Et 3-dagers kurs for CFS/ME

Et 3-dagers kurs for CFS/ME

Illustrasjon: Colourbox.


 

Et 3-dagers kurs for CFS/ME er et forskningsprosjekt som undersøker effekten av et kort 3-dagers kurs på deltakere med CFS/ME, og vi vil bruke kurset Lightning Process.

Formålet er å undersøke om deltakelse kan påvirke fysisk funksjon, utmattelse, smerte, anstrengelsesutløst symptomforverring, mentalt velvære og livskvalitet, samt tilbakeføring til arbeid hos deltakere med CFS/ME. Innbyggerne i kommunene i Viken som deltar i prosjektet får prioritert plass, og deltakerne skal ikke betale for kurset. 


For deltakere

For deltakere

Prosjektet innebærer deltakelse på et ordinært 3-dagers kurs i Oslo-området i blandede grupper med oppfølging i etterkant. Kurset består av undervisning i enkel psykologi, stressfysiologi og opplæring i en metode. Undervisningen foregår i grupper på mellom 3-8 personer over tre dager på omtrent 4 timer hver dag. I etterkant vil deltakeren ha oppfølging på nett/telefon i opp til 6 måneder.

Inklusjonskriterier  Eksklusjonskriterier vurdert av fastlege  
Alder 18-65 år   Underliggende fysisk sykdom eller psykisk lidelse som kan forklare symptombildet    
CFS/ME som oppfyller Canada-kriteriene  Selvmordsrisiko/tidl. selvmordsforsøk 
Minst 50% ute av skole/arbeid Graviditet
Mestringstro (tilsvarende forberedelsesfasen)      Sengeliggende og pleietrengende  
Har gitt informert samtykke til å delta  Ikke gode nok norskkunnskaper til å kunne delta på 3-dagers kurset eller fylle ut spørreskjema 

 

Fordeler: Hvis deltakelse på 3-dagers kurset har effekt vil du kunne få en bedring av fysisk funksjon, utmattelse, smerter, anstrengelsesutløst symptomforverring, mentalt velvære og livskvalitet. Det kan også være en mulighet for å komme tilbake til arbeid eller studier. 

Ulemper: Deltakelse kan for noen oppleves som belastende i en allerede sårbar situasjon, og noen kan oppleve forverring i symptomene som nevnt over. Ved behov kan deltakerne få snakke med spesialist i psykiatri/ psykologspesialist.

Prosjektet innebærer deltakelse på et ordinært 3-dagers kurs med oppfølging i etterkant, der forskningsdeltakerne får kurset gratis. Deltakere i studien blir tilfeldig fordelt til å få kurset umiddelbart eller etter 10 uker (ventelistegruppe). I forkant og i etterkant av kurset vil vi innhente helseopplysninger gjennom et spørreskjema og registerdata fra NAV for langtidsoppfølging av arbeidsdeltakelse.
 
Kurset består av undervisning i enkel psykologi, stressfysiologi og opplæring i en metode. Undervisningen foregår i blandede grupper på mellom 3-8 personer over tre dager på omtrent 4 timer hver dag. I etterkant av kurset vil deltakeren ha oppfølging på nettmøter/telefon etter 2 uker, 6 uker, 10 uker og 6 måneder. 

  1. Deltaker vil først ha en samtale med en forskningssykepleier i Lørenskog kommune for å se om deltakeren oppfyller inklusjonskriteriene, og ikke eksklusjonskriteriene. 
  2. Fastlegen vil så sende utdrag fra journal til en spesialist i nevrologi på Haukeland universitetssykehus for en medisinskfaglig vurdering av om deltaker fyller kriteriene for deltakelse i studien. Hvis deltakeren gjør det kan personen være med på 3-dagers kurset. 
  3. Når deltakeren er inkludert i studien vil personen få tilsendt et spørreskjema med spørsmål knyttet til fysisk funksjon, utmattelse, smerte, anstrengelsesutløst symptomforverring, mentalt velvære, livskvalitet, angst og depresjon, parforhold, personlighet, overbevisninger i forhold til egen helse og søvn. Utfylling av skjemaet vil ta litt tid, men for de fleste vil dette være mindre enn 20 minutter. 
  4. Skjemaet skal fylles ut rett etter inkludering, samt tre ganger etter kurs (ved 6 uker, 10 uker og 6 måneder etter deltakelse, med mulighet til oppfølging ved 1 år). 
  5. For ventelistegruppen måles det to ganger før kurs (rett etter inkludering og i forkant av kurs), i tillegg til tre ganger etter kurs med mulighet til oppfølging ved 1 år.
  6. Før deltakelse på kurset må deltakerne fylle ut et enkelt søknadsskjema på nett og ha en samtale med kursinstruktøren.
  7. Vi vil også be om tillatelse til å hente og sammenkoble informasjon om sykefravær, diagnosen deltakeren er sykemeldt for, og eventuelle stønader deltakeren mottar fra NAV.
  8. NAV-registre vil sjekkes 12 måneder før deltakelse på kurs og opptil 24 måneder i etterkant av kurs for å få informasjon om deltakerens arbeidsdeltakelse. Dette vil ikke ha noen påvirkning på deltakerens trygdeytelser, og svarene i undersøkelsen vil ikke deles med NAV eller kobles opp mot NAV på annet vis.

For å samle inn opplysninger bruker vi Nettskjema, en elektronisk løsning brukt for datainnsamling som oppfyller alle relevante helseforskrifter. Dataene vil bli lagret på en sikker server ved Universitetet i Oslo (TSD), som oppfyller alle personvernforskrifter. Her vil også registerdata lagres og analyseres. 

Det koster ingenting å delta på kurset og deltakerne vil heller ikke bli belastet noe for kursmateriell eller oppfølging. Det er ingen av de involverte partene i prosjektet som mottar honorar for bidrag i prosjektet utover at de er ansatte på vanlig måte. Det er heller ingen økonomisk støtte fra eventuelle sponsorer til prosjektet. 

Doktorgradskandidaten (Live Landmark) i prosjektet har en bi-stilling som selvstendig næringsdrivende, der 3-dagers kurset utgjør en del av virksomheten. Det er derfor gjort særskilte tiltak i design og gjennomføring av studien for å sikre at data ikke kan påvirkes av kandidaten. Alle innsamlede data i prosjektet går direkte til statistiker i prosjektet på NTNU, og det er han som gjennomfører alle analysene. 

Næringsvirksomheten representerer også en interessekonflikt. Det kan være en potensiell økonomisk gevinst i forhold til videre arbeid med kurset hvis det viser seg å ha effekt. Det er også en tilsvarende risiko hvis kurset ikke viser seg å ha effekt. Elementene i kurset er forøvrig utførlig beskrevet i bokform og dermed allment tilgjengelig.

Reisekostnader dekkes av deltaker. 

Ta kontakt med forskningssykepleier Agnete Nygaard i Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Viken, e-post agnnyg@lorenskog.kommune.no eller tlf. 93030874. 

Aktuelle deltakere vil motta nettskjema med informert samtykke.

Fastlegen sender journal til: 
Haukeland universitetssjukehus, 
nevrologisk avdeling
ved nevrologspesialist Jone Owe, 
Jonas Lies vei 65
5012 Bergen.     

Agnete Nygaard mottar bekreftelse fra spesialist i nevrologi på Haukeland universitetssjukehus om at deltakere oppfyller inklusjonskriteriene og ikke har eksklusjonskriterier vurdert av fastlege, og derfor kan inkluderes i prosjektet. Agnete Nygaard sender lenke til Nettskjema med spørreskjema til deltakeren.

Fyll ut søknadsskjema til kurs på nettsiden til instruktører som er med i prosjektet på vanlig måte. 

Deltakeren får kurset gratis. Se søknadsskjema. Informasjonen brukes ikke i analysene og er ikke en del av datainnsamlingen. Instruktørene håndterer personvernopplysninger i tråd med GDPR.

Ha en innkomstsamtale med instruktøren. 

Motta e-post fra instruktøren med bekreftelse på tid og sted for kurs.

For fastlegen

For fastlegen

Fastlegen sender utdrag av journal til en spesialist i nevrologi på Haukeland universitetssjukehus.

CFS/ME diagnostiseres utelukkende på bakgrunn av pasientens egen sykehistorie og symptombeskrivelse, etter gitte diagnosekriterier anbefalt av Helsedirektoratet (Canada-kriteriene). Dette skaper en større usikkerhet enn ved tilstander der vi har objektive tester, og innebærer at ulike leger vil gi ulike diagnoser til samme pasient. Mange tilstander går over av seg selv, også CFS/ME. Diagnosen bør derfor jevnlig revurderes av pasientenes fastleger.

Hovedkriterier (alle skal være oppfylt):

  • Utmattelse (fysisk og psykisk) som reduserer aktivitetsnivået med 50 % eller mer
  • Anstrengelsesutløst sykdomsfølelse og/eller utmattelse med lang restitusjonstid (24 timer eller mer)
  • Søvnforstyrrelser, forstyrret døgnrytme, problemer med innsoving, forstyrret søvnlengde og -mønster
  • Smerte, muskel/leddsmerter, ofte migrerende, hodepine av ny karakter

Tilleggskriterier:
• Nevrologiske/kognitive utfall. To eller flere av følgende symptomer:
– Forvirret
– Svekket konsentrasjon og korttidshukommelse
– Desorientert
– Vansker med å bearbeide informasjon
– Problemer med å kategorisere informasjon og finne ord
– Sanseforstyrrelser

• Minst ett symptom fra to av følgende kategorier:
– Nevroendokrine utfall (forstyrret termostabilitet, intoleranse for ekstrem hete og kulde, markert vektendring, tap av adaptasjonsevne, forverring av symptomer ved stress/belastninger)
– Autonome utfall (blodtrykksfall, hjertebank, ørhet, ekstrem blekhet, kvalme og irritabel tarm, blæreforstyrrelser, skjelvinger, kortpustethet ved anstrengelser)
– Immunologiske utfall (ømme lymfeknuter, sår hals, influensafølelse, generell sykdomsfølelse, overfølsomhet for mat, medisiner og/eller kjemikalier)

• Sykdommen vedvarer i minst 6 måneder. Den har vanligvis en klar identifiserbar begynnelse, selv om den kan være gradvis. En foreløpig diagnose kan være mulig tidligere. Tre måneders sykdomsforløp er tilstrekkelig for å stille diagnosen hos barn.

• Det er et lite antall pasienter som ikke har smerter eller søvnproblemer, men ingen annen diagnose passer unntatt CFS/ME. Diagnosen CFS/ME kan overveies hvis denne pasientgruppen har fått kronisk utmattelse etter en infeksjon.

Eksklusjonskriterier:
Pågående sykdomsprosesser, inkludert primære psykiatriske lidelser og rusmisbruk, som kan forklare de fleste symptomene på utmattelse, primære søvnforstyrrelser, smerte og kognitive forstyrrelser, utelukker diagnosen kronisk utmattelsessyndrom.

Kilde: Helsedirektoratets Nasjonale veileder for CFS/ME.  

Fastlegen er sentral i håndtering av pasienter med diagnosen CFS/ME, og kan kvalitetssikre diagnosen ved å henvise til prosjektet. 

Ved ordinær konsultasjon kan fastlegen gå gjennom tidligere utredning sammen med pasienten og deretter sende relevant utdrag fra journalen til Haukeland universitetssjukehus, for en kvalitetssikring av utredning og diagnosekriterier. Legen kan også diskutere aktuell behandling med pasienten og informere om tilbudet i prosjektet. Et av inklusjonskriteriene i studien er å vurdere om pasienten har mestringstro til å bli bedre med kognitive teknikker. Ved å støtte pasienten i dette kan fastlegen bidra til å bedre pasientens mestringstro, som kan gi mindre symptomtrykk og bedre livskvalitet.
 

Prosjektet

Prosjektet

Studien utgår fra NTNU i Trondheim, men er et samarbeid med Universitetet i Oslo, Haukeland universitetssjukehus, Lørenskog kommune og University of Bristol. 

Brukerperspektivet er ivaretatt via den frivillige organisasjonen Recovery Norge (RN), samt av en pasient som ikke er medlem. RN består av personer som er blitt friske av CFS/ME eller liknende tilstander. Studiens mål samsvarer med organisasjonens målsetning om at det skal blir forsket på metoder som deres medlemmer har erfart fører til tilfriskning og tilbakeføring av arbeid.

Representanter fra RN bidrar inn i prosjektet som erfaringskonsulenter sammen med en pasient med langvarig CFS/ME-diagnose. To av fire brukere har gjennomført kurs med ulike erfaringer og de vil bli invitert inn på prosjektmøter og konsultert om prosedyrer i gjennomføringen av studien.

Studien er finansiert av Norges forskningsråd og Kommuner i Viken

Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet (394844). 

NTNU, Institutt for psykologi og prosjektleder Leif Edward Ottesen Kennair er ansvarlig for personvernet i prosjektet.

A 3-day Course for CFS/ME, registrering hos ClinicalTrials.gov.

Nedenstående informasjon sendes til fastlege, spesialisthelsetjeneste og lokalt NAV-kontor i forbindelse med rekruttering sammen med det REK-godkjente dokumentet «Informasjon til fastleger, spesialisthelsetjeneste og lokalt NAV-kontor». Saksbehandlere på lokale NAV-kontor får i tillegg dette skrivet (pdf).

Forskningsprosjekt på CFS/ME: «Et 3-dagers kurs for CFS/ME». 

Kjære fastlege, spesialisthelsetjeneste og lokalt NAV-kontor.

Kommunen din deltar i forskningsprosjektet «Et 3-dagers kurs for CFS/ME». Prosjektet skal undersøke effekten av et kort 3-dagers kurs på deltakere med CFS/ME, og vi vil bruke kurset Lightning Process. Formålet er å undersøke om deltakelse kan påvirke fysisk funksjon, utmattelse, smerte, anstrengelsesutløst symptomforverring, mentalt velvære og livskvalitet, samt tilbakeføring til arbeid hos deltakere med CFS/ME. Innbyggerne i kommunen får prioritert plass, og deltakerne skal ikke betale for kurset. 

Vedlagt er REK-godkjent informasjon til fastlegene, spesialisthelsetjeneste og NAV.

Stipendiat i prosjektet, Live Landmark, kommer gjerne på «lunsj-info» for å dele oppdatert kunnskap, samt mer info om prosjektet. De som ønsker dette, kan sende en e-post med forslag datoer til live@livelandmark.no. Disse seansene er en del av prosjektet.

Medlemmer i forskergruppen

Kontakt

Kontakt

Dersom du har spørsmål til prosjektet, kan du kontakte prosjektleder Leif Edward Ottesen Kennair på tlf. 90557004 eller e-post kennair@ntnu.no

Ved spørsmål relatert til kurset, kan du kontakte PhD-kandidat Live Landmark på tlf. 91855303 eller e-post livelan@stud.ntnu.no

Aktuelle deltakere kan ta kontakt med forskningsykepleier i Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Viken, Agnete Nygaard, på tlf. 93030874 eller e-post agnnyg@lorenskog.kommune.no