MEN HVEM ER DE EGENTLIG?
AV SIGURD AARVIG
- Folk flest vet veldig lite om trossamfunn som de ikke selv er medlem av. Tradisjonelle fremstillinger av typen "Kristne kirker og trossamfunn" forteller om den teologiske bakgrunnen for de ulike menighetene. Men jeg ønsker er en mer aktuell presentasjonsform som knytter religiøsitet til menneskers hverdagsopplevelse. Hvordan markerer de f.eks. dåp? Har de juletre? Og hva er spesielt for trøndersk religiøsitet?
For ikke å ta vann over hodet vil han avgrense oppgaven til trossamfunn i Trondheim.
Karlsaune mener Trondheim har et hundretalls grupper av religiøs karakter innenfor bygrensen. Da benytter han en vid definisjon på religiøsitet som også omfatter livssyn og bruk av ritualer hentet fra religiøs tro. Dermed gjør han plass både for bevegelser som antroposofi, new age og human-etikk i prosjektet sitt. Tilveksten av fremmede religioner er også frodig gjennom tilflyttingen til byen. Her fins allerede ulike islamske og buddhistiske trossamfunn.
- Behovet for å vite om hverandre er stort. Etter at jeg begynte å arbeide med prosjektet, har jeg fått mange forespørsler fra folk som etterlyser en oversikt over trossamfunnene, forteller Karlsaune.
Lærere kunne trenge et oppslagsverk til religionsundervisningen. Saksbehandlere, forskere, journalister og alle interesserte kunne få en kilde til større kunnskap og forståelse om andre mennesker.
- Det betyr ikke at nyreligiøsiteten nødvendigvis er subjektivistisk eller egosentrisk. De nyreligiøse foretrekker å samle seg i grupper fremfor å etablere seg alene og privat.
- Hva er typisk for trøndersk religiøsitet?
- Kanskje en mer spørrende holdning enn i andre landsdeler. Trøndere er jo kjent for alltid å svare på et spørsmål med å stille et nytt, sier Karlsaune og viser til eksemplet Randi Solem fra Tiller. Hun pleide omgang med såpass ulike religiøse ledere som Hans Nilsen Hauge og Grundtvig, uten å la seg binde av noen av dem. Frittalende stilte hun kritiske spørsmål til begge.
Neste skritt blir å arbeide videre med det sosio-kulturelle perspektivet og katalogisere organisasjonene i forhold til hverandre. Deretter står utgivelse av en informativ publikasjon på programmet til religionsforskeren på Dragvoll.