Avsluttede prosjekter - Dateringsmetodikk og utvikling av kronologier

Avsluttede prosjekter - Dateringsmetodikk og utvikling av kronologier

Stavkirkeprogrammet ble ledet av Direktoratet for Kulturminneforvaltning (Riksantikvaren) og hadde som formål å sette i stand de norske stavkirkene. Gjennom prosjektet ble det også utført supplerende dokumentasjon som grunnlag for forskning som inkluderte dendrokronologiske analyser. Alle resultater og dokumentasjoner fra prosjektet ble i 2016 publisert.

Kontaktpersoner:
Anne Nyhamar og Kristin Bakken, Riksantikvaren.

De arkeologiske undersøkelsene av Ørland hovedflystasjon har avdekket flere funn fra jernalder til vikingtid. Undersøkelsene omfatter flere 14C-dateringer av funn fra kokegroper, stolpehull og ildsteder. Vedanatomisk analyse fra disse funnene kan avdekke artssammensetning av busker og trær på Ørlandet i denne perioden, og eventuelle endringer i artssammensetning som kan skyldes klima eller menneskelig aktivitet.

Samarbeidspartner: Thomas S. Bartholin, Nasjonalmuseet, København

Prosjektet er påbegynt i 2016, og forventes avskluttet i 2018.

I den nordlige delen av Skandinavia og Finland er det utviklet flere lange temperatursensitive årringkronologier som har gitt viktige bidrag til den kunnskapen vi har om klimaets utvikling. Målet for dette prosjektet er å rekonstruere temperaturen i sørlige deler av Norge, for slik å bedre vår kunnskap om fortidens klima. Prosjektet ble avsluttet i 2019.

PhD-prosjekt:
Stipendiat Helene Løvstrand Svarva

Etter brannen på hovedbygningen tilhørende Ringve Musikkmuseum, er det inngått en samarbeidsavtale mellom Ringve Musikkmuseum og NTNU Vitenskapsmuseet på å utføre dendrokronologi og 14C-dateringer på bygningsdeler i bygget, og på gjenstander som tilhører museet.

Prosjektet ble påbegynt i 2016 og planlegges avsluttet i 2017.

Samarbeidspartner:
Arkitekt Lars Erik Brustad Melhus.

Vitaliseringsprosjektet ved Trondheim kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen i samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune har som formål å gjøre området langs Kjøpmannsgaten i Trondheim mer attraktivt. Laboratoriet er engasjert for å foreta dendrokronologiske dateringer av bygningsdeler i bryggene.

Prosjektet er planlagt å gå i tre år, fra 2015 til 2017.

Kontaktperson:
Arkitekt Elisabeth Kahrs, Byantikvaren i Trondheim.

Dannelsen av innsjøsedimenter og morener på Jan Mayen dateres med 14C og kosmogendateringer og sammenstilles med endringer i havsirkulasjon for å belyse klimaendringene og hva som var styrende for disse. 

Samarbeid mellom NTNU, NGU og universitetene i Stockholm, Lund og Bern.

Finansiering: Norges forskningsråd, programmet for fri klimaforskning.

Varighet: 4 år med start i 2015.

Ekstern deltager: Eiliv Larsen, NGU.