Respons - Responskonferansen: Klima, miljø, energi og teknolog i samarbeid med Utenriksdepartementet UD
Responskonferansen: Klima, miljø, energi og teknologi
Responskonferansene skal i 2023 og 2024 skape et forum for debatt og videreutvikling av norsk utenrikspolitikk over hele landet. Konferansen i Trondheim skal gi økt forståelse for drivkreftene bak de globale klima-, miljø- og energiutfordringene, og bidra til å peke på kunnskaps- og teknologibaserte løsninger, med spesiell vekt på den utenrikspolitiske dimensjonen.
Tid: 15. november kl 10:00 - 15:00
Sted: Rådssalen, hovedbygget på Gløshaugen, Trondheim
Påmeldingsfrist for fysisk oppmøte: 3. november
Konferansen har som ambisjon å bidra til bedre forståelse av:
- Klima, miljø og energiutfordringer som vil prege norsk utenrikspolitikk.
- Hvordan geopolitiske forhold, knapphet på ressurser og et krevende internasjonalt samarbeidsklima påvirker mulighetsrommet.
- Hvordan teknologiutvikling og internasjonalt samarbeid om teknologiutvikling kan bidra til løsninger (men også nye utfordringer).
- De utfordringer som verden står overfor krever kunnskapsbaserte og globale løsninger. Hvordan kan vi utnytte norsk kunnskap, kompetanse og teknologiske fortrinn?
Konferansen streames. Fysisk oppmøte for inviterte gjester og presse.
Program
Møteleder: Siri Lill Mannes, SpeakLab
Åpning
10:00 – 10:05 Rektor Anne Borg
Kunnskap og teknologi som motor i det grønne skifte
10:05 –10:20 Utenriksminister Espen Barth Eide
Utfordringer for norsk utenrikspolitikk i lys av klimaendringer, miljøkriser og det grønne skiftet – hvorfor trenger vi en responskonferanse om klima, miljø, energi og teknologi?
Den globale klima- og miljøkrisen: Hva er driverne og hva er løsningene?
De utfordringer som verden står overfor krever kunnskapsbaserte og globale løsninger. Hva er det som gjør disse problemene så komplekse. Og hvordan kan vi løse dem? Hvordan kan vi utnytte norsk kunnskap, kompetanse og teknologiske fortrinn for å finne løsninger som virker, raskt.
10:20 – 10:30 Statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad, KLD
10:30 – 10:45 Professor Edgar Hertwich, NTNU
10:45 – 11:15 Samtale
- Statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad, KLD
- Generalsekretær Karoline Andaur, WWF
- Professor Fransesca Verones, NTNU
- Professor Espen Moe, NTNU
11:15 – 11:30 Pause
Norge i en ny verdensorden – hvordan lykkes som industrinasjon i en de-globalisert verden?
Norge har en åpen økonomi og samhandler i utstrakt grad globalt. Regjeringen har høye ambisjoner for utvikling av norsk industri og norsk eksport. Samtidig ser vi tendenser til en de-globalisering av verden og politikk som styrker land og regioners selvforsyning av råstoff og teknologi. Vi ser tendenser til et subsidieringskappløp og EU og USA utvikler strategier som Net-zero Industry Act og Inflation Reduction Act for å ta hjem kunnskaps- og industriproduksjon.
I en mer de-globalisert verden - hvordan bør utenrikspolitikken svare på ambisjonene om å utvikle Norge som industri- og teknologinasjon
Nils Klippenberg, Siemens AS
11:30 – 11:40 Administrerende direktør
11:40 – 12:10 Samtale
- Group Chief Communication Officer, Ronny Lie, KONGSBERG
- Konserndirektør Jannik Lindbæk, Equinor
- Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv, SINTEF
- Professor Asgeir Tomasgard, NTNU
- Administrerende direktør Nils Klippenberg, Siemens AS
12:15 – 12:55 Lunsj
Norge og det globale sør: Sterke partnerskap i det grønne skifte
Det globale sør opplever dramatiske konsekvenser av de globale miljø- og klimaendringene. Mange utviklingsland opplever økonomisk vekst, men ekstrem varme, tørke, flom og tap av naturmiljø og biodiversitet, kan få alvorlige konsekvenser for fortsatt utvikling. Det globale samfunnets muligheter for å finne en vei ut av den globale klimakrisen er helt avhengig av utviklingen i sør. Og i den nye geopolitiske verdenssituasjonen, blir gjensidig forståelse og partnerskap med det globale sør enda viktigere enn tidligere, ikke bare for å løse klimakrisen, men for politisk stabilitet i verden. Norge må utvikle sterke gjensidige partnerskap med det globale sør. Løsninger og teknologi for å møte muligheter og utfordringer må tas i bruk, men også utvikles i sør. Utdanning og forskning må spille en nøkkelrolle. Hva bør være Norges politikk for å utvikle sterke gjensidige partnerskap med det globale sør?
Rolee Aranya, NTNU
12:55 - 13:05 Professor
13:05 - 13:35 Samtale
- Utenriksminister Espen Barth Eide
- Student Aurora Kolstad, President ISFIT
- Professor Rolee Aranya, NTNU
- Professor Johan Hustad, NTNU
13:35 - 13:50 Pause
Europeisk samarbeid for å møte energibehovene
EU er Norges største eksportmarked. EU har høye klima-ambisjoner, blant annet spesifisert gjennom Net-Zero 2050. Det betyr at vi må sørge for å ha minst like høye ambisjoner nasjonalt for å kunne levere på eksport av varer og tjenester som etterspørres og som oppfyller den grønne taksonomien i EU. I april ble en avtale om en grønn alliansen mellom Norge og EU signer. Hvordan få til et sterkere samarbeid med EU for å utnytte kunnskapen, erfaringene og teknologien vi har?
Ressursene som finnes i Nordsjøbassenget er særlig interessante i en europeisk kontekst. Dette gjelder offshore vind, naturgassreformering, hydrogenproduksjon og CO2-lagring i samspill med naturmiljøet i havet og fiskerinæringene, samt samarbeidet med Nordsjø-landene om å utvikle et elektrisk Nordsjø-nett. Hva er Norges rolle og bidrag som energileverandør i Europa nå og i fremtiden?
Astrid Bergmål, OED
13:50 –14:00 Statssekretær
Nils Røkke, SINTEF
14:00 – 14:10 Bærekraftsdirektør
14:10 –14:40 Samtale
- Professor Annemie Wyckmans, NTNU
- Professor Magnus Korpås, NTNU
- Forskningssjef Rune Bredesen, SINTEF
- Statssekretær Astrid Bergmål, OED
Klima, miljø, energi og teknologi: Norge som leverandør av kunnskap og teknologier for et bærekraftig verdenssamfunn: Hvordan går vi videre herfra?
14:40 - 14:55 Samtale
- Utenriksminister Espen Barth Eide
- Professor Edgar Hertwich, NTNU
- Bærekraftsdirektør Nils Røkke, SINTEF
14:55 - 15:00 Avsluttende refleksjon, Rektor