Intervju med Erik Løkken Walter i DNV - Samarbeidsforum - Fakultet for naturvitenskap
Intervju med Erik Løkken Walter
Intervju med Erik Løkken Walter
Erik er ansatt som forsker ved DNV, og fikk jobben allerede før han var ferdig med sin utdanning ved NTNU, sommeren 2011.
Erik som kommer fra Skedsmokorset er kanskje en av de få menneskene som har gjort alt etter oppskriften. På jobbsøkerkurs hvor foreleseren lister opp alt som er lurt å gjøre før man søker jobb, kan Erik sette seg rolig tilbake og bare hake av. Sommerjobber ved FFI og SINTEF, utenlandsopphold i Sveits og ikke minst, gode karakterer. "Been there, done that! "
Forsker på Arktis
Nå er Erik ansatt som forsker på Arktisk program hos DNV og fikk jobben etter å ha søkt på en annonse på deres hjemmesider. I tillegg gjorde han et godt inntrykk på screeningintervjuer DNV (i følge HR-ansvarlig), som ble holdt i løpet av IAESTEs Næringslivdager. Erik fikk inntrykk av at selskapet egentlig var på utkikk etter en forsker med mer erfaring, men at de likevel valgte å satse på en "fersk" sivilingeniør. Det viser at det lønner seg å søke uansett hva det står i stillingsbeskrivelsen!
Forventningene til jobben innebar å lære mye nytt rent faglig, både om Arktis og matematikk. Samtidig var han forberedt på at arbeidet kom til å foregå i team og være nært knyttet til aktuell industri, og disse forventningene har i stor grad blitt oppfylt.
Erik sikret seg jobben i mars men startet først i august, og han forteller at det gikk 2-3 måneder før han følte seg lønnsom for firmaet. Som nyansatt ble han veldig godt mottatt i DNV, og kollegaene hans hadde stor forståelse for at en trenger tid til å sette seg inn i rutiner og kunnskap før man blir kastet ut i arbeidsoppgavene. Erik fikk en slags mentor i en av seniorene ved avdelingen, som anbefalte litteratur og alltid var tilgjengelig for spørsmål.
Arbeidshverdagen
Forskergruppen Erik tilhører jobber med prosjekter relatert til skipsfart og olje og gassvirksomhet i Arktis. Gruppen setter i gang egne prosjekter i tillegg til at bedrifter tar kontakt for å få hjelp til å løse ulike problemer. På grunn av global oppvarming og økt issmelting åpnes det for å ta snarveien til Asia gjennom Nordishavet, en rute som vil kunne være et alternativ til å ta turen rundt Suezkanalen slik det stort sett gjøres i dag.
En regner også med at en femtedel av verdens uoppdagede gass og oljereserver befinner seg i Arktis og det gjør regionen enda mer aktuell både for Norge, som har sikret seg store områder i Arktis, og andre land med olje og shippingindustri. Samtidig er det store vanskeligheter forbundet med å operere i så kalde og ofte islagte farvann. Erik og kollegaene jobber med å overkomme disse utfordringene. De modelerer og beregner isutbredelser og værforhold ved hjelp av statistikk, og regner blant annet på hvor sterke skip og plattformer må være for å tåle de røffe forholdene.
Arktis har som kjent en veldig sårbar natur. DNV er opptatt av å ha en sterk miljøprofil, og fokuserer på at all virksomhet i Arktis skal være trygg, sikker og så miljøvennlig som mulig. Hverdagen består av å lære nye ting, innhente ny kunnskap, arbeide med statistikk og modelleringer, og ha møter med de andre som er involvert i prosjektene. Erik forteller at det kan minne om arbeidet han hadde med masteroppgaven sin ved NTNU, men med én viktig forskjell; her jobber man i team.
– Det er motiverende å ha kollegaer og å ha noen å samarbeide med, og det at noen forventer at man gjør en jobb skaper et slags positivt stress, sier han.
– Som forsker har man ofte 2-3 prosjekter på gang samtidig av forskjellig varighet. Muligheten for tverrfaglig samarbeid mellom avdelingene er absolutt til stede i DNV. Hvis man lurer på noe man vet andre jobber med, er det bare å ta en telefon. Det er også en uformell typisk skandinavisk modell på arbeidsplassen, med kort vei fra sjefen til "gutta på gølvet". Etter hvert som man blir tryggere på egne ferdigheter er det også lettere å presentere egne ideer og tanker på møter, og mange av seniorforskerne liker å få inn nye impulser og de fleste setter pris på å bli utfordret litt, forteller Erik.
Arbeidsmiljø
DNV satser på at de ansatte skal trives og det merkes på de flotte utearealene med egen park og brygge. Erik sier at kantinen lager egne "bryggeposer" med mat som de ansatte ofte tar med seg ned til bryggen for å spise lunsj på fine sommerdager. Det ryktes også at det finnes en egen isbaderklubb, som hopper i havet hver onsdag! I tillegg til isbading har de også et bredt spekter av forskjellige idrettslag i DNV, blant annet i fotball hvor Erik er aktiv. Det finne også en egen forening for nyansatte: Young in DNV, hvor det arrangeres både sosiale og businessrettede tilstelninger, og dette har hjulpet Erik med å bli kjent med andre på samme alder i DNV.
Tanker for fremtiden
Tanker for fremtiden
Det finnes mange muligheter for videre karriere innenfor DNV. En kan gå videre fra forskning og inn i operative tjenester, eller ta en ph.d.-grad i samarbeid med et universitet for eksempel.
Det er også gode muligheter for å jobbe utenlands på et av selskapets mange internasjonale kontorer. DNV har over 300 kontorer i 100 forskjellige land. For Eriks del blir det kanskje noen turer til det kalde nord for å se med egne øyne hvordan området de jobber teoretisk ser ut i virkeligheten?
– Jeg kunne godt tenke meg å jobbe utenlands i en periode, og oppleve en annen kultur, men for øyeblikket trives jeg svært godt der jeg er nå, avslutter Erik.
Studietiden
Studietiden
Et godt vitnemål fra videregående kombinert med interessen for matematikk og fysikk, gjorde valget enkelt. Sivilingeniør på NTNU måtte det bli, men i hva?
– Jeg valgte sivilingeniørutdanning fysikk og matematikk fordi det har så mange valgmuligheter. Jeg ville holde mulighetene åpne å lære mye forskjellig, forteller Erik.
Erik forteller videre at de første seks månedene på NTNU var tunge. I forhold til videregående var det vanskelig å vite hvilket kunnskapsnivå universitetet forventet. Det var en lettelse at medstudentene følte det samme – og etter hvert fant de fleste seg til rette.
Teknisk fysikk
Erik oppdaget at han likte den anvendte fysikken best, og la etter hvert også mer vekt på statistikk. Den teoretiske fysikken og kanskje spesielt kvantemekanikken, ble litt for abstrakt selv om det ga trening i å sette seg inn i komplekse systemer. Han skrev masteroppgave om svingninger i strømprisen, et tema som er aktuelt for de aller fleste. Selv om oppgaven ikke hadde direkte sammenheng med arbeidet han nå gjør hos DNV, viste det seg at mye av matematikken og verktøyene er de samme.
Tekst: Marthe Fjelldal, student ved NTNU.
Foto: Marianne Sjøholtstrand /NTNU
Bilde av Erik
Fakta om Erik og DNV:
Fakta om Erik og DNV:
-
Erik er 24 år og har vært ansatt hos DNV siden sommeren 2011
-
Erik er ansatt som forsker på Arktisk program. Han er en del av ei forskergruppe som jobber med prosjekter relatert til skipsfart og oljeboring i Arktis
-
DNV har over 300 kontorer i 100 forskjellige land
- Eriks tips til jobbsøkende studenter: Det lønner seg å søke på jobber uansett hva det står i stillingsbeskrivelsen!