Fra lærerstyrt undervisning til varierte læringsformer
DOI:
https://doi.org/10.5324/njsteme.v1i1.2330Abstract
Motivasjon er en av de viktigste faktorene for læring. Aktive og varierte læringsformer, samt bruk av formative og hyppige tilbakemeldinger er sentrale ingredienser for å skape motivasjon for læring. Dette var bakgrunnen for at emnet produktutvikling ved bachelorstudiet i matteknologi ved NTNU høsten 2015 ble lagt om fra å være et lærerstyrt teoretisk emne til å bli et emne som bruker aktiviserende og varierte læringsformer i kombinasjon med hyppige tilbakemeldinger fra lærere og medstudenter. Omleggingen var også basert på studentenes forventninger om en praktisk tilnærming til et emne i produktutvikling. Emnet fikk tittelen «Produktutvikling og sensorisk analyse - brygging av håndverksøl». Målet var å oppnå mer motiverte og engasjerte studenter, samt å forbedre studentenes akademiske prestasjoner. Undervisningsopplegget har elementer fra ulike didaktiske konsept; både problembasert læring, casemetoden, prosjektarbeid, forelesninger og arbeidslivsmedvirkning. Studentene har flere muntlige presentasjoner underveis i prosessen. Ølbrygging ble valgt som case fordi bryggeprosessen er tverrfaglig og krever at studentene bruker kunnskap ervervet i flere andre emner. Ølbrygging er en aktivitet som har oppnådd stor allmenninteresse de siste årene og kan av den grunn virke ekstra motiverende. Emneevalueringer basert på referansegruppemetodikk viste at studentene synes emnet ble engasjerende og at det praktiske arbeidet var appellerende og lærerikt. De hyppige direkte tilbakemeldingene ble trukket frem som positive. Mange av studentene rapporterte negative opplevelser knyttet til de muntlige fremføringene på forhånd, men endret mening etter gjennomføring. Læringsutbytte i emnet ble i gjennomsnitt skalert til 4,1 av maksimalt 5. De akademiske prestasjonene for de to kullene som har gjennomført emnet med studentaktivt undervisningsopplegg var signifikant bedre enn for de to forhenværende kullene. Erfaringene tyder på at studentene bør lære mer om gruppearbeid og hvordan konflikter i grupper skal håndteres. Lærerne opplevde at studentene viste eierskap til problemstillingen og at de viste høyt engasjement. Bruk av varierte og aktive læringsformer er motiverende, men også ressurskrevende for læreren.Downloads
References
Biggs, J. and Tang, C. (2007). Teaching for Quality Learning at University, 3. ed. Open University Press, ISBN-10 0 335 22126 2.
Cazan, A. (2013). Teaching Self Regulated Learning Strategies for Psychology Students. Procedia - Social and Behavioral Sciences, Vol. 78, pp.743-747 DOI: 10.1016/j.sbspro.2013.04.387
Chickering, A.W. and Gamson, Z.F. (1987). Seven principles for good practice in undergraduate education. American Association of Higher Education Bulletin, Vol. 39 No. 7, pp. 3–7.
Emnerapport i produktutvikling (2014), Avdeling for teknologi, Høgskolen i Sør-Trøndelag (internt dokument)
Fraser, J.M., Timan, A. L., Miller, K.; Dowd, J.E.; Tucker, L.,Mazur, E. (2014). Teaching and physics education research: bridging the gap. Reports on Progress in Physics, Vol. 77 No. 3, 032401 doi:10.1088/0034-4885/77/3/032401.
Freeman, S., Eddya, L.S., McDonough, M., Smith, M.K., Okoroafor, N., Jordt, H., Wenderoth, M.P. (2014). Active learning increases student performance in science, engineering, and mathematics. PNAS, Vol. 111, No. 23, pp. 8410-8415. DOI: 10.1073/pnas.1319030111.
Hamberg, S., Bakken, P., Damen, M.L. (2016). Tilbakemelding og veiledning i høyere utdanning. Hva forklarer studentenes misnøye? NOKUT. [Tilgjengelig fra http://www.nokut.no/Documents/NOKUT/Artikkelbibliotek/Kunnskapsbasen/Notater/2016/Hamberg__Bakken_Damen_Tilbakemelding_og_veiledning_i_h%C3%B8yere_utdanning_2016.pdf]
Hattie, J. and Timperley, H. (2007). The Power of feedback. Review of Educational Research. Vol. 77 No. 1, pp. 81-112 DOI: 10.3102/003465430298487
Haugan, J. og Lysebo, M. (2015). Medstudentvurdering i matematikk og fysikk. Uniped Vol. 38, No. 4, pp. 327-335.
Karlsen, H., Mehli, L., Wahl, E., Staberg, R.L. (2015). Teaching outbreak investigation to undergraduate food technologists. British Food Journal Vol.117, No. 2, pp. 766–778. DOI: http://dx.doi.org/10.1108/BFJ-02-2014-0062
Meyners, M., & Castura, J. C. (2014). Check-All-That-Apply Questions. In P. Varela & G. Ares (Eds.), Novel techniques in sensory characterization and consumer profiling: CRC Press
Michelsen, S. og Aamodt, P.O. (2007). Evaluering av Kvalitetsreformen. Sluttrapport. Norges Forskningsråd.
NTNU (u.å.) Referansegrupper. [Tilgjengelig fra http://www.ntnu.no/hf/referansegruppe]
Palmer, D. (2007). What is the best way to motivate students in science? Teaching Science – The Journal of the Australien Science Teachers Association, 53(1), p 38-42. http://hdl.handle.net/1959.13/926804
Pettersen, R.C. (2005). Kvalitetslæring i høgere utdanning. Innføring i problem- og praksisbasert didaktikk. Universitetsforlaget. ISBN 82-15-00557-8
St.meld. nr. 27 (2000-2001). Gjør din plikt - Krev din rett. Kvalitetsreform av høyere utdanning. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.
Shulman, L.S. (2002). Making differences. A table of Learning. Change: The Magazine of Higher Learning, Vol. 34, No. 6, pp. 36–44. DOI: http://dx.doi.org/10.1080/00091380209605567
Strømsø, H., Lycke, K.H. og Lavås, P. (2006). Når læring er det viktigste. Undervisning i høyere utdanning. Cappelen Akademiske Forlag. ISBN 978-82-02-24988-5
Walpole, R.E. (2016) Probability & statistics for engineers and scientists. Pearson Education. ISBN 978-1-292-161365;ISBN 1-292-16136
Williams, K., and Williams, C. (2011). Five key ingredients for improving motivation. Research in Higher Education Journal, 11. http://aabri.com/manuscripts/11834.pdf
Zimmerman, B.J. (2002). Becoming a Self-Regulated Learner: An Overview. Theory Into Practice, Vol. 41, No. 2, pp. 64-70 DOI: 10.1207/s15430421tip4102_2
Downloads
Published
Issue
Section
License
The Nordic Journal of STEM Education licenses all content of the journal under a Creative Commons Attribution (CC-BY) licence. This means, among other things, that anyone is free to copy and distribute the content, as long as they give proper credit to the author(s) and the journal. For further information, see Creative Commons website for human readable or lawyer readable versions.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
2. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
3. Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access