54040     NÆRINGSMIDDELKJEMI
          Næringsmiddelkjemi
          Food chemistry
Faglærer: NN
Uketimer: Vår: 4F + 2D = 10Bt
Tid:      Vår:   F   to  10-12  333­KIII
                     fr  14-16  333-KIII
Eksamen:  11.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: I    Karakter: TE

For studenter ved studieretning Bioteknologi.

Mål: Gi grunnleggende innsikt i næringsmidlers kjemi, biokjemi, mikrobiologi og teknologi.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 54015 Biokjemi GK, 54017 Biokjemi VK og 54028 Mikrobiologi.

Innhold: Næringsmidlers komponenter: Karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer og vitaminer og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter og vegetabilier. Kvalitetsforringende prosesser i næringsmidler, næringsmiddelhygiene, tilsetningsstoffer og næringsmiddelkonservering. Sensorisk analyse. Kosthold og ernæring.

Undervisningsform: Forelesninger, ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter.

Kursmateriell: Oppgis ved kursets begynnelse.