54040 NÆRINGSMIDDELKJEMI Næringsmiddelkjemi Food chemistry Faglærer: NN Uketimer: Vår: 4F + 2D = 10Bt Tid: Vår: F to 10-12 333KIII fr 14-16 333-KIII Eksamen: 11.mai Hjelpemidler: B1 Øvinger: I Karakter: TE
For studenter ved studieretning Bioteknologi.
Mål: Gi grunnleggende innsikt i næringsmidlers kjemi, biokjemi, mikrobiologi og teknologi.
Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 54015 Biokjemi GK, 54017 Biokjemi VK og 54028 Mikrobiologi.
Innhold: Næringsmidlers komponenter: Karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer og vitaminer og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter og vegetabilier. Kvalitetsforringende prosesser i næringsmidler, næringsmiddelhygiene, tilsetningsstoffer og næringsmiddelkonservering. Sensorisk analyse. Kosthold og ernæring.
Undervisningsform: Forelesninger, ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter.
Kursmateriell: Oppgis ved kursets begynnelse.