67171 NÆRINGSMIDDELTEKN Næringsmiddelteknologi Food engineering Faglærer: Professor Ingvald Strømmen Førsteamanuensis Olav Bolland Professor Norvald Nesse Koord.: Professor Ingvald Strømmen Uketimer: Høst: 3F + 2Øu + 2D = 10Bt Tid: Høst: F on 16-17 F6 Ø on 17-19 F6 fr 14-16 F6 Eksamen: 8.desember Hjelpemidler: B1 Øvinger: O Karakter: TE
Mål: Faget tar sikte på å gi en innføring i viktige næringsmiddeltekniske prosesser og hvordan utstyr og anlegg dimensjoneres og prosjekteres.
Forutsetning: Faget er åpent for alle studenter. Det forutsettes grunnleggende kunnskap i termodynamikk og/eller fysikalsk kjemi.
Innhold: Oversikt over utstyr og prosesser, termodynamisk grunnlag, varme/massetransport, reologi, fysiske og termiske data i næringsmidler. Beregning av kjøle-/oppvarmingstider. Beregning av frysetider. Kuldeanleggs virkemåte/oppbygging og dimensjonering. Kuldebehovsberegning. Sterilisering/pasteurisering. Ekstrudering av næringsmidler, utstyr og dimensjonering. Oversikt over vannfjerningsmetoder, vann i næringsmidler, vannaktivitet. Tørkekurver, tørkefaser. Mekanisk avvanning. Tørketyper i næringsmiddelindustri. Bruk av varmepumpe i tørkesammenheng. Frysekonsentrering, inndamping. Membranteknikk.
Undervisningsform: Forelesninger, regne-, prosjekterings- og laboratorieøvinger. Ekskursjoner. Faget gis som et samarbeid mellom Institutt for klima- og kuldeteknikk, Institutt for termisk energi og vannkraft og Institutt for kjemiteknikk.
Kursmateriell: Kompendium.