Søvnmønster utmattelse og dagaktiviteter etter lette hodeskader
Søvnmønster, utmattelse og dagaktivitet etter lette hodeskader
Ved NTNU i Trondheim pågår det en studie for å undersøke sammenhengen mellom søvn og langvariage plager etter lett hodeskade / hjernerystelse. Det er professor og psykologspesialist Alexander Olsen som er faglig ansvarlig for studien.
Det har lenge vært kjent at en liten andel av alle som går gjennom en lett hodeskade opplever plager utover forventet rekonvalesenstid. Man vet lite om hvorfor denne gruppen ikke opplever samme bedring som majoriteten av pasientene med lette hodeskader, og foreløpig finnes det ingen gode behandlingsalternativer for denne pasientgruppen. Man går ut fra at problemet er sammensatt. Målet med denne studien er å undersøke søvnmønster, utmattelse, kognitiv funksjon, dagaktivitet og effekten av å sove litt mindre enn vanlig 3 netter på rad. For å undersøke dette vil vi bruke aktigrafi (et armbånd som måler bevegelse), søvndagbok, en oppmerksomhetstest og spørreskjema for å identifisere spesifikke forhold som kan være relatert til tilstedeværelse eller fravær av plager etter lette hodeskader.
HVA INNEBÆRER PROSJEKTET?
Før oppstart av studien vil du bli spurt om enkle spørsmål relatert til skaden din, tidligere sykdommer og generell informasjon om deg selv. Testing av deltakere i forskningsprosjektet vil skje over 14 dager, med totalt fem oppmøtetidspunkt. Unntatt første møte som varer noe lenger (ca. 1.5 time), vil testing og kartlegging ta omtrent 20 minutter ved hvert oppmøte, og vi vil avtale et spesifikt tidspunkt du skal møte opp. Ved tredje møtetidspunkt vil din gjennomsnittlige søvnlengde så langt i prosjektet måles, og du vil bli bedt om å sove to timer mindre enn din gjennomsnittlige søvnlengde de tre påfølgende nettene (søvndeprivasjon). Ved første møte vil du bli bedt om å fylle ut spørreskjema og gjennomføre en oppmerksomhetstest som også vil gjennomføres på de andre oppmøtetidspunktene. Deretter vil du bli bedt om å ha på deg et aktigrafiarmbånd og fylle ut en søvndagbok hver dag i undersøkelsesperioden. Søvndagboken vil ta omtrent 5 minutter å fylle ut hver dag. Du vil også bli bedt om å svare på en skala fra 1-10 hvor sliten du er og hvor mye smerte du føler på 3 ulike tidspunkt i løpet av dagen når aktigrafen piper.
For å delta i studien må du ha:
- hatt en hjernerystelse for minst 3 måneder siden og maksimalt 4 år siden
- hatt en hjernerystelse som var så kraftig at du enten har mistet bevissthet, eller opplevde en bevissthetsforandring (for eksempel at du har vært omtåket/forvirret eller ikke husker deler av hendelsen eller tiden rett etterpå).
Vi ønsker å komme i kontakt med deg som enten:
- Opplever å ha blitt frisk
ELLER
- Fortsatt har betydelige plager (for eksempel med hodepine, slitenhet, svimmelhet, lys- lyd ømfintlighet, opplevde vansker med konsentrasjon og hukommelse, og lignende)
Interessert i å delta?
Dersom du er interessert i mer informasjon, kan du melde interesse til:
Oline Christine Nikolaisen
Ocnikola@stud.ntnu.no
tlf: 97 41 36 69