Peter Lindersen - DNV GL - Samarbeidsforum - Fakultet for naturvitenskap
Et tilbakeblikk på studietiden
Et tilbakeblikk på studietiden
Når kjemien stemmer
Peter gikk først på Vang Toppidrettsgymnas i Oslo med spesialisering innenfor realfag og basketball. Da han var ferdig med videregående skole var det idretten som stod i fokus, og Peter satset i to år på basketball. Samtidig trente han yngre basketballag og jobbet med Basketskole for SFO. Peter hadde tidlig bestemt seg for å gå videre med realfagene og han berømmer en flink lærer på videregående for sin interesse for kjemi:
– På videregående hadde jeg en utrolig flink kjemilærer som gjorde at jeg mestret dette faget godt. Dette motiverte meg til å ville fortsette innen dette fagfeltet og jeg endte derfor opp med å velge sivilingeniørutdanning i industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU, forteller Peter.
Det å velge studium er ikke alltid så lett, og spesielt er det vanskelig å forestille seg hva man går til. Da Peter begynte på NTNU lærte han fort at kjemi var mye mer enn han først trodde. I senere tid ser han at han skulle vært flinkere til å tenke utenfor boksen, og valgt noen fag som kunne vært nyttig i hans nåværende jobbsituasjon. Som nevnt jobber Peter nå med oljebransjen og savner litt mer faglig bakgrunn fra petroleumsteknologi.
– Jeg skulle ønske utdanningen min hadde vært litt mer industrirettet, og at NTNU kunne få noen flere innspill fra industrien på hva de ønsker av kompetanse, kommenterer Peter.
Studietiden på NTNU
Å starte med studier er alltid veldig spennende, og dette er nok en følelse de fleste studenter på NTNU har kjent på. En vet ikke helt hva som venter og er spent, både når det gjelder fag og det å møte nye mennesker. Det sosiale miljøet på studiet levde absolutt opp til Peters forventninger, og han satt pris på det gode samholdet på kjemi. Som på mange andre studier var det fag som var vanskelige, men med godt samarbeid med andre elever så kom han seg gjennom alt.
Som student lå ikke Peter på latsiden
De to første årene var han en aktiv basketballspiller på 1. divisjonslaget til NTNUI. Her ble han kjent med mange fra ulike studier på NTNU, i tillegg fikk han muligheten til å reise rundt i Norge og spille kamper. De to siste årene var Peter medlem av Industrikomiteen til linjeforeningen Høiskolens Chemikerforening (HC). Her satt han også et halvår som leder og medlem av hovedstyret til linjeforeningen. Dette er erfaringer han ser tilbake på som veldig positivt. Peter nevner blant annet at:
– Som medlem av Industrikomiteen og styret ble jeg kjent med mange fra andre klasser og studier, samtidig som at jeg fikk god team- og ledererfaring. Alt dette var godt å ta med seg videre inn i arbeidslivet
Overgangen fra studielivet til arbeidslivet
Mange studenter er spente på hvordan overgangen fra studentlivet til arbeidslivet blir, og Peter deler gjerne litt med oss:
– Jeg følte at jeg fikk brukt mye av kunnskapen fra NTNU. Spesielt dette med at man som student på NTNU blir flink til å lære seg mye nytt på kort tid. Det å jobbe i team er også en erfaring jeg har fått mye bruk for i arbeidslivet.
Masteroppgaven ble relevant for jobben
Peter forteller også at han har hatt stor nytte av fagene som omhandlet modellering og varmeoverføring i jobben han har nå. Masteroppgaven som han skrev for SINTEF Materialer og kjemi innenfor marin miljøteknologi har også vært nyttig. Der sammenlignet han en ny og gammel modell for en oljeutblåsning, som nå er veldig relevant for jobben. Den største overgangen fra livet som student for Peter var at det han nå skal levere – skal andre bruke og dra nytte av:
– Det er både motiverende og spennende at andre er avhengig av produktet jeg lager. Det gjør at man føler et ansvar for at produktet som leveres skal være så bra som mulig, forteller Peter.
Peter trekker også frem at i arbeidssituasjonen har han flere forpliktelser, og han kan derfor ikke gjøre nøyaktig hva han vil hele tiden. Likevel føler han at som ansatt i DNV GL er han veldig fleksibel, spesielt angående når han ønsker å starte arbeidsdagen, eller avslutte.
Sommerjobb ble et inngangspass til bedriften
I overgangen fra fjerde til femte klasse på NTNU, hadde Peter sommerjobb hos DNV GL. Han deltok på deres sommerprosjekt. Der jobbet han sammen med et team av studenter og studerte oljevernberedskap i Arktis. Her fikk Peter bruk for teamerfaringene han hadde fått gjennom studietiden, samt evnen til å arbeide tverrfaglig da de var et team med personer fra mange ulike fagområder. Sommerjobben ble et inngangspass til et kontaktnettverk hos DNV GL.
– Sommerjobben min ble som et syv uker langt jobbintervju siden jeg nå er ansatt i den avdelingen hvor prosjektlederen fra sommerprosjektet jeg deltok på jobber. I sommerjobben lærte jeg at en ikke skal være redd for å ta kontakt med folk, og at en må aktivt søke etter kunnskap fra kolleger. Min erfaring er at folk generelt er veldig villige til å hjelpe. Dette er noe jeg har tatt med meg videre da jeg ble fast ansatt hos DNV GL, forteller Peter.
Peter søkte i utgangspunktet på en ordinær stilling hos DNV GL, og tok kontakt med de han allerede kjente i bedriften. Denne kontakten førte til et intervju, og i januar 2013 ble han tilbudt fast stilling hos bedriften.
kreditering
Tekst og foto: Mari Reidulff, student ved NTNU.
Web: Marianne Sjøholtstrand /NTNU