NTNU Samfunnssikkerhet - Overvåkning

NTNU Samfunnssikkerhet - Overvåkning

Isfjell med vann rundt hvor det er båder og undervannsbåter. Illustrasjon

Om overvaakning

Multidomene kartlegging, monitorering og overvåkning

Forskergruppen på Overvåkning bruker satellitter og roboter til kartlegging, monitorering og overvåkning fra verdensrommet, fra lufta, på havoverflaten og under vann. Vi arbeider med og videreutvikler observasjonspyramiden. Konseptet har mange bruksmuligheter, fra kartlegging av økosystemer, varsling av algeoppblomstringer og skogbrann, overvåkning av skip og undervannsaktivitet eller varsling om forstyrrelser (jamming) og etterligning (spoofing) av navigasjons- og kommunikasjonssignaler.

Bakgrunn

Nye sensorer, sensorbærende roboter og plattformer, kommunikasjonsteknologier, digitale tvillinger og kunstig intelligens er en kraftfull kombinasjon som gir nye muligheter. Gjennom bruk av observasjonspyramiden kan vi forstå naturfenomener og kan monitorere og overvåke aktiviteter bedre, billigere og med et lavere miljøavtrykk enn før. Dagens roboter er avhengig av satellittnavigasjon og -kommunikasjon, som er sårbare teknologier som må kombineres med andre teknologier i fremtiden.

Sensorene må levere data av høy nok kvalitet til at brukere kan stole på denne. Styring av, kommunikasjon mellom, og samordning av ulike sensorbærende plattformer krever avanserte operasjoner og prosedyrer. Data må prosesseres delvis om bord i de ulike plattformene og sentralt, og deles i nær sanntid slik at operatører og andre autonome plattformer kan dra nytte av informasjonen. Samtidig skal beslutningsstøttesystemer levere informasjon av god nok kvalitet til rett tid. I organisasjoner som består både av mennesker og maskiner kreves det også klare grensesnitt og forståelse av samspillet mellom algoritmer, maskiner og mennesker.

Surveillance-observasjonspyramide
Observasjonspyramiden. (Illustrasjon: Kolbjørn Skarpnes, NTNU)