Konsum av risiko-matvarer - Beskrivelse av en undersøkelse som skal kartlegge konsum av matvarer med betydning for inntaket av miljøgifter
DOI:
https://doi.org/10.5324/nje.v10i1.514Sammendrag
SAMMENDRAG
I perioden 1999-2001 vil det bli gjennomført tre kostholdsundersøkelser som til sammen skal kartlegge konsum av
matvarer med betydning for inntaket av miljøgifter i Norge, fortrinnsvis kadmium, kvikksølv, PCB og dioksiner.
Disse giftene finnes hovedsakelig i krabbe, flatfisk, skjell, gjedde og abbor, lever eller nyre fra vilt og viltvoksende
sopp. Fordi gjennomsnittskonsumet er lavt, spørres det ikke spesifikt om disse matvarene i landsdekkende kostholdsundersøkelser
som 'Norkost'. Hensikten med studien er å kunne gi en bedre beskrivelse av eksponeringsfordelingen
i befolkningen med tanke på miljøgifter. Fordelingen er antakelig skjev, dvs. et stort antall personer
ventes å ha et lavt inntak og noen få personer ventes å ha et relativt høyt inntak av de undersøkte stoffene. Eventuelle
ukjente risikogrupper vil kunne avdekkes, og det er av stor interesse å undersøke hvor stor eksponeringen i de
utsatte gruppene er.
Del A av undersøkelsen er landsdekkende og omfatter en postal frekvensundersøkelse til 10 000 tilfeldig valgte
personer mellom 18 og 79 år. Del B omfatter en postal frekvensundersøkelse til 6000 tilfeldig valgte personer i seks
kommuner, der tre er kystkommuner og tre er innlandskommuner. Kommunene blir valgt ut fra kjennskap til god
tilgang på de aktuelle matvarene. Vi antar at der tilgangen på matvarene er god, er konsumet høyere. Del C av
undersøkelsen vil omfatte høykonsumenter av aktuelle matvarer, valgt fra del B av undersøkelsen. Dette vil være en
dybdestudie der analyser av miljøgifter i blod, hår og urin også skal inngå.
Undersøkelsen er den første i sitt slag her til lands og vi kjenner ikke til at tilsvarende studier er gjort i andre
land. Hensikten med artikkelen er å gi en beskrivelse av undersøkelsen i en tidlig fase av gjennomføringen.
Meltzer HM, Bergsten C, Stene LC, Stigum H, Wiborg ML, Lund-Larsen K, Alexander J.
Consumption of
contaminated foods – Description of a dietary survey focusing on foods containing environmental
contaminants.
Nor J Epidemiol 2000; 10 (1): 51-56.
ENGLISH SUMMARY
In 1999-2001 three dietary surveys will be conducted, focusing on the consumption patterns of foods which may
contain environmental contaminants, primarily cadmium, mercury, polyclorinated biphenyls (PCBs) and dioxins.
These contaminants are mainly found in crab, flatfishes, crustaceans, perch and pike, liver and kidney from game,
and wild mushrooms. Because the average consumption in the population is low, these food items are not specifically
asked about in national dietary surveys. The aim of the study is to give a better description of the exposure
distribution of environmental contaminants in the population. The distribution is probably skewed, i.e. a large percentage
is expected to have a low intake while a small percentage is expected to have a relatively high intake of the
various contaminants. Unknown risk groups may be unravelled, and a quantification of their intake will be possible.
Part A of the survey encompasses a nation-wide postal qualitative food frequency questionnaire to ten thousand
randomly chosen persons between 18 and 79 years of age. Part B encompasses a postal quantitative food frequency
questionnaire to six thousand randomly chosen persons from three coastal and three inland municipalities. The
municipalities will be chosen on the basis that the supply of fish and game is ample. We assume that given high
access to these foods, consumption will be above average. Part C of the survey encompasses high consumers of the
foods in question, selected from part B of the survey. This will be an in-depth study where analyses of environmental
contaminants in blood, urine and hair are included.
This survey is the first of its kind in Norway. As far as we know, no similar studies have been conducted
elsewhere. The purpose of the article is to describe the survey in an early phase of its conduction.
Downloads
Nedlastinger
Publisert
Hvordan referere
Utgave
Seksjon
Lisens
Norsk Epidemiologi licenses all content of the journal under a Creative Commons Attribution (CC-BY) licence. This means, among other things, that anyone is free to copy and distribute the content, as long as they give proper credit to the author(s) and the journal. For further information, see Creative Commons website for human readable or lawyer readable versions.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
2. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
3. Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).