Presentasjon av Yara - Samarbeidsforum - Fakultet for naturvitenskap
hovedbilde_Yara
Yara
Yara
Yara
Yara er et internasjonalt kjemiselskap med over 10 000 ansatte lokalisert i 51 land verden over. Vår unike kompetanse innen agronomi gjør oss til noe mer enn et kjemiselskap. Vi leverer nemlig løsninger for hvordan våre kunder (bønder) verden over best mulig kan maksimere sin produksjon av planter og vekster ved å tilsette rett type og rett mengde mineralgjødsel til rett tid.
Vi er opptatt av å møte morgendagens utfordringer med å kunne produsere nok mat i 2050 til å brødfø jordens befolkning.
Til det trengs det en økning i matvareproduksjon på samme landareal på 70%. Vannmangel er også en utfordring vi tar på alvor ved å se på løsninger for å minimere behov for vanning og samtidig produsere mest mulig. Vår unike N-sensor gjør det mulig å måle klorofyllinnholdet i hver plante ved hjelp av IR, og dosere gjødsel etter behov. Vi er opptatt av miljøet og klimaet, og prøver å levere bærekraftige løsninger for nåtiden så vel som til de kommende generasjonene. Å minimere luftforurensninger er også noe vi jobber med.
Yara – fruktbar jord
Yara startet sin produksjon av nitratbaserte mineralgjødsel i Telemark i 1905 som Norsk Hydro. I 2004 ble landbruksdivisjonen skilt ut fra Hydro til et eget selskap og skiftet navn til Yara, som på norrønt betyr «fruktbar jord». Yara er i dag verdens største produsent og markedsfører av mineralgjødsel med 26 produksjonssteder i 15 land. I tillegg leverer vi kjemikalier som brukes til tilsetninger i for eksempel betong og vann (luktfjerning og økt vannkvalitet), og har også et stort marked i å levere ammoniumnitrat som blir brukt til å lage sivilt sprengstoff til bygging av for eksempel veier og tunneler.
Ved fabrikkanleggene i Porsgrunn framstiller Yara ammoniakk, salpetersyre og mineralgjødsel, samt produkter for industrielle formål. Vi produserer mer enn tre millioner tonn mineralgjødsel pr. år fordelt på diverse fullgjødselkvaliteter og kalksalpeter. Yara Porsgrunn er Norges største fastlands eksportbedrift med en omsetning på ca. 7 milliarder NOK pr. år. Fullgjødselfabrikk 4 og Kalksalpeterfabrikken er verdens største i sine slag, og Fullgjødsel 4 skal alene kunne produsere 2,2 millioner tonn fullgjødsel etter en nylig utvidelse. Prilletårnet i fabrikken er Norges nest høyeste bygg, nummer to etter Oslo Plaza, og har en nydelig utsikt ut over Grenlandsområdet.
Yaras satsningsområder
Yara ønsker å være markedsleder både på ammoniakk og mange av våre nitratprodukter. Derfor har det vært betydelig satsning på å innovasjon, forskning og utvikling de siste årene. Våre forskningssentre er i Porsgrunn, Sluiskil (Nederland) og Hanninghof (nær Dulmen i Tyskland). I Porsgrunn og Sluiskil er fokuset på prosessforbedringer og -utvikling. I Porsgrunn er det også et katalyseforskningssenter. Vi utvikler ideer via våre lab'er og piloter til endelig uttesting i våre fabrikker verden over. I Tyskland har vi et agronomisk forskningssenter som tester våre produkter under betingelser som representerer alle verdensdelene. I det siste har vi også jobbet med å produsere mat under ekstremt tørre forhold i Qatar (Sahara Forest Project) sammen med blant annet Bellona.
Les mer om Yara på www.yara.com
Jobbmuligheter hos Yara
Jobbmuligheter hos Yara
Yara oppfordrer alle jobbinteresserte til å sjekke ledige stillinger, som alltid legges ut på Yaras nettsider på www.yara.com
De som er interessert i sommerjobber, prosjektoppgaver også videre innen innovasjon og R&D, kan også henvende seg direkte til de tre forskningssjefene:
- Agronomi: Anke Kwast, Hanninghof – Tyskland
- Prosess: Ole-Jacob Siljan, Porsgrunn- Norge og Sluiskil- Nederland
- Katalyse: Odd-Arne Lorentsen i Porsgrunn – Norge