67170 KULDE NÆRINGSM IND Kuldeteknikk i næringsmiddelindustrien Refrigeration engineering in the food processing industry Faglærer: Professor Ola M. Magnussen Uketimer: Vår: 2F + 3Øu + 2D = 9Bt Tid: Vår: F ma 12-14 1VKR Ø ti 16-19 1VKR Eksamen: 19.mai Hjelpemidler: B1 Øvinger: O Karakter: TE
Mål: Faget tar sikte på å gi en innføring i hvordan kulde og varmepumpeteknikken anvendes innen næringsmiddel og bioteknologisk industri, og hvordan anleggende dimensjoneres og prosjekteres.
Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 61140 Teknisk termodynamikk 2.
Innhold: Kuldebehandling av næringsmidler; holdbarhet; kjøling; innfrysing; kjøle og fryselagring; tining. Beregning av ikkestasjonære varmetransportprosesser kjøling og frysing m.v. Apparater for kjøling, innfrysing og tining; prinsipper og virkemåte; dimensjonering. Kuldelager; typer; dimensjonering; isolasjonsteknikk, arrangement og prosjektering; uttørring av varer. Systemløsninger for kuldeanlegg innen næringsmiddelindustri praktiske eksempler; prosess og produkttilpasning. Energiøkonomisering; energianalyse ved prosjektering; riktig bruk av anlegg; drift og vedlikehold. Kuldekjeden; internasjonal kuldetransport. Alternative konserveringsmetoder; tørking; energieffektiv tørking med varmepumper. Glimt fra aktuelle forsknings og utviklingsaktiviteter.
Undervisningsform: Forelesninger, regne, prosjekterings og laboratorieøvinger. Kollokvier. Ekskursjon.
Kursmateriell: Kompendier og tidsskriftarikler.