Om oss

Om oss

Jente med gul bakgrunn RFM

Om RFM

Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD og Tourettes syndrom (RFM) skal bidra til gode tenestetilbod til pasientar med dei tre diagnosane, autisme, ADHD og Tourettes syndrom.

Autisme, ADHD og Tourettes syndrom

Vi gjev tilbod på fleire område, formidling, forsking, fagutvikling, nettverksarbeid, rådgjeving og undervisning. Vi gjev stønad til prosjekt og utviklingsarbeid som styrker kunnskap og kunnskapsutvikling i regionen, og samarbeider med brukarorganisasjonar, fagfolk, avdelingar og klinikkar i helseforetaka. RFM samarbeider fleirregionalt og nasjonalt. Vi gjev ikkje tilbod om pasientbehandling, men kan gje råd og informasjon om behandlingstilboda i regionen.

Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD og Tourettes syndrom er knytt til Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - psykisk helse og barnevern (RKBU) ved Institutt for psykisk helse, Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU.

Oppdrag og handlingsplan

Oppdragsbrev RFM 2023-2024 [pdf]  | Handlingsplan RFM 2023-2024 [pdf]

Årsrapportering

Årsrapport 2023, Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD og Tourettes syndrom (RFM)

Årsrapport 2022 RFM.pdf

Referansegruppe

Mandat for referansegruppa
Om du ynske referat fra møter i referansegruppa kan du ta kontakt med Hege Ramsøy-Halle

Oppdragsgjevar

Vår oppdragsgjevar er Helse Midt-Norge RHF

Helseforetaka i region Helse Midt-Norge


Prosjektmidler og rapporter fra prosjekter

Prosjektmidler og rapporter fra prosjekter

Tildeling av prosjektmidler og rapporter fra fagutviklingsprosjekter


Prosjektmidler 2022

Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi lyste også i 2022 ut prosjektmidler til kompetanseheving, forsking og fagutviklingstiltak i spesialisthelsetjenesten i regionen, og fikk sju søknader på midler. Alle søknadene var relevant og alle fikk positive tilbakemeldinger.

NP-teamet på Sunnmøre fikk prosjektstøtte til et større flerårig kompetansehevingstiltak om nevroutviklingsforstyrrelser i Klinikk for psykisk helse og rus i Helse Møre og Romsdal. Målet med prosjektet er i 2022, å øke kompetanse innen klinikk for psykisk helse og rus i Møre og Romsdal overfor personer med autismespekterforstyrrelser og psykiske tilleggsvansker. Fokuset vil være gjenkjennelseskompetanse, utredning og behandling. I 2023 vil tema være ADHD. Gjennom dette arbeidet er det også et mål å skape en samarbeidsarena på tvers av avdelinger og seksjoner i klinikken.

Inger Lise Rasmussen, BUP Helse Nord-Trøndelag, fikk støtte sitt doktorgradsprosjekt om selvfølelse hos unge voksne med ADHD. Dette er en kvalitativ longitudinell oppfølgingsstudie, hvor de første intervjuene med deltagerne ble gjennomført i 2015.

Klinikk psykisk helsevern og rus i Helse Nord-Trøndelag planlegger å utarbeide en manual for CBT (kognitiv atferdsterapi) for voksne med ADHD, og fikk støtte over to år til det.

HAVO og NP-teamet på Sunnmøre fikk støtte til deltagelse på nasjonal autismekonferanse i Tønsberg juni 2022. For HAVO er dette et ledd i å øke kompetanse på ASD, jenter, og identitet og kjønn.

I tillegg er det gjort avtale med HABU Helse Møre og Romsdal om regionalt samarbeid om kompetanseheving på vanskelig differensial diagnostikk og avdekking av komorbide lidelser hos barn med ASD/ADHD.

RFM vil også fortsette samarbeidet med BUP St. Olavs hospital om «Kort og godt om ADHD» psykoedukasjonsmaterialet. Blogg: Krible, Kjapp og Kaos! Kort & Godt om ADHD - Et opplæringsprogram for barn og ungdom med ADHD (NTNU fagblogg for medisin og helse, 17.03.2022)


Prosjektmidler 2021

Det kom inn sju søknader om prosjektstøtte, og av disse fikk seks innvilget støtte fra Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi (RFM).

  1. NP-team for barn og unge i Møre og Romsdal fikk støtte til gjennomføring av webinarer med tema utredning av minoritetsspråklige med nevroutviklingsforstyrrelser.
  2. NP-team voksen I Helse Sunnmøre ble tildelt støtte til lokal kompetansebygging og nettverkssamling.
  3. Orkdal DPS, ved Eva Eidset, fikk støtte til kompetanseheving på kjønnsinkongruens og autisme.
  4. BUP, St. Olavs, fikk støtte til arbeid med “KAT grupper” manual og arbeidsbøker.
  5. DPS Kristiansund, ved Kristin H Johnsen, fikk støtte til å skrive ferdig forskningsartikkel om CPT/forelderinformasjon kjernesymptomer ADHD.
  6. DPS Volda fikk støtte til opplæring og oppstart av manualbasert behandling ADHD voksne.

Søknadene ble vurdert av en vurderingskomite bestående av Mona Lersveen, brukerrepresentant, Bernhard Weidle, RKBU, Anita Hoff, leder HABU Nord-Trøndelag, Hege Ramsøy-Halle, fagkoordinator RFM.


Prosjektmidler 2020

All støtte til kompetanseheving og konferansedeltagelse er gitt under forutsetning av deling og spredning av kompetansen. Prosjektrapporter vil legges ut på RFM sine nettsider, og delt gjennom innlegg på regionale samlinger. Det kom i år få søknader om prosjektmidler. Totalt kom det 6 søknader, og av disse ble 5 innvilget helt eller delvis.

Disse fikk bevilget midler

  1. NP-teamet for barn Møre og Romsdal har fått støtte til interne fagdager og til fagdager om nevroutviklingsforstyrrelser og ungdom i samarbeid med ungdomsrådet.
  2. NP-team voksne på Sunnmøre har fått støtte til kompetanseheving i teamet.
  3. NP-team voksne Nordmøre og Romsdal har fått støtte til deltagelse på PSY-AS samlinger
  4. Trondsletten Habiliteringssenter har fått støtte til deltagelse på konferanse ABA med fokus på foreldreveiledning.
  5. Habiliteringstjenestene i Møre og Romsdal har fått støtte til felles fagdager.

Alle søknadene ble behandlet i en komite bestående av: Eva Løkvik, leder HABU Nordmøre og Romsdal og leder i referansegruppa RFM, Jostein Dahlen, brukerrepresentant, Rannei Sæther, førsteamanuensis RKBU, Hege Ramsøy-Halle, fagkoordinator RFM.

Flere enheter hadde søkt om midler til deltagelse på konferanser, blant annet Tønsbergkonferansen om autisme (juni 2020). Denne konferansen ble avlyst etter søknadsfristen var gått ut. Med tanke på koronasituasjonen er det også usikkert om andre tiltak det er søkt støtte til kan gjennomføres etter planen. Dette tar vi høyde for, slik at de som har fått midler kan kontakte RFM og informere om endringer.


Tildeling av prosjektmidler 2019

Alle søknadene ble helt eller delvis innvilget. Tildelingssummene varierte fra 15 000 til
100 000 kr.

Støtte til store prosjekt

  1. Effekt av foreldreopplæringskurs for foreldre til barn med ADHD. Dette er en pilot på en randomisert-kontrollert studie, gjennomført ved Kristiansund sykehus, Levanger Sykehus og St. Olavs Hospital i samarbeid med Vårres Brukerstyrt Senter. Prosjektansvarlige er Ingunn Mundal og Mariela L. Lara-Cabrerea.
  2. iBUP: Bedre informasjonsutveksling mellom tjenesteytere og brukere i pasientforløp for barn og unge med ADHD. Målet er å forbedre informasjonsflyt mellom brukere og tjenesteytere gjennom å utvikle en bruker- og behovsbasert løsning for informasjonsutveksling og samhandling. Prosjektgruppen består av SINTEF digital, BFT- Trondheim kommune, BUP klinikk St. Olavs hospital og Vårres brukerstyrt senter.
  3. Kognitiv atferdsterapi i gruppe for ungdom med ADHD i alderen 14-18 år. Dette er et større prosjekt ved BUP St. Olavs og RKBU. Målet er å publisere en behandlingsmanual for KAT hos ungdom med ADHD. Prosjektet ledes av Torunn Stene Nøvik, og det er tilsatt to doktorgradsstipendiater. Det er fra RFM gitt støtte til skåringer av videoopptak av gruppeterapisesjonen og til videre samarbeid med professor Susan Young.
  4. Fagdager om ESSENCE i Helse Møre og Romsdal. Det er gitt støtte til å gjennomføre fagdager med teama ESSENCE for fagpersoner i habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) og barne- og ungdomspsykiatrien (BUP). Formålet er å øke kompetansen i tjenestene. Ansvarlig for tiltaket er NP-teamet for barn i Møre og Romsdal i samarbeid med Vårres brukerstyrt senter.
  5. Tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Ålesund. De har fått støtte til å gjennomføre kompetansehevingstiltak knyttet til ADHD (diagnostikk og differensialdiagnostikk) i Rus/ROP. Det er planlagt to seminarer for leger og psykologer i russektoren i Møre og Romsdal.
  6. Forprosjekt kompetanseheving for ansatte i barneboliger på autisme og utfordrende atferd. Prosjektet ledes av HABU Møre og Romsdal, og skal kartlegge behovene for nettverk, kompetanse og veiledning i tjenestene og enhetene. Målet er å utarbeide et mandat for nettverk og arbeidsgruppe med tanke på et større prosjekt.

Støtte til mindre kompetansehevingstiltak

  1. Habiliteringstjenesten for voksne (HAVO) Sunnmøre, Avdeling for sykehuspsykiatri. Møre og Romsdal og NP-team for voksne på Sunnmøre har fått støtte til kompetanseheving på kvinner og autisme og medikamentell behandling ved autisme og komorbide lidelser.
  2. HAVO Ålesund har fått støtte til oppfølging av AUP-studien (Autisme, utviklingshemming og psykiatri).
  3. Lokal sikkerhetspsykiatri i Møre og Romsdal har fått støtte til utvikling av undervisningsopplegg for kompetanseheving om tiltak ved psykoselidelse, autisme og rus.
  4. HABU St. Olavs har fått støtte til PRT (pivotal respons training), det vil si opplæring for fagpersoner i autismeteamet.

Søknadene ble behandlet i en gruppe bestående av: Eva Løkvik, leder HABU Møre og Romsdal og leder i referansegruppa RFM, Jostein Dalen, brukerrepresentant fra Autismeforeninga, Marit Synnøve Skrove, Phd og overlege BUP St. Olav og ansatt ved RFM og RKBU, Hege Ramsøy-Halle, fagkoordinator RFM.


Tildeling av prosjektmidler 2018

  1. Helse Møre og Romsdal, voksentjenester på Sunnmøre har fått støtte til tre ulike tiltak:
    • Kompetanseheving for fagpersoner i NP-team, bland annet innen Tourettes syndrom.
    • Fordypning i traume ved nevropsykiatriske tilstander.
    • Videreutvikling av opplæringsprogram i «Lav-Affektive strategier», tilskudd til dette
    • prosjektet gis i tre år fremover.
  2. Habiliteringstjenesten for barn i Helse Møre og Romsdal har fått støtte til kompetanseutvikling for fagpersoner, bland annet gjennom deltagelse på ESSENCE konferansen. De har også fått støtte til å gjennomføre en fagdag om utredning avfremmedspråklige.
  3. NP-team for barn i Nordmøre og Romsdal har fått støtte til å gjennomføre en felles fagdag med tema foreldre og pårørende til barn/unge med autismespektertilstander og avvisende/utagerende atferd. Det er også gitt støtte til ulik kompetanseheving for fagpersoner i NP-teamene
  4. Storfjord PPT og HABU Ålesund får støtte til opplæringstiltak om Asperger i kommunen.
  5. Voksenhabiliteringstjenestene i Nord-Trøndelag og Helse Sunnmøre har fått støtte til multisenterstudien autisme, utviklingshemning og psykiatri (AUP-studien) også i 2018.
  6. NP-teamet for voksne i Nord-Trøndelag har fått støtte til to fagdager om ADHD for ansatte i kommuner og i spesialisthelsetjenesten.
  7. BUP Nord-Trøndelag ved fagteam ADHD får støtte til deltagelse på EUNETHYDIS Internasjonal konferanse om ADHD.
  8. Habiliteringstjenesten for barn i Nord-Trøndelag får støtte til prosjekt «Psykodedukasjon i ungdomsgruppe og flerfamiliegruppe» for ungdom med autisme.
  9. Spesialisert habilitering Nordmøre og Romsdal får tilskudd til styrking/utvikling av NPteam og generelt fagsamarbeid, og til å øke og strukturere kompetanse på utredning og oppfølging av mennesker med autisme.

Det ble i fjor gitt støtte over flere år til en del prosjekter (2017)

  1. Økt kompetanse inne voksenpsykiatri på ADHD (Helse Sunnmøre). Kognitiv atferdsterapi for ungdom med ADHD (BUP ved St. Olavs hospital).
  2. Utvikling av Psykoedukativ intervensjon for voksne med ADHD (St. Olavs hospital og Helse Nord-Trøndelag).
  3. Fullføring av forskningsprosjektet «Self esteem in a transitional phanse in adolescents and young adults with ADHD» BUP i Nord-Trøndelag v/ Inger Lise Rasmussen.
  4. Oversettelse av manual og filmer til «De Utrolige Årene» for foreldre til barn med autismespekterforstyrrelser v/ Kari Walmsness DUÅ i samarbeid med Trondsletten habiliteringssenter og Helse Vest.

Under ser du prosjektrapporter fra prosjekt som har fått midler fra RFM. Vi publiserer disse rapportene for å vise fram mangfoldet og bredden i fagutviklingen i regionen, og gi inspirasjon til alle som går og lurer på et fagutviklingsprosjekt. 

Rapporter fra fagutviklingsprosjekt 2020

  1. LAS prosjektstatus
  2. Psykoedukasjon ADHD

Rapporter fra fagutviklingsprosjekt 2019

  1. Kompetanseheving og fagutvikling for diagnosegruppa autisme (ADHD, Tourette syndrom og narkolepsi) Storfjorden PPT: 2018-2019
  2. Prosjektrapport - Kompetanseheving i HAVO Sunnmøre om kvinner og autismespekterforstyrrelser 2019
  3. Prosjektrapport: Barneboliger

Rapporter fra fagutviklingsprosjekt 2018

  1. Evaluering av fagdagene 18. – 19. oktober 2018: Diagnostisering og behandling av voksne med ADHD - Nevropsykiatrisk team i Helse Nord-Trøndelag
  2. Rapport fra kompetansehevingsprosjekt: Konferanse og utredning av pasienter med minoritetsspråklig bakgrunn
  3. Rapport fra kompetansehevingsprosjekt - Psykoedukativt kurs til voksne med ADHD
  4. Rapport fra kompetansehevingsprosjekt - "Liv som skal levast"
  5. Rapport fra psykoedukativt kurs for ungdommer med autisme og Asperger​​​​​​​

person-portlet

Kontakt

Hege Ramsøy-Halle
Universitetslektor
hege.ramsoy-halle@ntnu.no
73551526
+4792654673

Kontakt

Kontakt

   kontakt@rkbu.ntnu.no

  Tilsette

   Om oss

  Førespurnad om studiar

Adresse

RKBU, NTNU Institutt for psykisk helse, 7491 Trondheim

Besøksadresse

Klostergata 46, 3. etasje

RKBU Midt-Norge, Inngang. Klostergata 46 Trondheim

Faglege råd og støtte

Skjema for henvendelser

  Spør oss om faglege råd og støtte

Motta nyhetsbrev RKBU

Liten gutt med store briller med en tor rød ropert
Tidligere nyhetsbrev

Du er velkomen til å abonnére på vårt nyhetsbrev og motta aktuelt fra oss

Motta vårt nyhetsbrev