Intervju med Peter Lindersen ansatt hos DNV GL - Samarbeidsforum - Fakultet for naturvitenskap
Intervju med Peter Lindersen
Intervju med Peter Lindersen
Peter begynte å jobbe hos DNV GL i august 2013 og jobber som ingeniør i en avdeling som kalles "Environmental Risk Assessment and Technology". Avdelingen består av to ulike fagområder; miljørisikoanalyse og miljøteknologi. Peter har arbeidsoppgaver som omfavner begge disse avdelingene.
På miljørisikoavdelingen gjør de oljedriftsmodelleringer for å modellere en oljeutblåsning. Dette innebærer å beregne hvilken potensiell effekt en oljeutblåsning (oljeutslipp) kan ha på miljøet. Disse analysene gjøres for eksterne kunder, og sier noe om en eventuell utblåsning for en leteboring, eller et felt, vil få en akseptabel konsekvens for miljøet, som for eksempel for sjøfugl.
Hvor mye CO2 slippes ut fra en oljeplattform?
Miljødirektoratet i Norge har satt sine standarder for hva som er akseptabelt for et prosjekt. Med en slik oppgave jobber Peter i samarbeid med både eksterne kunder, Miljødirektoratet og interne ansatte i DNV GL. Innenfor miljøteknologiavdelingen samarbeider DNV med eksterne aktører og lager for eksempel miljøbudsjetter for utslipp av CO2 på en plattform. De analyserer hvor mye CO2 som slippes ut fra en plattform i løpet av levetiden.
En typisk arbeidsdag for Peter starter med å gå gjennom og besvare mail. Dette innebærer blant annet mange henvendelser som omhandler de prosjektene han er involvert i. Han fortsetter deretter med arbeidsoppgaver som oljedriftmodelleringer eller beregninger i Excel, skriver rapporter og er i møter. Peter jobber noe alene, men også mye sammen med andre, både i tverrfaglige prosjekter og fagspesifikke prosjekter. Mye av arbeidsdagen som nyansatt handler også om å lære!
Peter forteller om en spesiell læringsplan i DNV GL:
– Her i DNV GL opererer vi etter 70-20-10 prinsippet. Det betyr at vi skal lære 70 % gjennom deltakelse i prosjekter, 20 % gjennom samtale med andre kollegaer og 10 % gjennom kursing. Jeg føler at jeg lærer best når jeg først får en kort introduksjon til problemet og deretter får teste ut noen løsninger selv. Når jeg har fått en viss forståelse for arbeidsoppgaven er det greit med en litt mer grundig teoretisk tilnærming.
Som nyansatt i et stort konsern kan det være vanskelig å vite hvordan veien videre ser ut. Peter setter pris på oppfølgingen han får hos DNV GL:
– I min arbeidshverdag får jeg hele tiden oppfølging fra de jeg samarbeider med, og det er lett å spørre og snakke med kollegene mine. I tillegg har vi som oppgave å sette opp en individuell plan, som dekker våre kortsiktige og langsiktige mål. Denne planen skal hjelpe oss med å bli mer kompetente og sikre oss faglig utvikling. I tillegg kan den på lang sikt si noe om en ønsker å rette meg mot lederposisjoner eller fagspesialist.
Som nyansatt ble Peter mottatt av hyggelige kolleger som stilte opp om det var noe han lurte på. Han føler at meningene hans er viktig og blir tatt på alvor av de andre deltagerne i prosjektene han jobber i. De verdsetter at en nyutdannet kanskje tenker litt annerledes enn de som har vært i jobben lenge.
– Jeg føler jeg har muligheten til å påvirke arbeidsoppgavene mine og kan drive med det jeg synes er spennende. Jeg ser på DNV GL som en arbeidsplass med mange muligheter og et sted jeg kan utvikle meg både faglig og som person. Jeg trives godt i jobben min, avslutter Peter.
Medlem av Young in DNV GL
Medlem av Young in DNV GL
Som nyansatt blir en medlem av ei gruppe som kalles "Young in DNV GL". Her er det både sosiale og faglige arrangementer som lønningspils, skiturer og frokostmøte med CEO. Det blir også arrangert sosiale arrangementer innad i avdelingen hvor man kan bli kjent med sine kolleger også utenfor arbeidsplassen. I tillegg har plasseringen av bedriften en positiv innvirkning på miljøet:
– DNV GL ligger plassert på et eget område på Høvik med nærhet til sjøen og uteområder. Dette gir gode muligheter for lunsj på brygga eller grilling på sommeren, samt god utsikt fra møterommene. Jeg sykler ofte til jobben og dette belønnes med en bonus fra DNV GL. Det er absolutt positivt, forteller Peter.
DNV GL har en egen idrettsforening som tilbyr alt fra seiling, friidrettstreninger, kunstklubb og basketball. Om en har stor interesse for noe er det også mulig å opprette sin egen klubb. Peter forteller også at på området er det to treningssentre til bruk for ansatte. I år fyller DNV GL 150 år og dette skal feires med en stor fest på Høvik i juni, i tillegg til andre arrangementer. Peter setter pris på at alle ansatte inkluderes når bedriften skal feires.
kreditering
Tekst og foto: Mari Reidulff, student ved NTNU.
Web: Marianne Sjøholtstrand /NTNU
Bilder av peter
Fakta om Peter
Fakta om Peter
- Peter er 27 år og kommer fra Oslo. Han er nyansatt i DNV GL, og har jobbet der siden august 2013
- Ble ferdig utdannet som sivilingeniør i industriell kjemi og bioteknologi, juni 2013. Spesialisering: Kjemisk prosessteknologi
- Peters arbeidsområde hos DNV GL er lagt til avdeling "Environmental Risk Assessment and Technology". Her jobber han innenfor to fagområder; miljørisikoanalyse og miljøteknologi.
- Peter tar del i gruppen Young in DNV GL som arrangerer aktiviteter, kurs og lignende for nyutdannede i bedriften