Samisk byvandring

Samisk byvandring

Byvandring gjennom samisk historie i Trondheim

Dekorasjon med teksten Samisk byvandring

Brødtekst fremside samisk byhistorie

Samisk byvandringen tar deg innom 13 stopp i Trondheim sentrum for å fortelle om steder og hendelser fra samisk historie i Trondheim, eller Tråante som byen heter på sørsamisk. Målet med prosjektet er å gjøre samisk historie i Trondheim lettere tilgjengelig for elever ved skoler i byen. Det finnes to versjoner av byvandringen. Den digitale guiden er tilpasset mobiltelefoner, og har kortere tekster, lydfiler og interaktiv kart. Nettversjonen har lengre tekster, lydfiler, bilder, kart og lenker til videre lesning.  

Den digitale guiden og nettsiden er pilotversjoner. Vi vil gjerne få tilbakemelding fra brukere om innhold, brukervennlighet og mulige oppgaver til skoleklasser. Tilbakemeldinger og forslag kan sendes til Helen M. Murray.

Stoppene i byvandringen er markert på kartet. Byvandringen starter ved Elgeseter bru og slutter ved Ilaparken, og er ca. 3,5 km i lengde. Klikk på punktene i kartet for informasjon om hver stopp.  

For mer informasjon om sørsamisk kultur og historie, anbefaler vi disse nettsidene: BaalkaStemmer fra Sør, Rørosmuseet og Saemien Sijte.


Bilde fremside samisk byhistorie

Et samisk brudepar med familie, i svart hvitt, fra Trondheim 1900. Foto
Trondheim har vært et sentrum dit folk kom i ulike ærender, og selvfølgelig heimen til byboerne. Her er butikker, møtesteder, hoteller og knutepunkt for reiser. Bryllup har vært en del av det man gjør på bybesøk. Dette er bryllupsbildet av Anton og Sanna Jonassen. De gifta seg i Bakke kirke i 1900, og så gikk de til fotograf Skjevlo i Kongensgate 11 og fikk tatt dette bildet. Anton kom fra Nord-Fosen og Sanna kom fra Stod, og sammen drev de reindrift på Nord-Fosen. Bilde: Skjevlo, Olav P./ Stiftelsen Saemien Sijte.

Prosjektgruppa

Prosjektgruppa

  • Helen M. Murray, NTNU (prosjektleder)
  • Emil M. Eliasson, NTNU
  • Håkon Hermanstrand, Nord universitet
  • Daniel Johansen, NTNU

Vi takker følgende personer for bidrag til prosjektet: Axel Christophersen, Mattis Danielsen, Monika S. Nyhagen, Minerva Piha, Kristin Sara og Maria Antonie Sæther.