Bedriftspresentasjon av Jotun 2010 - Samarbeidsforum - Fakultet for naturvitenskap
Jotun AS
Jotun AS
Jotun er en av verdens ledende produsenter av maling, overflatebehandling og pulverlakker til dekorasjon og beskyttelse av overflater i hus og hjem, til skip og innen industrien.
Jotun kan tilby et spekter av jobbmessige utfordringer både i Norge og utlandet.
I Jotun er det i dag 7400 ansatte over hele verden, og omsetningen var i 2009 på 12 814 millioner kroner. Med fabrikker i 40 land rundt omkring i verden er Jotun en av Norges mest internasjonale bedrifter. Hovedkontoret ligger i Sandefjord i Vestfold, hvor bedriften ble startet i 1926. Den internasjonale utviklingen gjør at Jotun kan tilby et spekter av jobbmessige utfordringer både i Norge og utlandet. Jotuns viktigste markeder er Europa, Midtøsten og Asia, men de har også fabrikker i Australia, USA og Sør-Afrika.
Jotuns sentrale laboratorium i Sandefjord er en av Europas største for utvikling av maling og belegg med sine 160 ansatte. I tillegg er det regionale laboratorier som utvikler produkter spesielt til sine markeder. I Sandefjord er det også et bindemiddellaboratorium som utvikler spesielle polymerer til eget bruk, et pigmentlaboratorium som jobber med fargeutvikling og Multicoloursystemer, et biologilaboratorium samt et analyselaboratorium.
Markedet for dekorative malinger er forskjellig i ulike deler av verden. Virksomheten i Norge er nært knyttet til det skandinaviske markedet hvor Jotun er ledende innen trebeskyttelse, og all forskning og utvikling på dette området skjer her. Jotun er også markedsleder i Midtøsten, og der er det helt andre krav til en maling til hus og hjem enn det er i Skandinavia. Jotuns regionale laboratorium i Dubai utvikler produktene for markedet i Midtøsten. Tilsvarende gjør de regionale laboratoriene i Malaysia og Kina for sine markeder.
Jotun er verdens nest største leverandør av skipsmalinger.
For å sikre at skip mottar den samme kvaliteten på malingen enten den kjøpes i Norge, Spania, Korea eller Singapore er det nødvendig med et effektivt nettverk over hele verden. Den samme malingen produseres alle steder, men det er et nært samarbeid mellom de regionale laboratoriene i Sør Korea, Kina, Malaysia, Dubai og USA og hovedlaboratoriet i Sandefjord. Bunnstoff for å hindre begroing er det viktigste produktet for skip. Det er også det mest krevende og høyt kvalifiserte polymerkjemikere og biologer arbeider sammen i Sandefjord for å sikre at Jotun er ledende på dette teknologiområdet.
Pulverlakker er ikke like godt kjent som annen maling fordi den utelukkende brukes til industriell lakkering. Typiske produkter som har pulverlakk er kjøleskap, komfyrer, panelovner, lysarmatur og bildeler slik som hjulkapsler. Pulverlakk inneholder ikke løsemidler, påføres elektrostatisk på gjenstandene som varmes opp til 200°C for at pulverlakken skal smelte og herde. Jotun er blant de fem største produsenter i verden på dette området, og hovedsetet til FoU er i Larvik med regionale laboratorier i Dubai, Tsjekkia og Thailand.
Kjernevirksomheten i Jotuns laboratorier består i å utvikle og teste nye og moderne malingssystemer for de ulike markedssegmentene. Produktutviklingen foregår i tett dialog med egen markedsavdeling og eksterne råvareleverandører som ofte er store internasjonale kjemiforetak.
Jotun har høy fokus på innovasjon, og investeringene til forskning og utvikling øker. Det er høy fokus på kundens behov, og laboratoriet spiller en aktiv rolle ved introduksjon av nye produkter. Dette gir en rik mulighet til å bli kjent med markedet og åpne muligheten for karriereutvikling basert på teknologikunnskap.
Det arbeider mange norske i Jotuns utenlandske selskap, og bedriften har en egen lederutviklingsskole for å utvikle talenter til fremtidige jobber i det internasjonale miljø. Et eget trainee program er også etablert, der man søker etter motiverte mennesker med potensial til å bli fremtidige ledere i Jotun.
Jotun kan derfor gi mennesker med ulik utdannelse og erfaring reelle muligheter for utenlandserfaring, på ulike fagfelt og ulike nivå.
Les mer om Jotun på www.jotun.no