Intervju med Sara Boullosa Eiras i Yara - Samarbeidsforum - Fakultet for naturvitenskap
Intervju med Sara Boullosa Eiras
Intervju med Sara Boullosa Eiras
Moden for arbeidslivet
Etter mange år på universitet var Sara veldig klar for å komme seg ut i arbeidslivet. Til tider syntes hun at det var vanskelig å forstå nytten av alt det hun lærte, så hun håpet nå at hun fikk brukt mye av den kunnskapen hun hadde tilegnet seg – og det fikk hun!
Sara ble ansatt som postdoktor på NTNU etter at hun var ferdig med sin ph.h.-grad. Dette førte til at hun også samarbeidet tett med Sintef, og etter et par år fikk hun en ettårskontrakt med Sintef. To måneder etter hun hadde begynt å jobbe i Sintef ble en stilling i katalyseavdelingen ved Yara utlyst. Dette var en stilling som var veldig relevant for Sara. Det var nettopp dette fagområdet som hun hadde tatt ph.d.-grad i.
Et positivt møte med norske professorer!
Fra ingeniørutdannelsen i Spania tok hun med seg mye teoretisk kunnskap, men hun hadde ikke så mye praktisk erfaring fra lab. Sara innså at det var en god del ulikheter ved å jobbe i Norge sammenlignet med Spania. Det som kanskje overrasket henne mest var kontakten hun fikk med professorene her i Norge. Her var hun på fornavn med dem, og hun følte at de var likestilte. Dette gjorde samarbeidet mye lettere for Sara. I tillegg synes hun at NTNU har mange ressurser til å drive med forskning, og at det er en stor relasjon til industrien, noe som er veldig positivt.
Yara som ny arbeidsplass
Sara begynte som seniorforsker i Yara høsten 2013. Siden Yara er en stor bedrift var det mye hun må sette seg inn i. Sara forteller at alt tar litt tid som nyansatt, så det er viktig å være litt tålmodig. Hun fikk en fadder som sørget for at hun fikk den informasjonen hun trengte og som hjalp henne på riktig spor i starten. I det siste har forskningsavdelingen på Yara ansatt mange nye folk, dette gir er en god blanding av unge og litt eldre, som har mye erfaring og kunnskap. Sara føler at hun har kommet inn i et godt arbeidsmiljø hos Yara.
Siden det ikke er så lenge siden Sara begynte i Yara, sitter hun mye på kontoret og leser seg opp på ulike prosesser. Det hun prøver å lære nå er selve prosessen fra naturgass til ammoniakkdannelse, som brukes i produksjonen av gjødsel. I tillegg til å lese får hun en del hjelp av kolleger. Sara synes det er veldig fint å kunne samarbeide med andre. Hun forteller at det er mange snille og dyktige folk på Yara. På katalyseavdelingen, som hun jobber på, er det mange med ulik bakgrunn.
– Dette er spennende fordi folk ser ting på ulike måter, og jeg lærer mye av dem, forteller Sara.
Prosjektansvaret meldte seg raskt
Det tok ikke så veldig lang tid før Sara fikk litt utfordringer i form av ansvar. Hun jobber nå med et prosjekt hvor hun har eneansvar – for det meste, men hun har alltid noen hun kan spørre hvis hun lurer på noe.
Prosjektet går ut på å kartlegge hva slags type katalysatorer som brukes i de ulike prosessene ved de forskjellige ammoniakkfabrikkene til Yara. I fremtiden regner Sara med at det blir mer praktisk rettet arbeid på lab, med uttestinger og kanskje fremstilling av katalysatorer også. Litt lab og litt kontor passer Sara perfekt!
Studietiden – og veien til Norge
Studietiden – og veien til Norge
Sara visste ikke helt hva hun ville gjøre etter videregående, bare at hun ville fortsette med noe innenfor realfag. Det var kjemi og matte hun var mest glad i, og det endte med kjemi da dette var mer anvendelig, tenkte Sara. Hun studerte Chemical engineering i Spania, som hun ble ferdig med i 2004. Etter det tok hun et år med HMS-kurs, for så å jobbe et år med programmering i Madrid før hun dro til Norge og begynte på ph.d.-utdanningen sin.
Ph.d.-utdanning i Norge – et smart valg
Hun ville ta ph.d.-utdanningen sin i utlandet fordi hun mente det var bra for karrieren hennes, i tillegg til at det var en fin måte å forbedre engelsken på. Hun endte opp i Norge – og hun snakker norsk. Ph.d.-graden gjennomførte hun i samarbeid med katalysegruppen ved Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU. Oppgaven gikk ut på å finne og utvikle en katalysator med et materiale som var stabilt ved høye temperaturer.
kreditering
Tekst og foto: Silje Henriksen, student ved NTNU.
Webmaster: Marianne Sjøholtstrand /NTNU
Sara
Fakta som Sara:
Fakta som Sara:
-
Sara er født og oppvokst i Spania og kom til Norge i 2006 for å ta en ph.d. på NTNU
- Sara har vært ansatt i Yara som seniorforsker på katalyseavdelingen siden høsten 2013