67171     NÆRINGSMIDDELTEKN
          Næringsmiddelteknologi
          Food engineering
Faglærer: Professor Ingvald Strømmen
          Førsteamanuensis Olav Bolland
          Professor Norvald Nesse
Koord.:   Professor Ingvald Strømmen
Uketimer: Høst: 3F + 2Øu + 2D = 10Bt
Tid:      Høst:  F   on  16-17  F6                          Ø   on  17-19 F6
                     fr  14-16  F6
Eksamen:  8.desember           Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi en innføring i viktige næringsmiddeltekniske prosesser og hvordan utstyr og anlegg dimensjoneres og prosjekteres.

Forutsetning: Faget er åpent for alle studenter. Det forutsettes grunnleggende kunnskap i termodynamikk og/eller fysikalsk kjemi.

Innhold: Oversikt over utstyr og prosesser, termodynamisk grunnlag, varme/massetransport, reologi, fysiske og termiske data i næringsmidler. Beregning av kjøle-/oppvarmingstider. Beregning av frysetider. Kuldeanleggs virkemåte/oppbygging og dimensjonering. Kuldebehovsberegning. Sterilisering/pasteurisering. Ekstrudering av næringsmidler, utstyr og dimensjonering. Oversikt over vannfjerningsmetoder, vann i næringsmidler, vannaktivitet. Tørkekurver, tørkefaser. Mekanisk avvanning. Tørketyper i næringsmiddelindustri. Bruk av varmepumpe i tørkesammenheng. Frysekonsentrering, inndamping. Membranteknikk.

Undervisningsform: Forelesninger, regne-, prosjekterings- og laboratorieøvinger. Ekskursjoner. Faget gis som et samarbeid mellom Institutt for klima- og kuldeteknikk, Institutt for termisk energi og vannkraft og Institutt for kjemiteknikk.

Kursmateriell: Kompendium.