Intervju med Morten Martinsen i Jotun - Samarbeidsforum - Fakultet for naturvitenskap
Intervju med Morten Martinsen
Intervju med Morten Martinsen
Morten kommer opprinnelig fra Geithus i Modum, er 25 år og begynte på en mastergrad i realfag ved NTNU i 2006. I 2011 var han ferdig utdannet som kjemiker, og allerede før mastergraden innenfor syntese av organiske stoffer var levert, ble han ansatt som R&D chemist ved forsknings- og utviklingsavdelingen hos Jotun .
Hvorfor NTNU?
Interessen for kjemi dukket opp allerede på ungdomsskolen. Gode lærere på videregående fulgte opp under dette. Forståelsen for kjemi var på plass, og da ble veien til ett av mange gode realfagsstudier på NTNU kort. Hva som utgjorde forskjellen mellom realfagsstudier og sivilingeniørstudier visste han ikke, men inntrykket av at han kunne velge fag litt friere på realfagsstudiene, fikk ham til å velge dette på NTNU. Morten fullførte sine studier, og allerede som 25 åring har han rukket å jobbe ett år i Jotun – noe han stortrives med.
Studietiden
Morten visste lite om hva han gikk til, og hadde derfor ikke de store forventningene til studiene. Ryktene om at det var mye fest og moro hadde nådd ham, og de innfridde "så til de grader", for å sitere Morten selv. Hans beste minne fra studietiden er nok de årlige skiturene til Åre i Sverige.
Faglig sett ble han overrasket over hvor krevende det faktisk kunne være til tider, men han angrer ikke et sekund på at han valgte å studere på NTNU. Masteroppgaven var et koselig prosjekt. Frustrerende til tider, slik det er for så mange når tiden renner ut og man enda ikke har oppnådd resultater. Nå i ettertid gir masteroppgaven bare gode minner her han sitter på Jotun, og tenker tilbake på studietiden med et smil om munnen.
Jobb under studietiden
Morten skaffet seg mye relevant praksis under studietiden, blant annet som studentassistent og laboratorieassistent i organisk kjemi ved NTNU. I tillegg jobbet han med rekruttering gjennom Samarbeidsforum. Sommeren før femte klasse var han sommervikar hos GE Healthcare. "Kjempeartig!" utbryter Morten når vi spør ham hvordan det var. På GE fikk han jobbe med det han var mest interessert i, nemlig farmasi og syntese. Her fikk han erfaring med å jobbe selvstendig, noe han i senere tid har fått mye bruk for i Jotun.
Utenlandsopphold
Morten angrer litt nå i ettertid på at han ikke dro på utveksling i studietiden. Heldigvis jobber han jo nå for Jotun, et stort internasjonalt selskap med 39 fabrikker fordelt på alle kontinenter og tilstedeværelse i over 80 land. Mulighetene er mange og store dersom man ønsker å stasjonere seg i utlandet for en periode. Morten har allerede rukket å besøke kontorer i både Michigan og England. Lærerikt, spennende og ikke minst motiverende, sier han.
Jotun som arbeidsplass
Jotun som arbeidsplass
En fleksibel og spennende arbeidshverdag
Morten jobber med forskning og utvikling. Her har han spennende og varierte oppgaver, å kjede seg har han nemlig ikke rukket å gjøre. Arbeidsdagene legger han opp litt som han selv vil. En dag er han kanskje på laben og lager maling. Neste dag tester han den ved å sprøyte malingen på en metallplate. Mens han lar malingen tørke, skriver han gjerne en rapport eller et møtereferat. Etterpå må han teste om malingen holder visse krav, kanskje må den modifiseres? Da må han sette seg ned å gruble litt, og kanskje etter hvert forhøre seg med andre. Terskelen er lav for å spørre andre om hjelp i Jotun.
Det er ved slik prøving og feiling at et nytt produkt blir til. I tillegg til å bidra til utviklingen av nye produkter har Morten også ansvar for enkeltprodukter på det globale markedet. Dersom en feil oppstår tar Morten, sammen med Jotuns analyselab, på seg jobben som detektiv for å følge opp feilen og finne mulig årsak. Jotun CSI kaller han det.
Et lite tilbakeblikk – overgangen fra studier til arbeidsliv...
Som nyansatt i Jotun får man opplæring i maling, et tema folk generelt kan lite om fra før. Siden Jotun fokuserer på selvutvikling er det mange andre kurs å velge mellom, enten internt på huset, eller lokalisert i andre land. Etter tilvenningsperioden blir man raskt tildelt ansvar. Kjempefint synes Morten, utfordringer er gøy! Man har hele tiden en dialog med sjefen sin, slik at begge er enige om hvor mye ansvar som skal tildeles.
Skal noe utpekes som vanskelig angående overgangen fra skole til jobb, må det bli forskjellen på å levere en oppgave med eksisterende løsningsforslag, til å løse oppgaver i arbeidslivet hvor det ikke finnes fasit, spesielt ikke på forskningsavdelingen hvor Morten jobber. Heldigvis får man god hjelp av andre, samarbeid er nemlig en viktig del av Jotuns filosofi.
I tillegg til stadig å forbedre produkter som allerede finnes på markedet, satser Jotun stort på innovasjon. Denne prosessen starter med en idémyldring hvor alle oppfordres til å delta, også de nyansatte. Ideene siles før de teknologiske ressursene trekkes inn. Hvilken del av teknologien har man fra før av, og hvilke deler må man eventuelt utvikle? Deretter kobles Morten og de andre fra forskningsavdelingen inn, og de begynner å utvikle produktet.
Jotun satser mye på utvikling, innovasjon – og sine ansatte
Morten sier han var heldig med jobbsøkerprosessen. Han hadde ikke vurdert å søke Jotun, men da sjansen om en spennende og fast stilling bød seg, grep han den. Siden har det vist seg å være et godt valg. En tålmodig sjef, hyggelige kollegaer og en koselig by gir ham en god følelse når han går hjem etter endt arbeidsdag. Og har man lyst på mer så arrangerer Jotuns bedriftslag artige ting på kveldstid også. Det kan være alt fra sykkeltur, innebandyturnering eller årets store sommerfest. Man føler seg fort som en del av et stort fellesskap. På Jotun i Sandefjord finnes det noe for enhver, akkurat som i Trondheim. Mange av hans nærmeste kollegaer har også studert kjemi på NTNU, og av og til kan det være ekstra hyggelig å mimre sammen om studietiden i Trondheim.
Det er ingen tvil om at Morten trives der han er i dag. Og skulle han gå lei av jobben så kan han alltids bytte fagområde. Jotun er svært opptatt av at den enkelte skal få utvikle seg selv og tilbyr derfor masse kurser innenfor blant annet forskning, ledelse, personalansvar, økonomi, salg og markedsføring. Og muligens ser vi ham plassert på et av Jotuns mange kontorer i utlandet om noen år?
Jotun har vist seg å være så mye mer enn bare maling. Inntrykket vi sitter igjen med etter en spennende dag er at Jotun, på tross av å være en gammel familiebedrift, ser fremover og satser mye på utvikling og innovasjon. Og sist, men ikke minst, de tar veldig godt vare på sine ansatte. Det er lett å trives på Jotun.
kreditt
Tekst og foto: Erle Saltvedt, student ved NTNU.
Bilde av Morten Martinsen
Fakta om Morten og Jotun
Fakta om Morten og Jotun
-
Morten fullførte sin master i realfag innenfor organisk kjemi ved NTNU, våren 2011
-
Morten har vært ansatt som R&D chemist ved forsknings- og utviklingsavdelingen til Jotun siden 2011
-
Som nyansatt i Jotun får man raskt ansvar, noe Morten synes er veldig kjekt. Jotun satser mye på selvutvikling, altså har man alltid mulighet til å utfordre nye sider ved seg selv
- En tålmodig sjef, hyggelige kollegaer og en koselig by gjør at Morten trives godt i Jotun.