyst, særlig i kreative bransjer. Ta kontakt med arbeidsplasser du er nysgjerrig på. Det er heller ingen garanti for at arbeidsgivere vet hvilken kompetanse du sitter på med en grad i litteratur, så det blir det din jobb å fortelle dem. Tenk på hvilke ferdigheter du har som er relevante for jobben du søker på, og finn frem din indre selger. Jobbmulighetene er der, du må bare grave dem frem.
Salgs- og markedskonsulent
I tillegg til den faglige kunnskapen man opparbeider seg gjennom studiet, blir man vant til å planlegge, organisere og prioritere arbeidsoppgaver, samt forholde seg til tidsfrister.
Navn: Sara Gilsdottir
Arbeidssted: Pax Forlag
Utdanning: Bachelor i allmenn litteraturvitenskap, NTNU og master i litteraturformidling, UiO
Hva er dine arbeidsoppgaver?
Jeg er salgs- og markedskonsulent i Pax Forlag, og har ansvaret for forlagets pressearbeid. Arbeidsdagene mine består blant annet i ha kontakt med presse om utgivelsene våre, å sende ut nyhetsbrev og pressemeldinger, lage materiell som vi bruker i aviser og på nett, holde nettsiden vår oppdatert og å skrive om bøkene våre i sosiale medier.
Hva er det beste ved jobben din?
Her er det mye å velge mellom! Kollegaene mine er en trivelig og kompetent gjeng med mye erfaring, og jeg syns forlaget utgir spennende og viktige bøker. Dagene vi får inn nye utgivelser til kontoret er særlig artige, det er alltid morsomt å se en ny bok for første gang. I tillegg trives jeg med arbeidsoppgavene mine, og har det aldri kjedelig på jobb.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Etter bachelorgraden på NTNU flyttet jeg til min hjemby, Oslo, og tok en mastergrad i litteraturformidling mens jeg jobbet deltid i bokhandel. Da studiene var fullført jobbet jeg en stund i et engasjement hos Cappelen Damm, og trivdes godt der. Jeg så stillingsannonsen til et vikariat i rollen som salgs- og markedskonsulent i Pax på Bok365, syns arbeidsoppgavene virket interessante og søkte på stillingen.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg ble kjent med ulike måter å skrive, lese og forstå tekster på, og det var fint å snakke om litteratur med medstudenter og få flere perspektiver på det vi leste. I tillegg til den faglige kunnskapen man opparbeider seg gjennom studiet, blir man vant til å planlegge, organisere og prioritere arbeidsoppgaver, samt forholde seg til tidsfrister.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Det hadde jeg. I løpet av studietiden min på NTNU var jeg frivillig på litteraturfestivaler, hadde verv i linjestyret, var praktikant i et barnebokforlag og jobbet som arrangementsansvarlig på litteraturhuset i Trondheim. Menneskene og situasjonene jeg møtte på i disse sammenhengene lærte jeg mye av, og til min glede støter jeg stadig på kjenninger fra Trondheim i forbindelse med jobb.
Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?
Jeg har ikke selv deltatt i ansettelsesprosesser, men har stor tro på at man får mye igjen av å delta i relevante aktiviteter ved siden av studiene. Å bli kjent med mennesker man har felles interesser med er både lurt og hyggelig. Jeg tror diskusjoner, samtaler, idémyldringer, uenigheter, enigheter, og perspektiver man erfarer når man er med i et studenttidskrift, festival eller lignende, gjør at man stiller bedre forberedt til arbeidslivet.